• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.574
  • ...
İHVAN asla  boyun eğmeyecek!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber / Haber Yorum

Darbe yaptığından bu yana Mısır halkını yanına çekemeyen ve istediğini elde edemeyen Sisi rejimi insanlık dışı uygulamalarıyla Mısır`ı her alanda çıkmaza sokmuş durumda. Sisi rejimine asla boyun eğmeyeceğini her fırsatta deklare eden İhvan Cemaati, cunta rejiminin mevcut iktidarının uzun sürmeyeceğine inanıyor

Mısır‘da darbe sonrası ülkeyi siyasi ve ekonomik açıdan bir darboğaza sürükleyen Sisi rejimi, baskıcı politikalarını sürdürürken, ülkenin değişik kentlerinden darbe karşıtı protesto gösterileri azalsa da eksik olmuyor.  Özellikle Cuma namazları sonrası insanlar sokaklara dökülerek Sisi rejimini protesto ederek meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin tekrar koltuğuna geçmesini istiyor. Ekonomik krizi bir türlü atlatamayan ülkede halk fakirlikle boğuşurken, gelen para destekli dış yardımlar da cunta yönetimi erki arasında pay ediliyor.

Rejimin İhvan Hareketine yönelik tavrı ise değişmiş değil. Başta İhvan liderleri olmak üzere on binlerce insan zindan dehlizlerinde işkence dolu günler geçiriyor. Binlerce İhvan üyesi ise rejimin baskısından dolayı hicret ettikleri farklı ülkelerde zor yaşam koşullarına rağmen hayatlarını idame ettirmeye çabalıyor.

ÜLKEDE FAKİRLİK VE İŞSİZLİK HAD SAFHADA

Darbe rejiminin Mısır içinde gerçekleştirdiği insanlık dışı uygulamalara karşın uluslararası kamuoyu ve İslam dünyasını bilgilendirme adına zaman zaman açıklamalarda bulunan İhvan hareketi, rejimin bu tutumunu şiddetle kınarken cuntanın, uygulamalarına son vermesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu hafta başında bir açıklamada bulunan İhvan Sözcüsü Tal`at Fehmi, darbe yönetiminin şu anki durumu ve İhvan Cemaatinin konumunu şöyle değerlendirdi; 

“İhvan Cemaati öncülüğünde Mısır halkının tarihi ve destansı mücadelesi sayesinde darbeciler istediklerini elde edemedi. Darbeciler ilk döneminde vadettikleri hiçbir projeyi hayata geçiremediler. Aksine durum daha da kötüleşti. Şu anda insanların içme suyu sıkıntısı bile var. Fakirlik ve işsizlik had safhada. Biz İhvan Cemaati olarak kendimizi Mısır halkının vekili olarak görmüyoruz, halkın bizzat kendisi olarak görüyoruz. Bizim yerimiz Mısır halkının kalbidir.”

HALK İHVAN`DAN YANA

Ülkede yapılan gösteriler, darbenin ilk dönemine nazaran giderek azaldı. Bunun da sebebi darbecilerin halka karşı acımasız baskılar uygulamasından kaynaklanıyor. Ancak rejimin tüm baskılarına rağmen barışçıl gösterilerini farklı yollarla devam ettiren İhvan Hareketi, Sisi`ye boyun eğmeyeceğini her fırsatta tekrarlıyor. İhvan sözcüsü Fehmi bu durumun geçici olduğunu İhvan`ın, darbecilere asla boyun eğmeyeceğini ve 25 Ocak devrimi sonrası Mısır halkının İhvan`a verdiği rolü tekrar vereceğinden şüphe etmediklerini ifade ediyor.

BİR YANDA BARIŞ DİYEN SİSİ DİĞER YANDA 10 CEZAEVİ İNŞA EDİYOR

Yapılan darbe, geçen zaman da göz önünde bulundurulduğunda Sisi yönetiminin halk tarafından kabul gördüğü dış izleniminin aslında hiç de öyle olmadığı rahatlıkla anlaşılıyor. Çünkü Sisi rejimi bir taraftan İhvan Hareketiyle barışmanın yollarını ararken diğer yandan ülkenin farklı bölgelerine 10 tane büyük kapasiteli cezaevi inşa etme projesini hayata geçirmek için çabalıyor. Rejimin diğer bir handikapı ise içerdeki tüm ekonomik kanalları kurutarak tamamen dış desteğe bağımlı hale gelmiş olmasıdır.

BİZ SABIRLIYIZ… BİLİYORUZ Kİ ENİNDE SONUNDA BU DARBE REJİMİ ÇÖKECEK

Sisi rejiminin tüm bu uygulama ve düşmanlıklarına karşı İhvan Hareketinin ise her daim bir planı var. İhvan sözcüsü Fehmi bu planı şöyle özetliyor;

“Biz şu anda sebatı ve tedriciliği esas alıyoruz. Bu arada cemaat içinde eğitim çalışmalarımızı, motivasyonumuzu en üst noktaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz sabırlıyız. Biz biliyoruz ki eninde sonunda darbe rejimi çökecektir. Genel sekreterimiz Dr. Mahmut Hüseyin`in ifade ettiği gibi bizim için dava saflarının sıkılaştırılması, yöntemin doğruluğu ve güçlü bir liderlikle özetlenebilir. Şu anda genel mürşidin naibi Dr. Mahmut İzzet, bütün tehlikeleri göze alarak ve hayatını ortaya koyarak Mısır`da bulunuyor ve cemaati idare ediyor.”

ŞU DÖRT İLKEYİ ŞİAR EDİNMİŞ BİR CEMAAT ASLA PES ETMEZ

Kimileri, İhvan`ın şu anda yaptığı bazı çalışmaların darbecilerle barışma mahiyeti taşıdığını belirtse de İhvan sözcüsü Fehmi`ye göre böyle bir iddia gerçekdışı. Çünkü şehitleri, yaralıları, esirleri ve muhacirlerine rağmen böyle bir kararı hareket olarak da olsa veremeyeceklerini ifade ediyor İhvan sözcüsü. Cemaatin geleceğine dair öngörüsünü de paylaşan İhvan Sözcüsü Tal`at Fehmi;

“Cemaatin bütün fertleri şu dört ilkeyi şiar edinmiş durumdadır; güçlü irade, dava uğruna bedel ödeme, her hal ve şartta sadakat, vefa ve nihai hedefine mutlak bir inanç. Bunlara inanan bir cemaat asla pes etmez ve yolundan dönmez. Elbette cemaat içinde kendince farklı yollar, yöntemler geliştirmek isteyenler olabilir. Ama bu asla cemaatin genel seyrini ve ana yapısını etkilemez.”

ÜLKENİN GÜNDEMİ ADALAR KRİZİ BÜYÜYOR

Mısır`da bugünlerde en çok tartışılan bir diğer konu ise Kızıldeniz`de bulunan Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan`a bırakılması meselesi. Aslında Adaların Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu bilinmesine rağmen, darbe rejimi bünyesindeki mevcut muhalefet, adaların Suudi yönetimine geri iadesine şiddetle karşı çıkıyor. Eski Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz el-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır`ın himayesine girmesini, Mısır yönetiminden talep etmişti. İki ada 66 yıldır Mısır`ın himayesindeydi. Tiran Adası, Akabe Körfezi`ni Kızıldeniz`den ayıran Tiran Boğazı`nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası`nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası`nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare büyüklüğünde..

Bu haberler de ilginizi çekebilir