• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Miraç Kandili ihya edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in Allah tarafındın bir gece Mescid-i Haram`dan Mescid-i Aksa`ya götürülmesi ve buradan da huzur-u ilahiye yükseldiği gece olarak bilinen Miraç Kandili dua ve ibadetle ihya edildi.

Miraç Kandili nedeniyle Diyarbakırlılar camilere akın etti. Kentteki bir çok camide düzenlenen programlarla  Miraç gecesi ihya edildi.

Diyarbakır

Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından Kayapınar ilçesinde bulunan Cebeli Nur Camii'nde  Miraç Kandili   programı düzenlendi. Programa  İl Müftüsü Burhan İşliyen ve çok sayıda kişi katıldı.

Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın ardından Kürtçe ve Türkçe mevlit ile kasideler seslendirilirdi.

Programda yaptığı konuşmada Miraç Kandili  ve üç ayların hayırlara vesile olmasını temenni eden   İl  Müftüsü  İşliyen, bu ayların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Peygamberin hayatının zorluklarla geçtiğini ifade eden İşleyen, ‘Peygamber Efendimiz en çok zorluk çektiği dönemde Miraç gecesi vuku bulmuştur. En büyük dayanağı yardımcısı ilk iman eden eşini kaybettiği ve bir ömrü boyunca hayatında yer alan ve destek veren amcasını kaybettiği, en daraldığı sırada Allah-u Teala miraç gecesini ona hediye etmiştir.” dedi

Miraç gecesinde insanların tövbe etmesi gerektiğini hatırlatan İşleyen  “Allah`tan hiçbir zaman ümidimizi kesmemeliyiz, ona yönelmeliyiz ve günahlarımızdan arınabilecek ameller işlemeliyiz.” İfadelerini kullandı..

Program, yapılan dua ile sona erdi. 

Miraç Kandili nedeniyle tüm Türkiye`de olduğu gibi Gaziantep`te de binlerce vatandaş camilere akın etti.

Gaziantep

Gaziantep`te Miraç Kandilini idrak etmek isteyen vatandaşlar, Ulu Cami  başta olmak üzere kentteki tarihi camilere akın etti. Ulu Cami`yi dolduran vatandaşlar, geceyi namaz ve dualarla ihya etti.

Hz. Muhammed (sav) Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandilinde eller ümmetin vahdeti için açıldı.

Gaziantep İl Müftülüğünce Ulu Camii`nde kandil özel programı düzenlendi. Programda gecenin önemi ile ilgili vaazlar verildi. Mevlid-i Şerif, ilahi ve salavatların okunduğu gecede, vatandaşlar da bu geceyi fırsat bilerek bol bol namaz kılarak dua etti.

Ellerin dua için açıldığı bu gecede, kadın-erkek, genç-yaşlı ve çocuk demeden camileri dolduran vatandaşlar duydukları mutluluğu dile getirdi. Aileleriyle birlikte camiye gelen çocuklar ise renkli görüntüler oluşturdu.

Ulu Caminde akşam namazının ardından okunan Kuran-ı Kerim ile başlayan kandil programı, kılınan yatsı namazıyla beraber son buldu.

Miraç Kandili nedeniyle Ulu Camide Namaz çıkışında cami cemaatine ve vatandaşlara lokma ikramı yapıldı.

Batman

Batman Şevket Başak Camisi`nde Miraç Kandili nedeniyle mevlit okundu. Mevlide Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Eyyüp Yanaç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nureddin Kiyas, müftülük çalışanları ve cami cemaati katıldı.

Program yatsı namazından sonra, Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Miraç kandilinin önemi ve çıkarılması gereken dersler hakkında Batman İl Müftüsü Turgut Erhan kısa bir konuşma yaptı.

İl Müftüsü Turgut Erhan`ın konuşmasından sonra Batman Müftülük korosunun Türkçe, Kürtçe ve Arapça okudukları mevlit, kaside ve ilahilerle program devam etti.

Programın sonunda   İl Müftüsü Turgut Erhan dua etti. Duanın ardından hazırlanan dağıtılan ikramlarla mevlit programı son buldu.

Miraç kandili nedeniyle Batman Süt Birliği ile Batman Damızlık Birliği tarafından hazırlanan 7 bin kapat süt Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce cami önünde dağıtıldı. 

Adana

Hazreti Muhammed`in (sav) Mescid-i Haram`dan Mescid-i Aksa`ya oradan Allah katına yükseldiği Miraç Gecesi, şehrin tüm camilerinde yapılan programlarla ihya edildi. Vatandaşların en çok rağbet ettikleri Adana Merkez Camii dolup taşarken, merkez  ilçelerdeki camiler de vatandaşların akınına uğradı.

Akşam namazının kılınmasının ardından İl Müftüsü Arif Gökce`nin vaazıyla programa başlandı. Gökce, Miraç ve İsra hadiselerinin İslam tarihindeki önemine değindiği konuşmasında, Peygamberimizin bu gece Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da semaya yükseldiğini belirterek, miracın Allah'a ulaşmak için insanın kat etmesi gereken yolu görmek isteyenlere de emsal teşkil eden kutlu bir yolculuk olduğunu söyledi.

Kur'an-ı Kerim, Mevlidi Şerif ve ilahilerin okunduğu gecede, Miraç Kandilinin tüm İslam alemi için hayırlara vesile olması için topluca dualar edildi.

Miraç Kandili münasebetiyle Sabancı Merkez Camiinin yanı sıra Yağcami, Ramazanoğlu Cami, Aksoylar Camii ve ilçelerdeki Merkez Camilerde de mevlit okundu ve dualar edildi.

Cizreliler Miraç Kandili'ni idrak etti

Şırnak'ın Cizre ilçesinde kısmen devam eden sokağa çıkma yasağına rağmen halk Miraç Kandili'ni idrak ederek tüm Müslümanlara dua etti.

Akşam namazı sonrası Meydan Camii ile Hz Nuh Camisinde düzenlenen programa halk akın etti. Meydan (Mirega) Camii`sinde düzenlenen program Sur Camii imamı Abdullah Aksoy'un Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Mevlid-i Şerif'in okunması ile devam etti.

Düzenlenen programda bir konuşma yapan Murat Denli Hoca, Peygamber efendimizin Miraca çıkmadan önce büyük sıkıntılar yaşadığını ve bu yaşadıkları sıkıntılardan sonra Miraca çıktığını belirtti.

Program ilahilerin okunmasının ardından yapılan dualarla sona erdi.

Öte yandan Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi şehrin farklı caddelerinde üzerinde Kürtçe ve Türkçe Miraç Kandili'niz mübarek olsun yazılı brandalar astığı görüldü.

Silvan Miraç kandili tarihi Selahaddin-i Eyyubi Camii`sin de ihya edildi

Diyarbakır Silvan İlçe Müftülüğü tarafından Miraç Kandili  münasebetiyle tarihi Selahaddin-i Eyyubi Camii`nde halkın yoğun katılımıyla ihya edildi.

Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Kürtçe mevlit ile devam etti. Etkinlikte Kürtçe bir konuşma yapan ilçe vaizi Yahya Ertürk, “Miraç Kandili tüm Müslümanlar İçin Bir fırsattır. Biz Müslüman olarak bu geceyi çok iyi değerlendirmeliyiz, kılmadığımız namazlar kazasını kılıp yaptığımız günahlardan dolayı tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız.” dedi.

Program seslendirilen ilahiler ve yapılan dualarla sona erdi.

Kocaelililer yoğun yağışa rağmen camilere akın etti

Her yıl Recep Ayı`nın 27. Gecesi İslam âleminde kutlanan Miraç Kandili vatandaşların katılımıyla Kocaeli`nde kutlandı. Kocaeli`nde Miraç Kandili nedeniyle vatandaşlar yoğun yağmura rağmen camilere akın etti.

Akşam namazının ardından başlayan etkinlikler, Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Camilerde Peygamberimizin hayatından ve Mirac`a yükselişinden kesitler anlatılarak Namazın bu gecede Müslümanlara hediye edildiği hatırlatıldı. Bu yüzden her Müslümanın düzenli namaz kılması gerektiğini ifade edildi.

Hakk`a Davet Derneği Miraç Kandili`ni idrak etti

Peygamber Efendimiz (sav)`in Allah`ın huzuruna kabul edildiği gün olan Miraç Kandili Denizli`de faaliyet yürüten Hakk`a Davet-Der tarafından ihya edildi.

Dernek merkez binasında yapılan ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen programa İttihad alimlerinden Molla Cemal Çınar Hoca konuşmacı olarak katıldı. Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program Cemal Çınar Hoca`nın yaptığı konuşmayla devam etti.

İsra ve Miraç olayında Resulullah (sav)` in yaşadığı olayları sadece bilmekten ziyade bu gecede yaşanan olayların Müslümanlar için ne mesajlar taşıdığının bilinmesi gerektiğini dile getiren Çınar, İslam ümmetinin yaşadığı ayrılıklara değindi.

Allah miraç gecesini hayatımızda milat kabul etsin

Tövbe ve istiğfarla işlemiş olduğumuz bütün günahlardan kurtulabileceğimize değinen Cemal Çınar Hoca, “Miraç`tan getirilen en güzel şeylerden biri de istiğfardır. İstiğfar bize aciz olduğumuzu, yüksek bir makama yalvararak kendisinden yardım isteyeceğimiz bir makam olduğunu öğretir. Bu makam Allah`ın makamıdır. Kimsenin yıpratamayacağı, kimsenin gücünden çalamayacağı yüce bir makam ve azamet sahibi bir Rabbimizin olduğunu, her zaman ona muhtaç olduğumuzu itiraf etmiş oluruz. Miraç gecesini bu manada değerlendirelim. Yani; Allah`ım, şu ana kadar ümmetin namusunun tarumar edildiği, Müslümanlara hakaret edildiği, İslam`ın suç ve Müslüman`ın potansiyel suçlu görüldüğü bir zamanda yaşadım. Bu güne kadar senin dinine hizmet etmede kusur ettim. Bu miraç gecesini benim hayatımda bir milat kabul ederek bu geceden sonra tövbe, istiğfar ederek bundan sonra senin kitabın, senin resulün neyi emrediyorsa öyle yapacağım şeklinde dua edilerek bu geceyi hayatlarımızda milada dönüştürelim.” diye konuştu.

Programda Grup Nida sanatçıları da ezgiler seslendirdi. Program yapılan ikramlarla ve edilen duayla son buldu. (Yunus Sırat, İbrahim Koçyiğit, M. Said Çelik, Ayhan Kaya, İdris Kılıçarslan, Ahmet Ural, Bilal Koyun)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir