• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
"Başarısızlığın en önemli nedeni mazeret üretimidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ile çalışanlarına yönelik 'Mazeret Yok’ eğitimi verildi. İletişim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ tarafından verilen motivasyon seminerinde, başarısızlığın en önemli nedeninin mazeret üretimi olduğuna dikkat çekildi.

Hazreti Ali’nin, “Mazeret, insanın kendisine söylediği en büyük yalandır” şeklindeki sözünü hatırlatan Kızıldağ, “Hepimiz biliriz ki, mazeret bizim en önemli toplumsal yaralarımızdan biridir. Bireysel konularda da toplumsal meselelerde de mazeret üretme konusunda son derece başarılı bir toplumsal yapıya sahibiz.” dedi.

Mazeret sözcüğünün günlük hayattan çıkarılmasını isteyen Kızıldağ, yapılan araştırmaların, Türkiye vatandaşlarının yüzde 70’inin kendisi ile barışık olmadığını, hayal etmediğini, dedikodu yaparak birbirlerini suçladıklarını gösterdiğini vurguladı.

Günlük yaşamda sık sık sığınılan ve toplumsal bir alışkanlık haline gelen mazeret üretiminin, özellikle iş hayatına olumsuz yansımalarda bulunduğunu belirten Kızıldağ, gerek patronların, gerekse de işçilerinin çeşitli gerekçelerle mazeret göstermelerinin işletmelerde kötü yönetimi, başarısızlığı ve çözümsüzlüğü beraberinde getirdiğini söyledi.

Seminerde farklı insan malzemesine sahip ülkeler arasında marka ve katma değer yaratılması açısından kıyaslamalarda da bulunan Dr. Kızıldağ, “Dünya üzerinde 57 Müslüman ülke var. Bu 57 ülke, bir milyar 680 milyon kişiyle dünya nüfusunun neredeyse üçte birini oluşturuyor. Ancak bilim ve sanatın da yer aldığı 7 kategoride yapılan bir araştırmanın sonuçları, bu ülkelerin 80 milyonluk Almanya'nın ürettiği katma değerin yarısını bile üretemediklerini ortaya koyuyor. Yani 40 milyonluk Almanya, 1 milyar 680 milyondan daha fazla katma değer üretiyor. Sadece milli gelir olarak baktığımızda, Almanya'nın 2015 milli geliri 3,1 trilyon dolar. 57 ülkenin toplam geliri ise 4 trilyon dolar. Bu ülkeler içerisinde Türkiye 821 milyar dolarla birinci sırada. 821 milyar dolar da geçen sene bir teknoloji markasının dünya genelindeki satış cirosu. Yani sadece bir şirketin cirosu bile Türkiye'nin zirvede olduğu milli geliri ifade edebilmektedir. Buradan ortaya çıkarılacak olumsuzlukların en önemli nedeni de insan faktörünün özelliklerinde yatmaktadır.” diye konuştu.

Kızıldağ, son olarak katılımcılardan mazeret sözcüğünü hayatlarından çıkarmalarını istedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir