• DOLAR 32.509
  • EURO 34.578
  • ALTIN 2497.485
  • ...
`Adaletin içi boş bir kavrama dönüştürülmesi, en büyük tehdittir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği Kongresi`nin gala yemeğine katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Günümüzde küresel düzeyde en çok ihtiyacını hissettiğimiz, en fazla kıtlığını çektiğimiz konuların başında adalet geliyor. Elbette son bir asırdır dünyada her alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğinin farkındayız. Ancak, tüm yeniliklere, gelişmelere, teknoloji alanındaki devrimlere rağmen; maalesef dünyamız daha adaletli, daha huzurlu bir yer haline dönüşmedi, dönüşemedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği 2016 İstanbul Kongresi`nin gala yemeğine katıldı. Birliğin İstanbul`da gerçekleştirilecek 12. kongresi öncesinde,  Dolmabahçe Sarayı`nda düzenlenen gala yemeğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Küresel düzeyde en fazla kıtlığını çektiğimiz konuların başında adalet geliyor

Sözlerine, kongre vesilesiyle İstanbul`a gelen katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ve birliğin 12. kongresi ile genel kurulunun idari yargı camiası için hayırlı olması temennilerini ifade ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, günümüzde küresel düzeyde ihtiyacı en çok hissedilen, kıtlığı en fazla çekilen konuların başında adaletin geldiğini belirtti ve “Elbette son bir asırdır dünyada her alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğinin farkındayız. Ancak, tüm yeniliklere, gelişmelere ve teknoloji alanındaki devrimlere rağmen; maalesef dünyamız daha adaletli, daha huzurlu bir yer haline dönüşmedi, dönüşemedi” diye konuştu.

Suriye`de, her gün en modern silahlarla şehirlerin bombalandığına, rejim ve destekçilerinin saldırıları sonucu 500 bin insanın hayatını kaybettiğine, 12 milyon kişinin ise yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Açlıktan, kıtlıktan ve çatışmalardan kaçan mülteciler; derme çatma botlarda, ölümle burun buruna geldikleri yolculuklarla kendilerine sığınacak bir çatı, çocuklarına güvenli bir gelecek arıyorlar. Bu yolculukların bir kısmı Akdeniz`in ve Ege`nin azgın sularında son buluyor. Türkiye olarak şu an itibariyle denizlerden topladığımız mülteci sayısı 110 bine ulaştı” dedi.

“Küresel adaleti tesis etmekle yükümlü kurumlar büyük bir atalet içinde”

İnsanlığın vicdanını kanatan, kanatması gereken bu acı manzaraya rağmen, küresel adaleti tesis etmekle yükümlü kurumların büyük bir atalet ve tıkanıklık içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Çıkar kaygıları, insan hayatının önüne geçmiş durumda. Bunun için biz, ‘Dünya 5`ten büyüktür` diyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin yapısındaki adaletsizliğe dikkat çekiyoruz. Adaletin içi boş bir kavrama dönüştürülmesi, insanlığın geleceği için en büyük tehdittir. Bakınız burada sizlerin dikkatini, devlet ve siyaset geleneğimizde huzurun, emniyetin ve istikrarın anahtarı olarak görülen bir kavrama özellikle çekmek istiyorum. Bu kavram ‘daire-i adliye` yani ‘adalet dairesi`dir. Bu dairenin, ilk kelimesi de son kelimesi de ‘adl`dir, yani adalettir. Merkezde adalet vardır. Öteki unsurlar dairenin neresinde olursa olsun, dönüp dolaşıp gelecekleri yer adalettir. Adalet çemberi, kadim devlet anlayışımızla birlikte yönetim ve siyaset tarzımızın da pusulasıdır.”

Bu anlayışla; 2002 yılından bu yana hayata geçirdikleri reformların, sosyal, siyasal ve ekonomik düzenlemelerin tamamında adalet dairesini gözetmenin gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarının önüne, her aşamada engeller çıktığını ve çıkartıldığını söyledi.

“Türkiye, illegal faaliyet yürüten örgütle mücadelesini kararlı şekilde sürdürüyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu engellerden biri terördür. Bölücü terör örgütü, bilhassa Doğu ve Güney Doğu bölgemizdeki altyapı yatırımlarımızı sabote etmek için her şeyi yaptı. Terör örgütü, bugün de bulduğu her fırsatta, okulları ateşe vermeye, kamu binalarını tahrip etmeye, camileri, hastaneleri, işyerlerini yakmaya devam ediyor. Bir başka çete de, özellikle yargı içine yerleştirdiği elemanları aracılığıyla, kendi devletine ve milletine saldırdı. Türkiye, ‘Paralel Devlet Yapısı` adını verdiğimiz, legal görümlü kuruluşlar altında illegal faaliyet yürüten, şantaj, tehdit, siyasi cinayet gibi her türlü suça bulaşan bu örgütle mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürüyor.”

“Küresel adaletin tesisi konusunda, iş birliğine ihtiyacımız var”

Bu saldırıların amacının, kendilerini demokratik ve ekonomik hedeflerinden uzaklaştırmak olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat milletimizin desteğiyle, bu saldırıları bertaraf ederek, 2023 hedeflerimiz doğrultusundaki yürüyüşümüze devam ediyoruz” dedi ve ekledi: “Temennimiz, Türkiye`nin bu onurlu yolculuğunun, dostlarımız tarafından da desteklenmesidir. Özellikle küresel adaletin tesisi konusunda, iş birliğine ihtiyacımız var.”

İdari yargı mercilerinin de bu sürece çok önemli katkıları, destekleri olacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcılara daha adaletli, daha güzel, daha güvenli bir dünya mücadelesinde başarılar diledi ve sözlerini; gerçekleşecek kongre ve genel kurulun, Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği`ne hayırlı olması temennisiyle tamamladı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir