• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
TARİHTE BUGÜN (26.04.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / İSTANBUL / TARİHTE BUGÜN / 26 NİSAN

998: İmam Hattabi'nin vefatı. Hadîs ilminde hüccet (üçyüzbin hadîs-i şerîf bilen) ve Şâfiî mezhebindeki büyük fıkıh âlimlerinden. Lügat, nahiv ve edebiyatta üstâd olan bir zât. İsmi, Hamd bin Muhammed bin İbrâhîm bin Hattâb el-Hattâbî, el-Büstî olup, künyesi Ebû Süleymân'dır. Dedesine nisbetle Hattâb, memleketine nisbetle de Bûstî denilmiştir. 319 (m. 931) târihinde Afganistan'ın başşehri Kabil'e bağlı olan Büst şehrinde doğdu. Mekke, Basra, Bağdâd ve daha başka İslâm şehirlerinde ilim tahsil etti. Çeşitli ilimler hakkında eserler te'lîf etmiş ve meşhûr hadîs, kitaplarından İmâm-ı Buhârî'nin Sahih'ine, Ebî Dâvûd'un Sünen'ine şerh yazmıştır. 388 (m. 998) yılı Rabî-ul-âhır ayında, yine Büst'te vefât etti.

1828: Rusya, Osmanlı İmparatorluğu`na savaş ilan etti.

Navarin Deniz Savaşı'nı takiben Rusya'nın Yunanlıların bağımsızlığını desteklemesi yüzünden çıkmış olan savaş Osmanlının yenilgisi ile sonuçlanmış ve Osmanlı, şartları çok ağır olan Edirne Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır.

1930: İstanbul, Mecidiyeköy'deki likör fabrikası açıldı.

1941: Alman orduları Atina'yı ele geçirdi.

II. dünya savaşında Yunanistan toprakları işgâl süresince Almanya, İtalya ve Bulgaristan olmak üzere üç ayrı devletin kontolünde kalmıştır. Almanya, başkent Atina, Selânik, Orta Makedonya ve Girit gibi bazı adaların da arasında olduğu stratejik öneme sahip noktaları işgâl ederken, Bulgaristan Evros ili hariç, Batı Trakya ve Doğu Makedonya'ya girerek topraklarına kattığını açıklamıştır.

1951: İstanbul Edirnekapı'da bir mezarlıkta zikir ile meşgul olan 26 Nakşibendî Tarikatı mensubu kişi tutuklandı.

1961: Gerektiğinde seçimlere direkt müdahale de edebilecek şekilde dizayn edilen ve sonradan aldığı şaibeli kararlarla sık sık dikkatleri üstüne çeken  Yüksek Seçim Kurulu oluşturuldu.

1986: Çernobil kazası. Ukrayna'nın (SSCB) Çernobil kentinde meydana gelen ve yaklaşık 7 milyon kişinin zarar gördüğü patlama nedeniyle ortaya çıkan radyoaktif bulutlardan, Türkiye de etkilendi.. yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadeniz!e kıyısı olan ülkeleri, bu arada Türkiye'nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini etkiledi.

1994: Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ilk çok ırklı seçimler yapıldı. Oyların yüzde 62'sini alan Nelson Mandela liderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi seçimlerin galibi oldu.

2005: Lübnan`da 29 yıldır bulunan Suriye askerlerinin son birliği de sınırı geçerek, bu ülkeden ayrıldı. Lübnan'daki iç savaşın ardından Suriye 1976 yılında bu ülkeye barış gücü askerleri yerleştirmiş, 1990'da savaş bittikten sonra da 40 bin civarında asker bu topraklarda kalmıştı.

übnan'da daha önce 14 bin civarında Suriye askeri bulunuyordu.

2012 : Moro Müslümanları Uzun Yıllardan Beri Verdikleri İslami Mücadeleyi Zaferle Taçlandırdı.

Filipinler Hükümeti, Moro İslami Kurtuluş Cephesi İle Barış Görüşmelerinin Başarılı Olmasını Sağlayacak "10 Maddelik Prensipte" Anlaşma Sağladı.

Anlaşmaya Varılan 10 Madde Arasında Ülkenin Güneyindeki Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi'nde Yeni Bir Özerk Siyasi Yapının Kurulmasının Da Yer Aldığı Bildirildi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir