• DOLAR 32.602
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2497.565
  • ...
ABD ordusundan bir yüzbaşı Obama`ya dava açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON: ABD ordusundan bir yüzbaşı, Irak ve Suriye'de DAEŞ'e karşı yürütülen savaşın "yasadışı" olduğunu öne sürerek ABD Başkanı Obama'ya dava açtı.

Kuveyt'teki Arifcan kampında görevli istihbarat subayı Yüzbaşı Nathan Michael Smith, Washington'daki bölge mahkemesinde açtığı davada, Obama'nın 1973 tarihli Savaş Yetkileri Yasası çerçevesinde Amerikan Kongresi'nden DAEŞ'e karşı savaşma yetkisi almadığını iddia etti.

Amerikan basınına göre Smith ve avukatı tarafından mahkemeye verilen dava dilekçesinde, "Başkan Obama, DAEŞ'e karşı savaş açarak, kongrenin verdiği sınırlı yetkileri zaman ve mekan sınırları olmadan kendi seçtiği düşmanlara savaş açmada açık çek olarak kullanmaktadır." ifadesi yer aldı.

"DAEŞ'e karşı yürütülen savaşı yasal zemine oturtmak için yeterli değil"

Dilekçede, 1973'teki kararın Kongre tarafından Vietnam Savaşı'nda "başkanın benzer şekilde yetkilerini aşması üzerine alındığı" belirtildi ve 11 Eylül sonrasında 2001 ve 2002'de Kongre'nin verdiği askeri güç kullanma yetkilerinin DAEŞ'e karşı yürütülen savaşı yasal zemine oturtmak için yeterli olmadığı ileri sürüldü.

Smith, dilekçesinde ayrıca, "dünyaya iyilik getirecek bir güç olduğu için" 2010'da orduya katıldığını, Afganistan'da görev yaptığını, DAEŞ'e karşı 2014'te Irak ve Suriye'de başlatılan hava saldırılarını alkışladığını belirtti.

Davanın danışmanlarından Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Bruce Ackerman, bir süre önce Atlantic dergisinde yazdığı makale üzerine Smith ile konuşmaya başladığını, daha sonrasında Smith'in dava açmaya karar verdiğini söyledi.

Ackerman, makalesinde ordu mensuplarının bu tür davalar açabileceğini yazmıştı.

aa

Bu haberler de ilginizi çekebilir