• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Kaynartepeliler eski günlerini arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK’lilerin barikat kurup, çukur kazmasının ardından meydana gelen çatışmalar ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile gündeme gelen Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde bulunan Kaynartepe Mahallesi’nde halk eski günlerin özlemini çekiyor.

Binlerce ailenin göç etmek zorunda kaldığı mahallede esnaf iş yapamazken, satılık ve kiralık ev sayıları arttı. Tedirginliğin devam ettiği mahallede, PKK’liler tarafından kurulan barikatların yollarda oluşturduğu hasar ise onarılmayı bekliyor.

Bazı binaların hemen hemen tamamının başladığını ifade eden mahallenin 20 yıllık emlakçısı Kasım Emre, çatışmaların ardından halkın mahallede durmak istemediğini belirtti.

“Çatışmalar ile mahallede bulunan ev fiyatları düşüş yaşadı”

Çatışmalardan önce ayda 2 ev satabildiğini ifade eden Emre, “Mahallede maddi imkânı olanlar buradan yukarı mahallelere taşınıyor, fakir olanlar ise burada sürünüyor. Şu an elimde 15 kiralık daire ve 20’den fazla satılık ev duruyor ama müşteri hiç yok. Önceden ev elimizde kalmıyordu. Daha önce evde bulunan kiracı çıkmadan, başka birine evi hemen kiraya veriyorduk. Şimdi ise 6 aydır boş olan ev var ama ne soran var ne de arayan var. Çatışmalar ile mahallede bulunan ev fiyatları düşüş yaşadı ama kimse buraya para bağlamıyor. Önceden 60 bin lira olan ev fiyatları şimdi 40 bin liraya düşmüş durumda. Kira fiyatları ise 400-450 lira civarı iken 250-300 lira arasına düşmüş. Ne olacak böyle belli değil.” dedi.

“Eskiden iş yerimden memnundum rızkım çıkıyordu şimdi ise ‘Kısmet buraya kadarmış’ diyorum”

Çatışmaların ardından esnafın iflasın eşiğine geldiğini dile getiren Emre, “20 senedir bu mahallede işi yapıyorum ama iş, güç yok. Bunun sonu ne olacak, nereye kadar gidecek bilmiyoruz. Şu an iş yapamıyoruz. Gün oluyor çay parası bile yok elimizde. 4 çocuğum var hiçbiri çalışmıyor. İş yerim ve evim kira ama bunları karşılayamıyorum. Bir iş bulursam işyerimi kapatacağım. Eskiden iş yerimden memnundum rızkım çıkıyordu şimdi ise ‘Kısmet buraya kadarmış’ diyorum.” ifadelerini kullandı.

“Mahallede şu an bir belirsizlik var ve durum iyi gözükmüyor”

Son olarak yetkililere seslenen Emre şunları söyledi: “Mahallemizin durumu iyi gözükmüyor. Saat 20.00’ı buldu mu sokakta kimse kalmıyor. Burada bulunan esnaf şu an iş yapamıyor ve işyerlerini art arda kapatıyorlar. Mahallede şu an bir belirsizlik var ve durum iyi gözükmüyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar. Biz bunu istiyoruz ama ne olacağı belli değil. Mahallemiz tekrar eski haline dönseydi çok güzel olurdu.”

Mahallede tedirginliğin hâkim olduğunu söyleyen esnaf Hacı Gençer ise, mahallede çok sayıda evin boşaldığını ve iş yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

“Çatışmaların ardından yaşanan göçler işimizi çok etkiledi”

Karanlığın çökmesi ile sokaklarda kimsenin kalmadığını vurgulayan Gençer, “Altında bulunduğum apartmanda sadece 8 daire boşaldı. Yan apartmanda ise sadece 6 daire dolu kaldı. Özellikle giriş katlar boşaltıldı. Düşünün artık mahallenin durumunu. Çatışmaların ardından yaşanan göçler işimizi çok etkiledi. İşimiz yüzde 20’lere düştü. Önceden saat 23.00’a kadar işyerim açıktı ve insanlar sokakta rahatlıkla dolaşıyordu. Şimdi ise saat 19.00 civarında karanlık çöktü mü sokakta kimse kalmıyor.” diye konuştu.

Halkta tedirginliğin devam ettiğini ifade eden Gençer, “Akşamları zırhlı araçlar sürekli dolaşıyor. İnsanlar tedirgin ve korkuyor. Bir ses geldiği zaman halk hemen pencereden korkarak dışarıya bakıyor. Yetkililerden bu semtte yaşanan mağduriyetlere el uzatmasını istiyor, bu olayların durdurulmasını istiyoruz. Artık bu yaşananlara bir çare bulsunlar.” dedi.

Öte yandan mahallede PKK’liler tarafından kurulan barikatların yollarda oluşturduğu hasar onarılmayı bekliyor. Birçok evin tadilatının halk tarafından yapıldığı mahallede, bozulan yolların onarılmaması dikkat çekti.

Parke taşları kullanılarak kurulan barikatların, mahallenin en işlek sokağı olan 231. Sokak’ta meydana getirdiği çukur ve engebeler halkı mağdur ediyor. Oluşan çukur ve engebeler nedeniyle 5 Nisan Mahallesi’ne kısa yol durumunda olan sokak, araçlar tarafından eskisi olduğu gibi tercih edilmiyor.

Çukur ve engebeler birçok araçta maddi hasar meydana getirirken, belediyenin herhangi bir bakım yapmaması ise halkın tepkisine neden oluyor.  Mahalle sakinleri, onarılmayı bekleyen yolu yetkililerin değil halkın kullanımında olduğundan dolayı onarılmadığını ileri sürdü.

Kaynartepe Mahallesi’nde 14 Mart gecesi PKK’lilerin barikat kurup, çukur kazmasının ardından başlayan çatışmalar ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, meydana gelen çatışmalarda yüzlerce aile göç etmiş, birçok ev ve işyeri de zarar görmüştü. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)























































Bu haberler de ilginizi çekebilir