• DOLAR 32.538
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2433.102
  • ...
İşgal askerlerinin Gazze Sınırını geçmeleri ne anlama geliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siyonist işgal askerlerinin sınırlı bir şekilde Gazze sınırını geçmeleri, direnişin kendilerine kaybettirdiği heybeti ve caydırıcılığı geri getirmek, halen bölgede söz sahibi olduğuna dair İsrail toplumuna mesaj vermek içindir.

Direnişin yeni füze denemeleri yapması ve tüneller inşa etmeyi sürdürmesi sebebiyle işgal rejiminde basın yayın organları ile toplumun ileri gelenleri tarafından işgal ordusunun direnişin büyümesini engelleyemediği ve dolayısıyla aciz kaldığı yönündeki eleştiriler karşısında işgal ordusunun yaptığı bu operasyon temelde durumu kurtarmaya ve kendini ispat etmeye dönüktür.

Aynı şekilde işgal ordusu bu operasyonu, siyasilerin direnişin tünellerini bulma konusunda askerlerin kullandığı teknolojik imkânların işi yaramadığı konusundaki kuşkularını dile getirmelerinden sonra tünellerle mücadele ettiğini göstermek için yaptı. Yine bu operasyonla “Yenilmiş Ekin” savaşından sonra ortaya çıkan askeri dengelerden farklı ve kendi lehinde olacak şekilde bir denge oluşturmak istedi. Operasyon enformatik bir hile ile sunuldu. İşgal ordusunun bedel ödemeden Gazze`ye girebileceği imajı verildi. Ancak bütün bunlara rağmen işgal rejiminin operasyonu ihtiyatlı bir şekilde yaptığı görüldü. Şimdiye kadar askerler gerçek manada bölgeye giremediler. Sınırlı metrelerle girip çıkıyorlar. Bölgedeki dengeleri değiştirecek askeri operasyonlara kalkışmıyorlar.

1948 yılında işgal edilmiş Filistin toprakları sınırında direnişçilerin kazdığı tünelleri bulmak için mühendisler tarafından sürdürülen hummalı bir çalışmanın olduğunu inkâr etmiyoruz. Tünelleri bulmak için yapılan çalışma sahasında askeri varlıkla ilgili abartılı haberlerin basında yer aldığını görüyoruz. İşgal rejimi çatışmadan uzak bir şekilde tünellerle savaşı devam ettirme ısrarını sürdürüyor. Ancak bu tür yöntem ve yollar dengeleri dolaylı yollardan kırıyor ve Gazze içine girmeyi engelliyor. Direniş güçlerinin askerlere ateş açmaları ve havan topları atmaları bundandır.

Kanaatimce işgal güçlerinin sınırı geçmeleri ve bölgeyi ayıran noktayı aşmaları Kassam Tugayları`na bu güçlere ateş açma hakkını doğuruyor. Nitekim bundan önce sınırı geçen askeri bir buldozer Kassam mücahitleri tarafından vurulmuştu. Sınır ihlalleri sürerse Kassam`ın bunlara saldırma ve askerleri öldürme veya yaralama konusunda tereddüt etmeyeceğini düşünüyorum.

Bu ihlaller ve Gazze topraklarına girmeler her an patlamaya neden olacak bir fünye ve ateşle oynamadır. Bu sınırlı şekilde sınırdan içeri girmeler ve direnişin ölçülü misillemesi, işgalciyle yeni ve geniş bir çatışmanın eşiğinde olduğumuzun işareti değildir. Bu muhtemel bir durum olsa da hâlâ böyle bir seçenekten uzağız. Düşmanın bu operasyonla belli hedefleri vardır.

Diğer taraftan işgal ordusu tünelleri daha çok teknik yollarla bulma çabası içinde. Buna karşın Filistin direniş güçleri de bölgesel ve küresel çaptaki çalkantılar gölgesinde var olan ateşkesten yana ve yeni bir çatışmadan uzak duruyor. Aynı şekilde Filistinlilerin yaşadığı koşulları da nazarı itibara alarak yeni bir askeri çatışmadan uzak durmayı tercih ediyor.

İbrahim El-Medhun / Filistin Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir