• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...
TARİHTE BUGÜN (29.04.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 29 NİSAN

1920: TBMM, ''Hıyaneti Vataniye'' kanununu onayladı. Ankara`da kurulmuş hükümeti ve meclisi tanımayan İstanbul hükümeti ve Padişaha karşı kurulan hükümeti ve meclisi korumak ve halktan ve halk içindeki kimi güç odaklarından gelecek tepki ve itirazların önünü almak için “Hıyaneti Vataniye” kanunu çıkarıldı. Buna göre yeni kurulan meclise ve hükümete yapılacak her türlü sözlü ve fiili itiraz vatana ihanet sayılacak ve en sert tedbirlerle cezalandırılacaktır. İstanbul hükümetinin de daha önce benzer bir kanun çıkarttığı da göz önünde bulundurulursa bu tür hamlelerin politik bir düello anlamı taşıdığı da söylenebilir.

1945: Sovyet tankları Berlin'e girdi. Sovyet askerleri şansölyelik binasının kapılarını zorlarken, Nazi lider Adolf Hitler, tabancayla intihar etti.

1945: Nazi Almanya'sında siyasi mahkumların konulduğu toplama kamplarından biri olan Dachau Toplama Kampı, ABD Kara Kuvvetleri'ne bağlı 42. Piyade Tümeni ve diğer 7. Ordu birlikleri tarafından ele geçirilip esirler kurtarıldı.

1949: Hakkında çıkan kararlardan kaçarak Bulgaristan'a sığınmak isteyen yazar-şair Sabahattin Ali'yi yurt dışına götürürken şaibeli bir şekilde Jandarma karakolunda öldüren Ali Ertegin'in yargılanmasına başlandı

1959: Bir tür kumar olan şans oyunlarının devlet eliyle yürütüldüğü Türkiye`de, ''Spor Toto'' da şans oyunları arasına girdi.

1971: Çetin Altan ve İlhan Selçuk 9 Mart 1971 darbe teşebbüsü ile ilgili olarak sorgulanmak üzere gözaltına alındılar.

1979: Süleyman Demirel, Türkiye Muhtarlar Federasyonu'nun 5. Genel Kurulu'nda "Türkiye Muhtarbaşı" seçildi.

1989: Fransa Cumhurbaşkanı Mitterand'ın eşi Danielle Mitterand, Peşmergelerin yaşantısını görmek üzere Türkiye'ye geldi.

1991: Bangladeş'te meydana gelen kasırga en az 138.000 kişinin ölümüne ve 10 milyon kişinin evsiz kalmasına neden oldu.

1998: Müslüman Halk güçleri ile laik cunta hükümeti arasında iç savaşın sürdüğü Cezayir'in güneyinde Medea eyaletindeki bir köyde 40 kişi boğazları kesilerek öldürüldü.

2003: Çalışanların tasarruflarını teşvik hesabının tasfiyesi ve bu hesaptan yapılacak ödemelere dair kanun, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Anapara ödemeleri başladı.

2005: Suriye 29 yıldır İsrail tehlikesine karşı asker bulundurduğu Lübnan`dan geri çekilişini tamamladı.

2007: Başta CHP olmak üzere kimi Atatürkçü düşünce derneklerinin düzenlediği ve Meclisin Cumhurbaşkanı seçmesini engellemeyi amaçlayan İstanbul'daki, Çağlayan Mitingi düzenlendi. Beklenenden az kişinin katıldığı miting hedeflenen etkiyi yapmadı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir