• DOLAR 32.602
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2493.749
  • ...
23 Mayıs TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1040: Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi, Selçuklu Devleti'nin Gazne Devletini yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur


1795: Fransa'da kadınların toplantılara katılması yasaklandı. Şimdilerde insan ve kadın hakları konusunda bütün dünya için model gösterilen Avrupa`nın ve özellikle de bu alanda başı çeken Fransa`nın, çok değil, daha iki yüzyıl evveline kadar insana ve kadına bakışının üzerine çokça düşünülmesi ve şu andaki hak ve adalet söylemlerinin daha derin bir çaba ile irdelenmesi gerekmez mi?


1919: İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto için Sultanahmet Mitingi yapıldı. Bilinenin aksine reddi ilhak(işgali ret) taraftarı olan Hükümet ve Padişah`ın da bizzat desteklediği mitinge 200 bin kişi katıldı.


1928: Türk Vatandaşlığı Kanunu kabul edildi. Bu kanunla Türkiye Cumhuriyeti`ne vatandaşlık bağı ile bağlı bulunan herkes ‘Türk` sayıldı. Dini dili, ırkı ne olursa olsun her vatandaşın Türk diye ıtlak (kabul) edilmesi garabeti hala geçerli bir kanun olup Türkiye`de yaşayan diğer ırk ve dilleri inkar anlamına geldiğinden bir türlü çözülemeyen Kürd Sorununun asıl kaynağını ve sebebini teşkil etmektedir.
Bu zamanda buna benzer bir kanunun dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı gerçeği de tarihe düşen notlar arasında yerini almıştır.


1949: Sovyet lideri Josef Stalin Berlin ablukasını kaldırdı ve II. Dünya Savaşı sonrası ikiye bölünen Almanya'nın batısında federal cumhuriyet ilan edildi.
Dolayısıyla yaklaşık yarım asırlık bir zaman zarfında Alman Halkı Batı Emperyalizmi ile Doğu Emperyalizmi arasında Amerika ve Rusya`nın menfaatleri uğruna bölünmüş oluyordu. Bu bölünme ve ayrılık öylesine derinleştirilecek ve öyle bir boyuta gelecekti ki Alman halkının arasına kale gibi duvarlar örülecekti.


1960: İsrail ajanları, Alman Nazi kamplarında ölen yahudilerin ölümünden sorumlu tuttukları Adolf Eichmann'ı Arjantin'de ele geçirdi. Eichmann yargılanmak üzere İsrail'e götürüldü.


1971: İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, İstanbul'da arama yapılması için kentte cumartesi gece yarısından pazar günü saat 15.00'e kadar sokağa çıkma yasağı koydu. 25.000 polis ve asker aramaya katıldı.


1978: İmralı Cezaevi'nden kaçan Amerikalı Billy Hayes'in yazdığı roman ‘Geceyarısı Ekspresi` adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti ama o filmde gösterilen olayların gerçek olmadığı konusunda ne dünya ne de kendi kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapamadı. Film yıllarca Türkiye`de yasaklı kaldı, özel televizyonların yaygınlaşmasıyla bu yasak daha fazla sürdürülemedi.


1992: İstanbul'a 117 yıl hizmet eden Galata Köprüsü yerinden sökülerek Haliç'e çekildi. Yerine yeni bir köprü yapıldı.

1998: Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi, resmen Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na başvuruda bulundu.


2006: Yunan Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Yunan savaş uçaklarının Ege'de çarpıştığını açıkladı. Uzun yıllardan beridir Ege Denizi Türkiye ve Yunan savaş uçaklarının birbirlerini taciz etme alanı olmaya devam etmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir