• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...
Vizesiz Avrupa`da karar günü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Komisyonu`nun bugün açıklayacağı rapor beklendiği gibi olumlu olursa Haziran ayı sonunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere ve İrlanda hariç diğer AB ülkelerine vizesiz seyahatlerinin önü açılacak.

Raporda vizesiz seyahat için Türkiye`nin yerine getirmesi gereken 72 kriterin tamamlandığı belirtilirse, AB içinde de yeni bir süreç başlayacak.

AB'deki onay süreci

Buna göre, konu öncelikle Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu`nda ele alınacak. Sonra da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda görüşülecek. Parlamentodaki üyelerin yarısının ‘Türkiye vatandaşları vizesiz gelsin` demesi yeterli.

Ancak Avrupa Parlamentosu'nda vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını öngören bir düzenleme önerisinin gündeme gelmesi de olasılıklar arasında.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizesiz Avrupa`yı onaylarsa, konu Avrupa Konseyi`nde ele alınacak. Burada da nitelikli çoğunluk gerekiyor. Nitelikli çoğunluk oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55`nin 'evet' demesini gerektiriyor. Bu da AB`ye üye 28 ülkenin 16`sının 'evet' demesi anlamına geliyor. Ayrıca 'evet' diyecek ülkelerin nüfusunun AB toplam nüfusunun yüzde 65`ni temsil etmesi gerekiyor. Yani, ‘Vizesiz Avrupa` sürecinde hiç bir ülkenin veto hakkı yok.

AB`nin en etkili ve en kalabalık ülkelerinden Almanya, süreci desteklediği için, Ankara, onay süreci aşamasına gelindiğinde sorun çıkmayacağını düşünüyor.

Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir