• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2303.154
  • ...
Her 25 dakikada bir Suriyeli ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentteki sivil savunma ekibi, Rus savaş uçaklarının Kellase semtini bombaladığını söyledi. Saldırılarda 17 sivilin yaşamını yitirdiğini, 45 kişinin de yaralandığını kaybederken, enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar sürüyor.

Ayrıca, Rus savaş uçakları Bustan el-Kasr ve Sukkeri mahallelerini de bombaladı.  Rus ordusuna ait bir savaş jeti dün muhaliflerin kontrolündeki Sukkeri semtindeki bir sahra hastanesini bombalamış, saldırıda aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetmiş, 62 kişi yaralanmıştı. Rus savaş uçaklarının önceki gün de Halep'in batısında yer alan Etarib ilçesindeki sivil savunma ekibinin merkezine düzenlediği hava saldırısında 5 kişi yaşamını yitirmiş, merkezde büyük hasar meydana gelmişti.
Suriye rejimi Halep'in tamamını muhaliflerden geri almak için yeni bir saldırıya başlarken, son bir haftada ölenlerin sayısı 200'e yükseldi.

'Ateşkes kurtarılmalı'
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da, son 48 saatte her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü, ateşkesin çökmek üzere olduğunu, ABD ve Rusya'nın ateşkesin kurtarılması için en üst düzeyde bir girişimde bulunmaları gerektiğini söyledi.

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ni telekonferans yoluyla bilgilendirdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Staffan de Mistura, "Görüşmelerin bu turuna çatışmaların durdurulması anlaşmasının endişe verici derecede kötüye gitmesi nedeniyle gölge düştü. Görüşmeler sırasında her gün bir olay yaşandı. Daha birkaç saat önce Halep'in doğusunda bir hastaneye hava saldırısı düzenlendi ve son çocuk doktoru da öldürüldü. Birkaç gün önce Şam'da 15 kişi öldü, 30 kişi yaralandı ve öldürülen 15 kişiden 2'si güçlükle tahliye edilen kişilerdi. Dün Halep yakınlarında kendi hayatlarını riske atarak başkalarını kurtarmaya çalışan 5 kişi roket ya da hava saldırısında hayatını kaybetti. Son 48 saatte, her 25 dakikada bir Suriyeli öldürüldü, her 13 dakikada ise bir kişi yaralandı" dedi.

Suriye'de taraflar arasında hala büyük görüş ayrılıkları olduğunu belirten Mistura, "Temmuz ayına kadar en az bir ya da iki tur görüşme daha olacak. Çatışmaların durdurulması anlaşması her an çökebilir ve kurtarılması gerek. Rusya ve ABD Şubat ayında yaptığı gibi çatışmaların durdurulması anlaşmasını tekrar hayata geçirmeli. Görüşmeleri Mayıs'ta başlatmayı planlıyorum ancak bir sonraki turun yeniden başlaması, çatışmaların durdurulması anlaşması, şiddetin azalması, Şubat ayındaki seviyeye tekrar geri dönerse anlamlı olur. Bu nedenle de ABD ve Rusya'ya en üst seviyede bir girişimde bulunmaları çağrısı yapıyorum. Ayrıca Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkerinin bakanlar düzeyinde toplanması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA, AFP, CHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir