• DOLAR 32.663
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.569
  • ...
Talebelerinin dilinden Molla Süleyman Yıldız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz gün 118 yaşında vefat eden Molla Süleyman Yıldız'ın cenazesi sevenleri tarafından salâvatlar eşliğinde Asrı Mezarlığında defnedildi. Yıldız`ın hakkın rahmetine kavuştuğunu duyan bölgenin âlimleri, kanaat önderleri, siyasiler ve binlerce kişi, Bayram Cami Taziye Evine adeta akın ediyor.

Taziyede konuşan talebeleri ve sevenleri, Molla Süleyman Yıldız`ın ilmiyle amil bir âlim olduğunu söyledi.

Molla Süleyman`ın öğrencilerinden ve aynı zamanda damadı olan Molla Mehmet Emin Yıldırım, Gercüş`te çocukken okumaya başladığını ve daha sonra Molla Süleyman`ın yanına Çiçekli Köyüne gittiğini söyledi.

Molla Süleyman`ın yanında 5 yıllık ilmini tamamladığını ifade eden Yıldırım, “Seyda`nın yanında olduğum müddetçe daima 15-20 öğrenci vardı. Seyda ilmiyle amil bir âlim idi. Çevresinde Seyda gibileri azdı. Büyük bir âlim olması onu her türlü şöhretten muhafaza eder ve şöhreti hiç sevmezdi. Bu vasıflarda iyi bir âlimin vasıflarıdır. İlimleriyle amel eden âlimler Enbiyaların varisleridirler. Molla Süleyman ilmiyle fazlasıyla amel ederdi. Seyda çok muttaki ve tasavvuf biriydi. Şeriat ilmi çoktu ve bildiğini hayatında tatbik ederdi. Şeriatın muhalefetine çok kızardı.” dedi.

Molla Süleyman Yıldız`ın, tasavvuf yolunu çok seven bir âlim olduğunu kaydeden Yıldırım, Seyda`nın kibirden uzak, alçak gönüllü olduğunu, niyetinin sadece Allah rızası için olduğunu ve ömrünün büyük bir kısmını ilim yaymakla geçtiğini ifade etti.

“Çevremizde şeriat meselesi olduğu zaman Molla Süleyman şeri hükümler ile çözerlerdi.” Diyen Yıldırım, şöyle konuştu: “Çevremizde şeriat ilmini çok iyi bilen bir âlim idi. Bunun için şeri bir mesele olduğunda Seyda`nın yanında çözülürdü. Molla Süleyman yaşlı ve hasta olmasına rağmen ömrünün sonuna kadar ilim veriyordu. Rahatsızlıkları artınca Batman merkeze yerleşti. Rahatsız olmasına rağmen Şeyh Mafur`un medresesine gidip talebelere ders verirdi. Talebelerin yanı sıra hocalarda Seyda`nın yanında iktisat yapardı.”

“Molla Süleyman çok iyi bir hoca ve âlim idi”

Molla Süleyman`ın talebelerinden ve emekli müftü Mehmet Cüneyt Kavşut ise “Büyük bir zat ve iyi bir hoca olarak bildiğim Molla Süleymanê Şifêrî iki ay gibi bir süre içinde hastanede tedavi görüyordu ve Allah`ın rahmetine kavuştu. Molla Süleyman büyük bir âlim idi. Ben talebe iken 50 yıl önce Arapça ilmimin büyük bir kısmını Molla Süleyman`dan ders aldım. Ben öğrencisi iken benimle beraber talebeler de vardı. Seyda`nın yanında sürekli ders alan talebeler vardı. Seyda`nın yanından talebeler hiç eksik olmazdı. Molla Süleyman çok iyi bir hoca ve âlim idi. Dini ve manevi yönü ağır basan büyük zatların önem verilmesi gerekir. Âlimler bizim için manevi şahsiyettirler.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir