• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
BM`den Halep çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD ve Rusya, Suriye'de son günlerde çatışmaların artması üzerine Lazkiye'nin kuzeyi ve Şam'da bulunan Doğu Guta'da çatışmaların durdurulması anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varmış ancak Halep'in kapsam dışında bulunduğu bildirilmişti.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Halep kent merkezi ve civarında çatışmaların tehlikeli bir biçimde artışından ve sivil kayıplar ile yıkımlardan büyük endişe duyduğunu bildirdi.

Suriye'deki tüm taraflara çatışmaların durması anlaşmasına geri dönülmesi ve sivillerin korunması çağrısı yapan Ban, Şam ve Lazkiye'de geçici olarak uygulanan çatışmaların durması uygulamasının, başta acilen Halep olmak üzere diğer bölgelere genişletilmesini istedi.

Ban Ki-mun öncelikle Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya olmak üzere tüm bölgesel ve uluslararası aktörleri de çatışmaların durması konusuna destek vermeye davet ederek, çatışmaların durması anlaşmasının tamamen bozulmasının daha fazla yıkım ve ölüm getireceği uyarısı yaptı.

Esed rejimi, yaklaşık iki haftadır Halep ve çevresinde muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşim alanlarını hedef alıyor.

Halep Dokümantasyon Merkezi'ne göre rejimin hava saldırılarında Halep'te nisan ayında 38'i kadın, 76'sı çocuk olmak üzere 347 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca ölenlerden 7'sinin sağlık çalışanı, 5'inin sivil savunma görevlisi olduğu belirtildi.

Suriye'de insani yardım çalışmaları
Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın brifinginde, Suriye'deki insani yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Cumartesi günü kuşatma altındaki Madaya, Zebadani, Şam kırsalı, Fua, Kefraya ve İdlib'te 60 bin kişi için insani yardım malzemesinin ulaştırıldığını anlatan Dujarric, bugün de Humus kırsalındaki Talbiseh'e yardım konvoylarının hareket ettiğini söyledi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir