• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
`Türkiye`deki kayıp kaçak ortalaması yüzde 19 dolayında`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kaçak elektrik verileri hakkında yazılı açıklama yapan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ), kendilerine bağlı 6 ilde kayıp kaçak elektrik kullanım miktarının 16 milyar kWh olarak hesaplandığını belirtti.

Hidro elektrik santrallerinin ürettiği elektriğin üçte ikilik kısmının kayıp kaçak enerjiye harcandığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Bunun en çarpıcı örneği Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde yaşanıyor. Öyle ki ancak 4 tane Atatürk Barajı`nın üreteceği elektriğin, Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki 6 ilde kaçak kullanımdan doğan enerji kaybını karşılamaya yetebileceği ortaya çıktı. 2015 yılında Atatürk Barajı`ndan 4.6 milyar kWh (Kilovat/Saat) elektrik üretilirken, Dicle EDAŞ tarafından elektrik dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarı ise yaklaşık 16 milyar kWh olarak hesaplandı. Bahse konu 6 ilde 2015 yılında 21 milyar 500 kWh elektrik kullanılırken, değişik sebeplerden dolayı kullanılan bu elektriğin yaklaşık yüzde 22'`si tahsil edilebildi.” denildi.

Dicle EDAŞ`a bağlı 6 ilde, güvenlik bazlı olaylar, operasyonlar ve diğer ‘mücbir sebepler` nedeniyle elektrik tüketiminde bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5,5 oranında arttığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Buna karşılık Dicle EDAŞ dışında, Türkiye genelindeki elektrik tüketimi ancak yüzde 2 oranında bir atış gösterdi. Geçtiğimiz yıl müşterileri tarafından 21 milyar 500 kWh elektrik tüketilen Dicle EDAŞ, ne yazık ki parasını her ay peşin ödediği bu elektriğin bedelini, aynı müşterilerden tahsil edemedi. Kullanılan 21 milyar 500 kWh elektriğin sadece 5 milyar 500 kWh`lik kısmını faturalandırabilen Dicle Elektrik, iş tahsilata gelince bunun da ancak bir kısmını tahsil edebildi. Oldukça güçlü bir altyapının bulunduğu Dicle EDAŞ bölgesinde yaygın olan kaçak kullanımdan ötürü sık sık trafolar patlıyor, elektrik dağıtım hatları yanıyor. Elektrik kesintilerine yol açan arızaların yüzde 90'ı da yine kaçak kullanımdan kaynaklanıyor.”

Açıklamada dağıtım hizmeti sunulan 6 ildeki nüfusun sadece 5 milyon 700 bin olmasına rağmen, neredeyse nüfusu 14 milyon 600 bini aşan İstanbul kadar elektrik kullandığının altı çizildi.

Bölge illerinden Şanlıurfa`da yaşayan bir milyon 800 bin nüfusun bir yıllık elektrik tüketiminin 6 milyar 400 milyon kWh olduğunu ifade edilen açıklamada, yapılan hesaplamalar sonunda bu kentte faturalandırılabilen elektrik miktarının ise sadece 1 milyar 500 milyon kWh olduğu belirtildi.

“Atatürk Barajı`ndan üretilen elektrik, Şanlıurfa`daki kaçak kullanımı dahi karşılayamıyor”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa`daki kaçak kullanım miktarı ise aynı hesaplamalara göre 4 milyar 800 milyon kWh. Buna göre, geçtiğimiz yıl 4 milyar 600 milyon kWh elektrik enerjisi üreten ve Türkiye`nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı`ndan üretilen elektrik, sadece Şanlıurfa`daki kaçak kullanımı dahi karşılayamıyor. Bahse konu verilere göre, 1 milyon 900 bin ile Şanlıurfa`dan daha fazla nüfusa sahip olan aynı bölgedeki Gaziantep`te bir yılda 4 milyar 400 milyon kWh elektrik tüketildi. Gaziantep'te tüketilen elektriğin sadece 434 milyon kWh`sinin kaçak kullanıldığı, faturalandırılan elektrik miktarının ise 3 milyar 900 milyon kWh olduğu belirlendi. Üstelik Gaziantep`teki sanayileşmenin Şanlıurfa`dan çok daha fazla olduğuna da dikkat çekildi. Batıya gittikçe nüfusa göre kişi başına kullanılan elektrik miktarı kaçak kullanıma paralel olarak azalırken, faturalandırılan elektrik miktarı ise artıyor. Buna en çarpıcı örnek ise Kocaeli. Nüfusu 1 milyon 7 bin olan Kocaeli`de bir yılda 4 milyar 700 milyon kWh elektrik kullanılırken, kaçak kullanılan elektrik miktarı 312 milyon kWh oldu. Bu kentte faturalandırılan elektrik miktarı ise 4 milyar 3 milyon kWh olarak saptandı. Kocaaeli`deki kayıp kaçak oranı ise sadece yüzde 6.6 dolayında.”

“Türkiye'deki kayıp kaçak ortalaması yüzde 19 dolayında”

Bölgedeki diğer kaçak elektrik kullanım oranlarının da yer aldığı açıklama, “Dağıtım hizmeti verilen iller arasında oransal olarak en fazla kayıp kaçak elektrik kullanımı yüzde 86.1 ile Mardin'de gerçekleşti. Bu kenti kayıp kaçak elektrik kullanımı bakımından yüzde 80.4 ile Şırnak, yüzde 75.3 İle Şanlıurfa, yüzde 72.6 İle Diyarbakır, yüzde 67.6 ile Batman ve yüzde 40.64 İle Siirt izliyor. Söz konusu verilere göre Türkiye'deki kayıp kaçak ortalaması ise yüzde 19 dolayında bulunuyor.” denildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir