• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
Bilge Köyü Katliamı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Bilge Köyü (Zankırt), 7 yıl önce unutulmaz bir vahşete sahne olmuştu.  Sevgi Çelebi ile Habip Arı'nın nişan töreni için biraya gelenlerin bulunduğu köy muhtarı Hacı Halim Çelebi'nin evine düzenlenen saldırı sonucu adeta kan gölüne dönmüştü.

Uzun namlulu silahların kullanıldığı saldırıda 7'si çocuk, köy muhtarı Hacı Halim Çelebi ile imam Hacı Kazım Ozan'ın da aralarında bulunduğu 44 kişi ölmüştü.

Bu vahim olay bir anda Türkiye'nin yanı sıra dünyanın gündemine oturmuş, katliam üzerinde birçok iddia ortaya atılmıştı.

Kimse konuşmak istemedi

Nedeni hala tam olarak belirlenemeyen ve tarihe “Bilge Köyü Katliamı” olarak geçen olayın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen acıların hala ilk günkü gibi taptaze olduğu görüldü. Katliamın yıldönümü nedeniyle mikrofon uzattığımız köy halkı, konuşmak istemediklerini belirttiler. 

Saldırganların yakınları köyden çıkartıldı

Saldırıyı düzenleyenlerin yakınları olan 58'i çocuk, 18'i kadın 84 kişi, olayın ardından jandarma ekiplerince köyden çıkarılarak ilk olarak Mazıdağı Fosfat Tesislerine, ardından Mardin'den yaklaşık 2 bin kilometre uzaklıkta Kırklareli'nde kendileri için satın alınan 32 konuta yerleştirilmişti.

6 kişiye 44 kez müebbet

Saldırının ardından sanıklar hakkında iddianame hazırlayan Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde yapılması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla Yargıtay’a talepte bulundu. Talebin kabul edilmesinin ardından yargılamanın güvenlik gerekçesiyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesinde yapılması kararlaştırılırken ilk duruşma 2 Eylül 2009 tarihinde gerçekleştirildi.

26 Nisan 2010 tarihinde dava sona ererken 8'i tutuklu 13 sanık hakkında açılan davada 6 kişiye 44 kez ağırlaştırılmış müebbet, yaşı küçük olan 1 sanığa 44 kez 15 yıl, evinde silah bulunduran 1 kişiye 15 yıl, havaya ateş açtığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan kişiye 6 ay hapis cezası verilmişti. Tutuksuz yargılanan 4 kişi ise beraat etmişti. (M. Salih Keskin – İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir