• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş, IPARD-II’nin 1’inci çağrısında yapılan proje başvuruları hakkında bilgi verdi. Güneş, 18 Aralık 2015 tarihinde proje başvuru çağrısına çıkıldığını ve kuruma proje teslimlerinin 27 Nisan 2016 tarihinde sona erdiğini belirtti.

İl Koordinatörü Güneş, vatandaşların sunulan olanaklardan faydalanmak için yoğun ilgi gösterdiklerini ve yatırım yapmaya gayret ettiklerini ifade etti.

Güneş, hibe oranlarının yüzde 70’lere kadar çıkarılması ve desteklenen sektörlerin çeşitlendirilmesi ile büyük baş besi hayvancılığı başta olmak üzere; süt hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, kesme gül yetiştiriciliği, bakliyat eleme ve paketleme, makine parkları ve yenilenebilir enerji sektörlerine yönelik olarak toplamda 101 adet proje başvurusu yapıldığını söyledi. 

Yeni sektörler desteklenmeye başlandı

İl Koordinatörü Hikmet Güneş, IPARD-II programı kapsamında Diyarbakır’da yeni sektörleri desteklemeye başladıklarını, bu kapsamda kendilerine güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik olarak 14 adet proje başvurusu yapıldığını, ayrıca meyve ve sebzelerin depolanması ve paketlenmesine yönelik 2 adet proje başvurusu yapıldığını ve bu projelerden bir tanesinin Bismil Sebze Üreticileri Birliği tarafından sunulduğu ve söz konusu projenin Bismil İlçesi Sebze Hali içerisinde uygulanacağı proje kapsamında soğuk hava deposunun da bulunduğunu, bu projenin uygun bulunması halinde Bismil İlçesinde üretilen sebzelerin hasat sonrası kayıplarını önemli ölçüde azaltacağını ve depolama ve paketlemeyle beraber üreticilerimizin kazancının artırılmasını hedeflediklerini belirtti.  Güneş, ayrıca makine parklarının kurulması, kesme gül yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, bakliyat eleme ve paketleme ve arıcılık sektörlerine yönelik başvurular yapıldığını ifade etti.

Projelerin seçimi nihai onay makamı olan proje değerlendirme ve seçim komisyonu tarafından yapılacak

Güneş projeleri incelemeye başladıklarını daha önceki çağrılardan farklı olarak başvuru sayısının fazla olması nedeniyle mevcut bütçenin 42 ilden gelen projelere yetmeyebileceği ve bazı projelerin bu nedenle desteklenmemesi söz konusu olabileceğini söyledi. Bütün süreçlerin şeffaf yürütüldüğünü ve uygun başvuruların kurum başkanlığına gönderileceğini belirten Güneş, nihai değerlendirmenin proje değerlendirme ve seçim komisyonu tarafından yapılacağını,  bu kapsamda yapılacak bütün iş ve işlemlerin akredite olmuş prosedürlere göre gerçekleştirileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. Bu anlamda proje sahiplerinin başka arayışlara girmelerine gerek olmadığını, yapılması muhtemel suiistimallere karışı vatandaşları uyanık olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Diyarbakır’ın kalkınmasında desteklerimiz devam edecek

2016 sonu itibari ile IPARD-I programının sona ereceği ancak IPARD-II programı kapsamında 2023’e kadar desteklerinin devam edeceğini ifade eden Güneş, IPARD- I programı kapsamında KDV hariç Diyarbakır’a 200 milyon TL civarında yatırım yapılmasını sağladıklarını ve bu projeler kapsamında yine KDV hariç 113 milyon TL hibe sağladıklarını söyledi. Güneş, destek sağladıkları sektörleri ise şöyle sıraladı:

-Hayvancılık Sektöründe kırmızı et üreten işletmelere yönelik 60 adet, süt üreten işletmelere yönelik 32 adet, kanatlı hayvan yetiştirilmesine yönelik 8 adet projeye hibe desteği sağlanmıştır.

-Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe iki adet tesis kurulumuna hibe desteği sağlanmıştır. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde günde 40 ton süt işleyerek kaşar üretimi yapan ve günde 20 ton süt işleyerek keçi sütü dondurması yapan tesislere hibe desteği sağlanmıştır.

Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

-TKDK tarafından verilen hibe destekleri ile Diyarbakır’da gelişen kanatlı sektörü ile birlikte daha önce ilde mevcut olmayan kanatlı kesimhaneleri kurulmuştur. Kurulan 3 adet kesimhanenin toplam kapasitesi saatte 4 bin adettir.

Arıcılık

-Arıcılık faaliyetlerinde bal üretimi yapan 41 proje desteklenmiştir. Bu projelerde 6 bin adet kovan, bal üretimi ile ilgili ekipmanlar ve 36 adet traktör desteği verilmiştir.

Yöresel ürünler

-Katma değerli ürünler listesinde yer alan 2 adet un değirmeni, salça fabrikası, kadayıf üretim tesisi, turşu üretim ve paketleme işletmesi, badem işleme ve paketleme işletmesi olarak toplam 6 adet işletme desteklenmiştir.

Kırsal turizm

-Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri alanında 25 odalı apart otel, halı saha ve restoran olarak toplam 3 adet tesis desteklenmiştir.  (İLKHA)