• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Feyzioğlu: Mardin'de hukuksuzluklarla karşı karşıyayız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Nusaybin’de 15 avukata ait 10 büronun kapıları kırılarak aranması ve Midyat’a giden Baro Başkanı Avukat Çelebi Araz’ın polis tarafından alıkonulması üzerine Mardin’e gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Baro binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Her iki olay hakkında bilgi veren Mardin Baro Başkanı Av Çelebi Araz, Nusaybin ilçesinde operasyon icrası sırasında avukat bürolarına girildiği yönünde meslektaşlarından gelen duyumlar üzerine; 23 Nisan’da Nusaybin Cumhuriyet Başsavcısına telefon ile konunun iletildiğini ve bilgi talep edildiğini belirtti.

“En hafif tanımıyla zorbalıktır”

Araz, “Nusaybin ilçesinde bulunan 15 avukat meslektaşımızın avukatlık bürosuna kapılarının bir daha kapanmayacak şekilde kırılmak sureti ile girilmiş; içerisinin kısmen dağıtıldığı, avukat bürolarındaki bazı evrak ve dosyaların yerlere atıldığı tespit edilmiştir. Yine 25 Nisan 2016 tarihinde saat 16.25 sıralarında mesleki işlerim için özel aracımla Midyat’a giderken Midyat’ın girişinde emniyet ve jandarma tarafından oluşturulan uygulama noktasında durduruldum ve aracım aranmak istendi.  Mardin Baro Başkanı olduğumu ispatlayan avukatlık kimliğimi ibraz etmeme rağmen Cumhuriyet Savcısı’nın talimatı var denilerek ısrarla aracım aranmak istenmiştir. Mesainin dolmasına çok az bir zaman kalmasına rağmen mesleki işlerimi yürütmem için arabamı ve kimliğimi bırakmak şartı ile dahi ayrılmama izin verilmemiştir. Daha sonra aracım polis refakati ile Midyat Emniyet Müdürlüğünün önüne çektirildi. Yaklaşık 40 dakika bekletildikten sonra Midyat Emniyet Müdürlüğü önünde bu defa Cumhuriyet Savcısı’nın gelmeyeceği, aracımın aranmayacağı ifade edildi. GBT sorgusu ve aracın sorgusu yapıldıktan sonra gidebilirsiniz denildi. Onur kılıcı beyanlara muhatap kaldıktan sonra ‘Cumhuriyet Savcısı gelmeyecek, aracınızı aramayacağız’ demeleri keyfiliktir ve en hafif tanımıyla zorbalıktır. Zorlu süreç hiçbir zaman hiç birimizi hukuki yoldan saptırmamalıdır. Bizim hukuk devleti olup olmadığımız tam da şimdi bu zor şartlarda ortaya çıkacaktır.” dedi.

“Bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise “Her iki olayda da doğrudan doğruya bizim alanımıza girmiş bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Dışardan bakıldığında ve sosyal medyadaki bu olaya ilişkin yaptığım paylaşımlara gelen yorumları okuduğumda vatandaşlarımızın sanki güvenlik güçlerinin operasyon yapıyormuş izleniminde olduğunu gördüm. Konu bu değildir, asıl konu hiç kimseye herhangi bir tehdit veya tehlike oluşturmayan işyerlerinin kapılarının balyozlarla kırılıp içeri girilmesidir. Bunu orada tüm zorluklara karşı fedakârlıkla görev yapan meslektaşımız söylemektedir. Hem Baro Başkanımız teyit etmektedir hem de Nusaybin Başsavcımız orada bir hukuksuzluk olduğunu ve suç teşkil eden eylemlerin söz konusu olduğunu bizzat ifade etmiştir.” dedi.

“Avukatlık Kanunu’nun bürolarımıza dokunulmazlık veren hükmü ihlal edilmiştir”

Feyzioğlu, “Orada hiçbir mazeret ve hukuki dayanak olmaksızın büroların tahrip edilmesi söz konusudur. Büroların dokunulmazlığına müdahale edilmesi söz konusudur. Hem Türk Ceza Kanunu’nun pek çok hükmü hem de Avukatlık Kanunu’nun bürolarımıza dokunulmazlık veren hükmü ihlal edilmiştir. Dolayısıyla ortada bir suç vardır. Nusaybin Başsavcımızın da bu suçu ciddi bir şekilde takip edeceğini umut ediyorum. Kendisinin ifadesi de bu yönde olmuştur.” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, açıklamalarının sonunda yaşanan hukuksuzluğun takipçisi olacaklarını belirterek, “Bir ülkede Baro Başkanı, keyfi uygulamayla karşı karşıya kalıyorsa bu ülkede herkes en ağır keyfi uygulamalara maruz kalabilir. Avukatların kanundan kaynaklanan dokunulmazlıklara sahip olmasının sebebi vatandaşlarımızın haklarını savunmakla yükümlü olduğu içindir. Bizler mesleki dayanışma içerisindeyiz. Bu mesleki dayanışma koşulsuzdur. Hukukun üstünlüğü adına bir mesleki dayanışmadır.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir