• DOLAR 32.596
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2504.473
  • ...
`Bir buçuk milyon insanı öldürmek dengeyi bozmuyor, sinek ilacı bozuyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te düzenlenen ‘Kendi Eğitim Dünyamızın Yeniden İnşası ‘ Sempozyumuna katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yanlış bir eğitimle eğitim dünyasının yeniden doğru bir şekilde inşasının mümkün olmayacağını söyledi.

'Kendi Eğitim Dünyamızın Yeniden İnşası' konulu sempozyumda konuşan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Amerika'da sinek ilacı satışının tabiatın dengesini bozduğu için yasaklandığını belirterek, “Irak'ta 1.5 milyon insanı öldürmek tabiatın dengesini bozmayacak ama sinek ilacı tabiatın dengesini bozuyor.”dedi.

Gaziantep Üniversitesi ve Akademik Düşünce ve Araştırmalar Derneği (ADAR), Şahinbey Belediyesi, tarafından birlikte organize edilen ‘Kendi Eğitim Dünyamızın Yeniden İnşası Sempozyumu` Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezinde yapıldı.

Şahinbey Belediye Kültür Merkezi`nde gerçekleşen sempozyuma, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı  Mehmet Tahmazoğlu, çevre il ve ilçe müftüleri ile akademisyenler ve öğretmenler katıldı.

Sempozyumu düzenleme Komisyonu Başkanı Cengiz Toraman, programın başlangıcında yaptığı sunumda, eğitim ve eğitim sisteminin öneminden söz ederek,  “  Milletin refah ve huzuru için Türkiye`de eğitim hareketliliği yanmış, çok sayıda düzenleme ve değişikliğe gidilmiştir. Eğitimin milli bir kimliğe bilimselliğe kavuşması gereklidir.”dedi.

Eğitim İslam coğrafyasının en büyük sorunu

Sempozyumda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez  , eğitim sorununun sadece Türkiye`nin ve İslam coğrafyasının sorunu olmadığını belirterek,  “O kadar önemli bir konu ki, eğitim meselemiz, sadece ülkemizin değil, acılar içerisinde kıvranan tüm coğrafyamızın ve eğitim marifetiyle zaman zaman cehaletin oluşmasına vesile olan çağdaş bütün dünyamızda, tarih boyunca olduğu gibi bugün de maalesef insanoğlunun en büyük meselesidir.”dedi.

Son dönemlerde kendisinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın eğitim konusunda dile getirdiği sorunların bazı dostlarını rahatsız ettiğini ifade eden Görmez, konuşmasına şöyle devam etti:

“Diyanet işleri Başkanlığı`nın veya Diyanet İşleri Başkanının özellikle son zamanlarda eğitim ile ilgili konulardan bahsetmesi bazı dostlarımızı rahatsız ediyor. Onları rahatlatmak için ifade etmek isterim. Burada benim söyleyeceklerim daha ziyade yaygın din eğitimi ile ilgili olanlar, doğrudan diyanet işleri ile ilgili olacaktır. Ancak genel olarak eğitim ile ilgili söyleyeceklerim, hem bu topraklarda yaşayan bir insan olarak, hayatını ilim ve irfan ile geçirmiş bir kardeşiniz olarak, akademisyen olarak, elbette söyleyeceklerimiz var. Eğitime bir bütün olarak bakmalıyız. Eğitim sadece okulun ve öğretmenin işi değil, sadece üniversite ve hocanın işi değil, tüm toplumun işidir. Sokağın, çarşının, şehrin işidir. Eğitim tüm mekanizmaların birlikte harekete geçirerek gerçekleştirileceği bir şeydir. Eğitim sadece ailede ve okulda olmaz, eğitim hayatın her evresinde olur. Okulun üniversitenin, tarihte olduğu gibi eğitime öncülük yapma vazifesi yadsınamaz.”

Akılla vahiy arasındaki kavga bizim medeniyetimize ait kavga olamaz

Akılla vahiy, bilim ve din arasındaki kavganın asla İslam medeniyetlerine ait olmadığının altını çizen Görmez, “Yanlış bir eğitimle Allah`ın insanlara verdiği bütün potansiyelleri yok edebiliriz. İnsandan sonra bilgi konusu, bilgi meselesini de çözmeden, doğru bir eğitim, eğitim dünyamızı da inşa etmemiz mümkün olmaz. Bilgi bizim medeniyetimizde hakikate götüren yoldur. Hakikatin kendisi değildir. Bilim tapınmak için var kılınmış, gönderilmiş bir şey değildir. Pozitivizmin dünyada öne çıkardığı bilgi anlayışında olduğu gibi. Aklın verileri ile elde edilen bilgi, vahiyle insanlığa bildirilen bilgi birbirlerinin alternatifi değildi. Rasyonalizmi kastetmiyorum. Aklın da halıkı, Allah`tır. Vahyinde göndericisi Allah`tır. Akılla vahiy arasındaki kavga bizim medeniyetimize ait kavga olamaz. Bilim ve din arasındaki kavga bizim medeniyetimize ait, bizim medeniyetimize özgü bir kavga değildir.”ifadelerini kullandı.

ABD`de Diyanet İşlerine ait bir merkez açtıkları bilgisini de veren Görmez, bu merkezin açılan yerin bataklığı kurutularak hizmete sunulduğunu belirterek,  “ ABD`de merkez açtık. Merkezi açtığımız yer bataklıktı. Konteyner tesisimiz vardı, 20 yıl insanlar namaz kıldı. Yazın sivrisineklerin çıkma ihtimali vardı. ‘Bir sinek ilacı bulamazsınız mı?` dedim. ABD`de de sinek ilacının yasak olduğunu, tabiatın dengesini bozduğunu söyledi. Irakta, bir buçuk milyon insanı öldürmek, tabiatın dengesini bozmuyor ama sinek ilacı kullanmak tabiatın dengesini bozuyor. Başka dünyaların üzerine, bombalar yağdırmak, kimsayal silahlar üretmek, tabiatın dengesini bozmuyor. Ama sinek ilacı yasak. Maşallah. Bu çelişki bize özgü değil, tüm dünyanın yaşadığı yaman çelişkidir.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir