• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Esed Halep`i kuşatmaya hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, yaklaşık 2 haftadır Halep merkezdeki muhaliflere ve sivillere karşı yıpratma savaşı yürütüyor. Rejim, hava saldırılarında 200 sivili öldürdüğü kenti kuşatarak dünyayla bağlantısını kesmek için saldırıyor. ABD'nin ateşkes için Rusya'yı ikna etme çabaları ise henüz sonuç vermedi. Grafik AA

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, yaklaşık 2 haftadır Halep merkezdeki muhaliflere ve sivillere karşı yıpratma savaşı yürütüyor. Rejim, hava saldırılarında 200 sivili öldürdüğü kenti kuşatarak dünyayla bağlantısını kesmek için saldırıyor. ABD'nin ateşkes için Rusya'yı ikna etme çabaları ise henüz sonuç vermedi.

Şubat ayı başında Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle, muhalifleri kuzeyden çevreleyerek, Türkiye-Halep insani koridorunu kapatan Esed rejiminin şimdiki hedefi, merkezdeki muhaliflerin tek çıkış yolu olan Kastilo-Handarat boğazını kapatmak. Boğaz, Halep merkezden İdlib'e, oradan Türkiye sınırına uzanan muhaliflerin kontrolündeki alana geçit sağlıyor.

Bunun için Esed rejimi hala yürürlükte olan Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki ateşkese rağmen, merkezdeki semtlere, merkezin güneyi ve kuzeyine, ilin batısı ve kuzeybatısına top, füze atışları ve hava saldırıları düzenliyor.

Sivil savunma ekiplerinden alınan bilgiye göre, 21 Nisan'dan bu yana Halep'e yönelik hava saldırılarında 200 sivil hayatını kaybetti.

Geçen hafta merkezdeki Sukeri semtindeki Kudüs hastanesi saldırısında kentin tek çocuk doktoruyla beraber 5 sağlık çalışanı ve 30 sivil hayatını kaybetmişti. Geçen cuma ilk defa kentte halka cuma namazına gitmeme çağrısı yapılmıştı. Rejim, cuma günü Sukeri semtindeki Veysel Karani camisini bombalamıştı. Halkın namaza gitmemesi nedeniyle, can kaybı yaşanmamıştı.

Halep'teki duruma rağmen, ABD ve Rusya'nın üç gün önce çatışmaların durdurulmasıyla ilgili vardığı uzlaşı, sadece Lazkiye`nin kuzeyi ve Doğu Guta`yı kapsıyor.

"Nusra Cephesi yalanı"
Rus Savunma Bakanlığı yetkililerinin Halep'te ateşkes sağlanması halinde dahi bazı grupların bunun dışında tutulacağını açıklaması ise kaygıya sebep oluyor.

ABD Dışişleri ve Kerry, Esed rejiminin "Halep'te Nusra Cephesi'ni hedef aldığı yalanı"nın aksine masum insanları vurduğu uyarısında bulunmuştu.

AA muhabirinin bilgi aldığı yerel kaynaklar, sivil katliamının yaşandığı yerlerin Nusra'nın hakimiyetinde olmadığına dikkati çekiyor.

Nusra Cephesi, halihazırda Halep'in güneyinde, merkezin dışında kalan Ays beldesi çevresinde konuşlu. Halep merkezde ise sembolik düzeyde bir varlığa sahip.

Rejim Halep'i çevreleme peşinde
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimi ve zaman zaman da Rus savaş uçakları, kent merkezi ile Halep`in batı kesimindeki Atarib ve Hıreytan ilçeleri, Kafr Naha, Kafr Dae ve Kafr Hamra beldelerine bombardıman düzenliyor.

Rejim askerleri ve İran destekli Şii milisler de Halep'in güneyinde Han Tuman beldesinin Halidiye köyüne top atışları yapıyor. Daha güneydeki Ays beldesi çevresinde ise muhalifler ile Nusra Cephesi, rejim askeri ve milislerle çatışıyor. Muhalifler ve Nusra Cephesi, geçen ay rejimin Şam'ın Doğu Guta bölgesinde Deyr Asafir beldesindeki 32 sivilin öldüğü okul ve hastane saldırısına misilleme olarak, Şam-Halep yolundaki stratejik Ays beldesini ele geçirmişti. Rejim beldeyi geri almak için saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Şii milislerin desteğini alan rejim ordusu ile muhalifler arasında sıcak cephelerden biri de Halep'in kuzeybatısındaki Anadan ilçesi ve çevresi. Halep merkezdeki muhaliflerin İdlib ile tek bağlantı yolu üzerindeki ilçe ve yakınındaki Tamura tepeleri, sık sık çatışmalara sahne oluyor.

Stratejik boğazda PYD-rejim ittifakı
Halep merkezin kuzeyinden Türkiye'ye ulaşan insani koridorun kapatılmasında işbirliği yapan PYD ve rejim, geri kalan tek çıkışın kapatılması için de benzer bir tutum içinde.

Bu açıdan Halep merkezin çıkış yolu üzerindeki boğazın sol yakasında, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesi stratejik önem arz ediyor.

PYD, adacık şeklindeki bölgeden, boğazın kapanmasını engellemeye çalışan muhaliflere baskı uyguluyor.

Üç hafta önce, Halep merkezdeki muhaliflerin çıkışı olan geçitteki Kastillo yolunu hedef alan PYD, muhalifler tarafından püskürtülmüştü.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir