• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
`İsrailli generaller Hamas gerçeğinin tanınmasını istiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgal devleti Başbakanı Binyamin Netenyahu`nun aşırı sağcı Avigdor Liberman`a Savunma Bakanlığı görevini önermesiyle alevlenen tartışma hızla büyüyor.

İsrail`deki üst düzey ordu yetkilerinin önemli bir kısmı, Liberman`ın Savunma Bakanlığı görevine getirilmesine karşı olduklarını gizlemiyor.

Ordu yetkililerinin Netenyahu`nun güvenlikle ilgili politikalarını açıkça eleştirmesi, İsrail basınının yanı sıra New York Times gibi Batı basınında da ‘ordu darbesi` benzetmelerine yol açıyor.

Halevy: İsrail Hamas gerçeğini kabul etmeli

Netenyahu`yu izlediği politikalar nedeniyle açıkça eleştirenler arasına, 1967`de girdiği Mossad`ın 1998-2003 yılları arasında Başkanlığını yapan Eprahim Halevy`de katıldı.

Al Jazeera`da yayınlanan UpFront programının sorularını yanıtlayan Halevy, şimdiki hükümetinin İsrail tarihindeki en sağcı hükümet olduğunu söyledi ve Netenyahu`nun toplumun korkularını besleyerek siyaset yaptığını öne sürdü.

Halevy, İsrail`in Filistin sorununa siyasi çözüm bulmak yerine Gazze`ye yönelik düzenli aralıklarla saldırılar düzenlediğini bunun da sonuç getirmediğini söyledi. Halevy`e göre, İsrail Hamas gerçeğini kabul etmeli:

“İsrail Ordusu`nun komutanlarıyla konuşsanız, Gazze`nin karşısında görev yapmış her tugayın komutanının Gazze`de başka bir gücün olmasındansa Hamas`ın olmasının İsrail`in çıkarına olacağına inandığını görürsünüz.”

Halevy, İsrail`in işgalinin, Filistinlileri şiddete yönelttiğini de ifade ederek, “İsrailliler, Filistinlilerin işgale karşı savaşmayı hak olarak gördüklerini kabul etmeli” dedi.

Mossad eski başkanına göre Liberman`ın Savunma bakanı olarak atanması, Netenhayu hükümeti için de geri sayımı hızlandıracak bir gelişme olacak.

Tartışmanın alevlenmesi

Netenyahu hükümetinden rahatsızlık duyduğunu zaman zaman kamuoyuna da yansıtan güvenlik bürokrasisi ile Netenyahu`nun açıkça tartışmaya girmesi Mart ayının sonunda başladı.

Yerde yatan yaralı bir Filistinli`nin bir İsrail askeri tarafından katledilmesinden sonra Ordu sözcülüğü böyle bir durumun İsrail Ordusu`nun değerleri ile örtüşmediği söyledi.

Fakat başta Liberman olmak üzere, sağcı siyasetçiler, Filistinliyi öldüren askere destek verdi ve mahkemesine katıldı.

Bu olaydan kısa bir sure sonra Yahudi Soykırımını anma gününde Kudüs`te düzenlenen törenler sırasında İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan, "Günümüz İsrail'inde, Nazi Almanyası'ndaki mide bulandırıcı süreci andıran işaretler var" dedi.

Golan'ın sözleri özellikle milliyetçi çevrelerde öfke yaratırken, Başbakan Binyamin Netanyahu'dan da sert tepki gördü ancak geçen hafta istifasını açıklayan Savunma Bakanı Moşe Yalon, Tümgeneral Golan`a destek verdi.

Netenyahu, Savunma Bakanı ile yaptığı bu tartışmadan kısa bir sure sonra, Türkiye düşmanlığıyla da bilenen sağcı politikacı Liberman`ı ve partisi Evimiz İsrail`i koalisyona katılmaya davet etti ve Liberman`a Savunma Bakanlığı önerdi.

Kaynak: Al Jazeera

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir