• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
"Hattat her eserinde Allah'ı hatırlamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hattatın işlediği her türlü sanat eserinde öncelikle Allah'ı (cc) hatırlaması gerektiğini belirten Hattat Erhan Bakım, bütün sanatların Allah’ın yaratma gücünün ve sanatının güzelliğini gösterdiğini söyledi.

Gaziantep’te Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden 65 sanatçının yaklaşık 250 eserinin sergilendiği Türkiye'nin en büyük Hüsn-i Hat Sergisi’nde eserlerini sergileyen Hattat Erhan Bakım, hat sanatının önemi ile ilgili İLKHA’ya konuştu.

Hat sanatının İslam sanatları arasında en önemli bir sanat olduğunu belirten Bakım, “Hüsn-i hat bir sabır işidir. Sabırla birlikte aslında insanların gayreti bu zorluklarla mücadele etmesi ve kamış kalemin mürekkeple birlikte o uyumu yakaladığı zaman kendi ruhu ile birlikte bu güzel sanatı yürütebilir. Bu işte önemli olan sabırdır. Gönül vermektir. İnşallah neticesinde güzel şeyler çıkar. Eğitimi her ne kadar yıllar sürse de güzel eserler ortaya çıktığı zaman bu meşakkate değdiği görülür.” dedi.

Hat sanatının güzelliği, inceliği ve özelliği çok olan bir sanat olduğuna dikkat çeken Bakım, “Yapacağımız ibare ile ilgili, hadis ve ayet ile ilgili çalışacağınız süre de elbette değişir. Malzeme yine değişir. Bu gördüğünüz çalışma yaklaşık 2 hafta gibi bir sürede tamamlanandı. Bunu tezinat dediğimiz ebrusu veya tezhibi bunlar hep belli bir süre alan işlerdir. Bunun çerçeve boyutu var. Kağıdın aharalanması, mührelenmesi ve mürekkeple birlikte yazılma aşaması ve daha öncesinden kağıdın hazırlanması gibi aşamalarını düşündüğümüz zaman uzun bir süre olarak gözüküyor. Ama yazı kısmında bu çalışmanın ortaya çıkması, dinlenerek de yazdığımızı düşündüğümüz vakit yaklaşık 2 haftayı aldı.” ifadelerini kullandı.

"Hattat işlediği her türlü sanat eserinde öncelikle Allah'ı hatırlaması gerekir"

"Bu çalışmanın temelinde aşk ve sabır vardır" diyen Bakım, “Özellikle edeple birlikte kişinin kendini kötü hasletlerden koruduğu müddetçe ortaya güzel çalışmalar çıkacağı unutulmamalıdır. Neticede hat sanatı bizim Türkiye İslam sanatlarından en önemlilerinden biridir. Bütün bu sanatlar insandaki güzellik duygusunun hakikat duygusuna yönelik, güzellik duygusunun bir tezahürü olarak ortaya çıkar. Hattatın işlediği her türlü sanat eserinde öncelikle Allah'ı hatırlaması gerekir.” şeklinde konuştu.

"Bu sanatlar Allah’ın yaratma gücünün ve sanatının güzelliğini gösterir"

Hat sanatının kendisine bakana vahyi hatırlatan bir sanat olduğunu ifade eden Bakım, şöyle devam etti:

“Çalışma yapmadan önce elbette bunun bir tasarım boyutu var. Eğer bir ayet, bir hadisi şerif ve kelam seçtiyseniz, tabi ki buna önce inanmanız, onun güzelliğinin varlığına inanmanız gerekir. Hat sanatı ile birlikte gelenekli İslam sanatını düşündüğümüzde eğer bu doğrultuda bir hayatınız yoksa elbette ki, ortaya koyduğunuz çalışmalarla birlikte bütünleşemezsiniz. Bir ayet seçtiğiniz zaman önemli olan ayeti vurgulamak ve en önemli ibaresini daha güzel yazmaya çalışmak… Aslında bunların hepsi birer mesaj vermektir. İslam sanatını ve İslam’ın güzelliğini ortaya koymaktır. Bu yönü ile çalışmaların güzel yönü var. Tezhibi ve ebruyu düşündüğünüz zaman bu sanatların hepsinin Allah’ın yaratma gücünün ve O’nun sanatının güzelliğini gösterir. Hat sanatının en önemli özelliği budur.”

Gaziantep’teki Hüsn-i hat sergisinin 28 Nisan günü sona ereceğini hatırlatan Bakım, “Burada 60 sanatçı, 250 çalışma var. Ağırlıklı çalışmalar Hz. Muhammed’i konu alan çalışmalar. İnşallah 28 Nisana kadar bütün herkesi bekliyoruz. Peygamberimizi de bu çalışmalarla dahi olsa andığımızı, O’nu yad ettiğimizi ve sahip çıktığımızı bir kez daha göstermiş olma inancındayız.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir