• DOLAR 32.529
  • EURO 34.578
  • ALTIN 2493.26
  • ...
24 Mayıs TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

24 Mayıs TARİHTE BUGÜN

1844: ABD'li mucit Samuel Morse, ABD Senatosu üyelerinin hazır bulunduğu bir deneyle ABD Kongre binasından Baltimore'da bir tren istasyonuna kendi icadı olan mors alfabesiyle ilk mesajı gönderdi. Mors alfabesi telgrafın temelini oluşturmuş ve bu yolla çok uzak yerlerle haberleşme imkânı sağlanmıştır.

1921: Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği iddia edilen Hint asıllı Mustafa Sagir İstiklal Mahkemelerince yargılanıp idam edildi. Milli mücadeleyi destekleyen biri olan Mustafa Sagir, zahiren de hiç bir emaresi bulunmamasına rağmen İngiliz ajanı olduğu gerekçesiyle Ankara hükümetince idam edilerek bertaraf edildi. O dönemde İstanbul`da bulunan Osmanlı yönetimi ile Ankara`daki oluşum arasında kıyasıya bir iktidar mücadelesi vardı ve birbirleri aleyhine idam kararları çıkartmak da bu mücadelenin ayaklarından birini oluşturuyordu.

1940: Igor Sikorsky ilk başarılı tek rotorlu helikopter uçuşunu gerçekleştirdi.  Kiev'de doğmuş Rus asıllı Amerikalı bilim insanıdır. Hem sabit kanatlı hem de özellikle helikopterler olmak üzere havacılığın birçok konusunda öncü olmuştur. Yaptığı en önemli havacılık keşifleri 1913 yılında dünyanın ilk çok motorlu uçağı, uçan botlar ve helikopterler olmuştur. ABD'ye göç ettikten sonra 1923 yılında Sikorsky Havacılık Mühendisliği Şirketi'ni Long Island'daki bir çiftlikte kurdu ve 1930'lu yıllarda Pan American Havayollarına ait uçan tekneleri geliştirdi. 1939 yılında ilk Amerikan güvenilir helikopteri olan ve günümüzdeki helikopterlerde kullanılana benzeyen rotor sistemiyle donatılmış Vought-Sikorsky VS-300'yi geliştirdi.

1963: Afrika Birliği Teşkilatı kuruldu. Güney Afrika Cumhuriyeti ile Namibya'nın dışındaki bütün Afrika ülkelerinin üye bulundukları uluslararası bölgesel bir örgüttür.
Afrikalılar arasında dayanışmayı ve birliği güçlendirmek, iş birliğini geliştirmek, ülkelerin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliklerini savunmak, sömürgeciliğin her türlüsünü yok etmek, ırkçılığa ve kıyıma karşı mücadele etmek, refah seviyelerini arttırmak ve Birleşmiş Milletler kuruluş yasasına uygun olarak uluslararası işbirliğini geliştirmek amacıyla Mayıs 1963'te Adis Ababa konferansı sonunda bağımsız otuz Afrika ülkesi tarafından imzalanan Afrika Birliği Örgütü Kuruluş Yasası ile kuruldu.

1978: Bir süredir piyasada bulunmayan ve ancak karaborsada satılan 'yağ'dan sonra, 'şeker'de karaborsaya düştü. O yıllar yokluk yıllarıydı ve ekmek yırtıcıların kursağında idi. Bu hayatta ihtiyaç duyulan tüm gereksinimler ya karaborsada idi veya yoktu. Cumhuriyet, demokrasi, çağdaşlık elli yıl geçmesine rağmen refah getirmemiş ve halkı çağdaş medeniyetler seviyesine çıkartmamıştı. 

1991: İsrail, Süleyman Operasyonu adını verdiği bir askeri operasyonla Etiyopyalı Yahudileri İsrail'e getirmeye başladı. Şu ana kadar Filistin`i işgal etmek de dahil bütün işlerinde başta Amerika olmak üzere batılı devletlerin karşılıksız yardımını yanında gören yahudiler, bu operasyonda da Batı Devletlerinden tam destek aldı. İstikrarsızlık sonucu Etiyopya'daki Falaşaların durumu, bazı Yahudi örgütlerini ve İsrail devletini alarma geçirdi. Mengistu rejimi altında kütlesel göçlere izin verilmediğinden ülkede iktidarsızlık göç etmek isteyen Falaşalar için bir umut ışığı oldu. İsrail, Etiyopya hükümetinin azalan gücünden istifade edip gizlice Süleyman Operasyonunu uyguladı. Bu operasyonla İsrail tarihinin en büyük göçünü almıştır.
Aralarında İsrail Hava Kuvvetlerine ait C-130 uçakları ve El Al kargo uçakları bulunan 34 uçak aralıksız olarak 36 saat içinde 14.500 Etiyopya Yahudisini İsrail'e taşımıştır. Böylece Filistin toprakları ve Kudüs biraz daha yahudileştirilmiştir.

1993: Bingöl-Elazığ karayolunda pusu kuran PKK militanları 33 silahsız askeri kurşuna dizdi. Bu olay hem PKK hem de devlet için önemli bir milat oldu.

1993: Eritre, Etiyopya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Tabi Afrika`da bir çok ülke gibi batı hegemonyası burada da sürdüğünden bu ülkelerde tam bir bağımsızlıktan bahsetmek mümkün değildi.

2000: İsrail, Güney Lübnan'da Hizbullah`ın mukavemetine karşı daha fazla tutunamayıp 22 yıldır sürdürdüğü işgale son vermek zorundu kaldı.

2002: ABD Başkanı George Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nükleer silahlarda indirim yapılmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşma da pratik bir ilerleme sağlayamadı. Dünyanın en fazla nükleer ve kitle imha silahı bulunduran ve şu ana kadar bu silahları en fazla kullanan dünyanın bu iki silah canavarı, elinde her gün biraz daha artırarak silah bulundurmaya devam ediyor. 

2002: AKP Genel Başkanı Erdoğan, hakkında "haksız mal varlığı edindiği" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bekir Selçuk'a 1 saat 10 dakika süreyle ifade verdi. Soruşturma sonucunda haksız mal edinme ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmadı.

2007: ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray'daki basın toplantısında, 'Irak hükümetinin davetiyle buradayız. Irak bağımsız bir ülkedir. Bize (gidin) derlerse, gideriz' dedi. Irak halkı yıllardır (gidin) dediği halde gitmeyip Irak halkı ile savaşmayı tercih eden Amerika, kendi kurdurduğu bir hükümeti Irak`ın özgür hükümeti gibi gösterip insanlarla alay edecek kadar küstahlaşabiliyordu. Aradan geçen bunca yıla rağmen Amerika işgal güçleri hala Irak`ta durmaya ve Irak Halkına zulmetmeye devam etmektedir.

2012: Mustazaf Der'e Büyük Destek
Türkiye`de Milyonlarca İnsanın Gönlünde Taht Kuran, Sosyal, Kültürel, Yaşamsal Alanda Birçok Hayırlı Etkinliklere İmza Atan Mustazaflar İle Dayanışma Derneği'nin Yargı Tarafından Kapatılmasına Herkesimden Tepkiler Gelmeye Devam Ederken, Derneğe En Büyük Destek İse Bugün Geldi.
Aralarından Peygamber Sevdalıları Platformu'nun Da Bulunduğu Birçok Platform Ve Türkiye'nin Değişik İllerden Gelen 100'ün Üzerinde Sivil Toplum Kuruluşu'nun Başkanları, Kapatılan Mustazaf Der'in Diyarbakır Şubesi'ni Ziyaret Ederek, Derneğin Yanında Olduklarını Belirterek, Kapatma Kararını Kınadı. Stk`kar Adında Yapılan Ortak Açıklamada Mustazaf-Der Camiasının Bundan Sonra Atacağı Adımların Ve Yapacağı Çalışmaların Destekleneceği Belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir