• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...
Van'da fidan satışları arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da havaların ısınmasıyla beraber bu yıl fidan satışlarında ciddi anlamda talebin arttığına dikkat çeken peyzajcılar, son 3 yıldır kent halkının park ve bahçe düzenlemelerine önem verdiklerini ifade ettiler.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan peyzajcılar, bu yıl yaşanan olaylardan ve göçlerden dolayı fidan satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre az bir oranla düşmesine rağmen, bu yılki satışlardan memnuniyetlerini dile getirdiler.

2013’ten bu yana park ve bahçe düzenlemeleriyle meşgul olduğunu söyleyen Muhittin Akbulak isimli peyzajcı, “Şu an peyzaj ve çevre düzenleme gibi alanlarda çalışmalarımız, projelerimiz mevcuttur. Van merkez olmak üzere ilçelerde de park ve bahçe düzenlemeleri yapmaktayız.   Geçen yıllara oranla bahçe bitkilerine daha yoğun bir talep var. Önceki yıllarda peyzaj, çevre düzenlemeleri veyahut bağ, bahçe düzenlemeleri gibi çalışma alanları çok azdı. Ancak son iki yıldan bu yana   bağ, bahçe çalışmalarımız bayağı arttı.” dedi.

Bu yıl yaşanan çatışmalardan ve göçlerden dolayı işlerinin az oranda düştüğü, ancak 2013’lü yıllara göre daha iyi olduğunu söyleyen Akbulak, “Satışlarımızda geçen yıla oranla az bir oranla düşüş oldu. Bu düşüşün sebebi de malum çevremizde yaşanan olaylardan ve göçlerden kaynaklanmaktadır. İşlerimiz en yoğun Mart-Temmuz ayları ardasında olmaktadır. Bu aylarda sık satışlarımız olurken, Temmuz ayından sonra çalışmalarımız, ihale usulüyle ve yahut site düzenlemesiyle, park, bahçe proje uygulamaları olarak devam etmektedir. Bitkilerimizi; İzmir, Adana, Bursa, Yalova, Mersin ve Ordu gibi illerden temin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Alınan fidanların dikimini kendilerinin üstlendiğini, ancak müşterilerinin talepleri üzerine kendileri dikmek istiyor ise bu noktada fidan dikimi için müşterilerini bilgilendirdiklerini anlatan Akbulak son olarak şu ifadeleri kullandı;

“Bir müşterimiz bizde herhangi bir ürün aldığında dikimini bizler üstleniyoruz. Bizler dikimini yapmadığımız zamanlarda müşterilerimize gerekli bilgileri veriyoruz. Verdiğimiz talimatlarda bir ağacın nasıl dikileceği, neye ihtiyacı olacağını, hangi aralıklarla su verilir, dikim aşamasında nelere dikkat edilir gibi konular oluyor. Son zamanlarda polenlerden dolayı kesilen ağaçlardan pek bir fayda görmesek de  bazı müşteriler, kestikleri ağacın yerine çam, çalı türü veyahut ibreli ağaçları dikmeyi tercih ediyorlar.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir