• DOLAR 32.431
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2435.599
  • ...
Bakan Yılmaz: Cizre eskisinden daha güzel olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kalkınma bakanı Cevdet Yılmaz, beraberindeki heyetle Silopi`ye yaptığı ziyaretin ardından Cizre`ye geçti. İlk önce Cizre Kaymakamlığını ziyaret eden Bakan Yılmaz`ı Şırnak valisi Ali İhsan Su, Cizre kaymakamı Ahmet Adanur, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar  karşıladı.

Daha sonra çarşı merkezinde bazı esnafları ziyaret eden Bakan Yılmaz, Cizre İç Kalede bulunan tarihi Hamidiye alay binası olarak bilinen kaymakamlık ek binasını ziyaret ettikten sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

Bakan Yılmaz, “Habur kapısında  incelemeler yaptık, ardından Cizre'ye geldik. Öncelikle kaymakamlığımızdan bilgi aldık, daha sonra muhtarlarımızla meslek kuruluşlarımızla bir toplattı yaptık. Ardından da çarşı pazar dolaştık. Esnafımıza hem geçmiş olsun dedik, hem de başlatılan çalışmalarla ilgili bilgi verdik. Öncelikle bu zarar çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayacağız bugün itibarıyla ilçeye 25 çevre şehircilik uzmanımız ulaşmış durumda. Yarın bu sayı 70`e, ertesi gün de yüz elliye ulaşacak. Muhtarlarımızın da desteğiyle en kısa surede bu zarar ziyan tespitlerini gerçekleştireceğiz.” diye konuştu. 

“Cizre`ye Silopi modeli uygulanacak”

Silopi modelini Cizre`de de uygulayacaklarını belirten Yılmaz, “Silopi bizim için bir örnek, inşallah bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Belli bir başlangıç yaptık, devamını getireceğiz. Ağır hasarlılarla ilgili olarak ta inşallah TOKİ`ye konut ürettireceğiz. Olabildiğince bunları konut karşılığı sağlamayı düşünüyoruz. Aynı şekilde bu Cizre için de geçerli ama tabi ki ilk önce zararın tespiti yapılacak. Hem esnafımızın, hem halkımızın zararları tespit edilecek. Devletimiz hükümetimiz, gereği neyse onu yapacak hiç kimsenin en küçük endişesi olmasın.” dedi.

“Cizre eskisinden de daha güzel bir hale gelecek”

Mağdur olan halka her türlü desteği yapacaklarını vurgulayan Yılmaz, “Bu geçici süre içinde barınma ihtiyacı olan insanlarımız var, o konu gündemimizde. Valiliğimiz bir çalışma başlattı. ‘Şu anda ben evimde oturamıyorum sıkıntım var, belli bir süre desteğe ihtiyacım var diyenler` lütfen kaymakamlığımıza başvursunlar.  Bunlara gerekli barınma desteğini sağlayacağız. Maddi destek sağlayacağız ve bu geçici süre zarfında ihtiyaçlarını karşılayacağız.  Kalıcı ihtiyaçlar da dediğimiz gibi karşılanacak. Hafif hasarlı olanlar kısa süre içerisinde tamir edilip çözüme kavuşturulacak. Daha ağır hasarlılar için belli bir vade içirişinde  yeni alanlar tespit edilecek. Buralarda konutlar inşa edilecek. Esnafımızla ilgili aynı şekilde çalışmalar yapılacak. Orada  zarar gören esnafımıza dönük ve genel olarak esnafımıza dönük çalışmalar da yürüteceğiz inşallah. Cizre eskisinden de daha güzel bir hale gelecek” diye konuştu.

“Daha yeni bir şehirleşme için her türlü gayreti sarf edeceğiz”

Yerel yönetimlerden kaynaklı Cizre`de çarpık kentleşme olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Cizre`de maalesef çarpık bir şehirleşme olmuş, bazı caddeleri ben gezdim sıkıntılarını da yerinde gördüm. Sokaklarını da, en sıkıntılı yerlerini de gezdim gördüm. Gerçekten bu olaylarda yaşanmasa dahi böyle bir şehirleşme olmaz. Tabi yerel yönetimlerin de büyük ihmali var maalesef. İmarsız bir şekilde gelişince bir çok sıkıntılar çıkıyor. Daracık sokaklar yarın Allah korusun bir yangın olduğunda, bir sıkıntı olduğunda bir acil durum olduğunda inşalarımızın sorun yaşayacağı bir şehirleşme. Bunu düzeltmeye dönük olarak da elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Yani sadece zarar görmüş yerler değil, genel anlamda daha yeni bir şehirleşme için her türlü gayreti sarf edeceğiz.” diye belirtti.

 “2 bin genci işe alacağız”

Halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına devam edeceklerini belirten Yılmaz, “Ayrıca halkımız bu süreç içinde sıkıntılar yaşandı, onun farkındayız.  Ailelerin bir nebze rahatlamak için Cizre`de toplum yararına çalışma programından 2 bin gencimizi işe alacağız. 9 ay boyunca hem belli mesleki eğitim vermeye çalışacağız, hem belli işlere yönlendireceğiz. Bir taraftan da bu yerel ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak bir çalışmayı da başlatıyoruz. Silopi de başlatmıştık, burada da devam edeceğiz. Halkımızın gıda anlamında böyle acil ihtiyaçları anlamında ne gerekiyorsa Valiliğimiz, kaymakamlığımız yapıyor ve bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. 

“Cizre iç kalesi restore edilecek”

Bakan Yılmaz, “Cizre iç kalesinde Kalkınma Bakanlığı olarak bir çalışma başlattık. Bu bölgenin restorasyonu, bir takım çarpık yapıların ortadan kaldırılması ve bu alanın bir turistik alan olarak bu şehri ferahlatacak bir alan olarak hizmet vermesi için de çalışımalar başlatmıştık. Şimdi o çalışmalara da devam edeceğiz. Özel idaremize bu amaç için özel bir ödenek gönderiyoruz.” dedi.

Bakan Yılmaz Daha sonra AK Parti İlçe Başkanlığını ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı. (Mehmet Aslan-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir