• DOLAR 32.332
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2284.813
  • ...
Irak`ta Sadr yanlıları parlemento binasına girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BAĞDAT - Irak'ta parlamento binasını basan Şii lider Mukteda es-Sadr yanlıları, oturumların gerçekleştiği salona girdi.

Ellerinde Irak bayraklarıyla vekillerin koltuklarında oturan eylemciler, "Barışçıl barışçıl" ve "Seni (Sadr) tehdit edenler nerede, Yeşil Bölge'ye girdik" şeklinde slogan attı.

Göstericilerin ayrıca içerideki eşyalara zarar vererek, pencere ve masaları kırdığı da görüldü.Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar verdi.

Parlamento baskını, Sadr'ın açıklamasının ardından geldi
Parlamento baskınının, Sadr'ın iki aylığına siyasetten çekildiğini açıklamasının ardından yaşanması ise dikkati çekti.

Şii lider Sadr, Necef kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Ben ve bana bağlı olanlar, halk iradesinin olmadığı siyasette yer almayacak." diyerek, kendisine bağlı olan ve mecliste 34 sandalyesi bulunan Ahrar Grubu'nun siyasi faaliyetini dondurduğunu açıklamıştı. Sadr, bu grubun meclisin hiçbir oturumuna katılmayacağını bildirmişti.

Sadr, şunları kaydetmişti:

"Yolsuzluk yapanlar Irak'taki reformları engellemeye devam ediyor. Hükümetteki herhangi bir bakan bizim adayımız değil. Bizi değil hükümetini temsil ediyor. Hiçbir siyasetçiyle oturmam. Bu kabinenin de yarısı teknokrat yarısı da siyasi parti adaylarından oluşsun istendi, ben buna karşıyım. (Başbakan) İbadi'ye de hizipçilik yanlılarından büyük baskılar söz konusu. Bunlardan kurtulmasını temenni ediyoruz ve sözü halka bırakıyoruz."

Irak meclisinde bugün Başbakan Haydar el-İbadi'nin sunduğu listedeki diğer isimler için güven oylaması yapılacaktı ancak milletvekili yeter sayısına ulaşılmadığı için bu oturumun 10 Mayıs'a ertelendiği bildirilmişti.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir