• DOLAR 32.519
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2420.504
  • ...

Ülkesine uygulanan ambargoların kalkmaya başladığını hatırlatan İran-Türkiye Ortak Ticaret Konseyi Başkanı Reza Kami, İran’ın ekonomik cazibesinin yükseldiğini belirterek bu fırsatı değerlendirmeleri konusunda Türkiyeli iş adamlarına çağrıda bulundu.

Çukurova Tarım Fuarı’na katılmak üzere Adana’ya gelen İran- Türkiye Ortak Ticaret Konseyi Başkanı Reza Kami, Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sonia Andish ve Elka Fuarcılık Genel Müdürü Bülent Yamaç ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe tarafından konuk edilen Kami, İran’a yönelik ambargoların kalkmaya başlaması ile birlikte Avrupa firmalarının ticaret ve yatırım için ülkesine büyük ilgi göstermeye başladığını ve İran’ın ekonomik cazibesinin günden güne yükseldiğini söyledi.

Türkiyeli işadamlarına İran'a ticaret ve yatırım çağrısında bulunan Kami, “Türk firmalarının İran’daki potansiyeli değerlendirebilmeleri bakımından zaman kaybetmeden ülkemize gelerek fırsatları yerinde görmeleri kendi yararlarına olacaktır. Türkiye, gerek İran’ın komşusu olması, gerekse de bir İslam ülkesi olması bakımından bu fırsatlardan en çok yararlanması gereken ülkedir. İran’ın nüfusunun neredeyse yüzde 80’i Türkçe bilmektedir. Yani dilimiz de dinimiz de birdir. Düşüncemizin de bir olması lazımdır. Bunun ötesinde İran ve Türkiye’nin ekonomileri de birbirini tamamlamaktadır.” dedi.

İran'la Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2016 yılında 30 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini vurgulayan Kami konuşmasını, “İran, ambargonun ardından bir fırsatlar ülkesi konumuna yükselmiştir. Türk sanayici ve işadamlarının yatırım ve ticaret açısından ülkemizde çok büyük şansları ve avantajları bulunmaktadır.” diye tamamladı.

Ziyaretinden dolayı İran-Türkiye Ortak Ticaret Konseyi Başkanı Kami’ye teşekkür eden ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, komşu ülkelerle pazarların daraldığı bir dönemde İran’a yönelik ambargoların kalkmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını ve bu yöndeki fırsatları iyi değerlendirmek istediklerini söyledi. Menevşe, “Özellikle dış ticaret alanında faaliyet gösteren üyelerimize İran’daki imkânları değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz. Adana Ticaret Odası olarak önümüzdeki günlerde İran’da düzenlenen fuarlara katılım sağlayacağız. Ardından da karşılıklı ticaret heyetleri organizasyonları düzenleyerek üyelerimizin İran pazarından en etkin şekilde yararlanabilmesi için çaba göstereceğiz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)