• DOLAR 32.574
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2435.002
  • ...
İmam Humeyni Fransa`da anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İmam Humeyni, Fransa`nın Neauphe-le-Chateau şehrinde sürgündeyken 4 ay boyunca kaldığı evde anıldı. İran devriminin ve İmam Humeyni`nin İran`a dönüşünün yıl dönümü münasebetiyle İran İslam Cumhuriyeti tarafından İmam`ın kaldığı evde anma programı düzenlendi.

Program, Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sunucunun gelen misafirleri selamla konuşmasından sonra çocuk ve gençlerden oluşan guruplar, İmam Humeyni`ye ithafen ilahi ve marşlar okudu.

Daha sonra Fransızca kısa bir konuşma yapan Al-Ghadir Derneği Başkan Yardımcısı Rabah Şerif, İmam Humeyni`nin hayatından bazı kesitler sundu.

Rabah Şerif`ten sonra İran Paris Büyükelçisi Ali Ahani, Farsça ve Fransızca bir konuşma yaptı.

Ali Ahani konuşmasında, batılıların ve bazı güçlerin İmam Humeyni`nin çalışmalarından ve öncülük ettiği devrimden her zaman korktuklarını, bu yüzden İran İslam Cumhuriyeti`nin değişik komplolara ve yaptırımlara maruz bırakıldığını ifade etti.

Son olarak Şii ve Sünnilerin kardeş olduğunu dile getiren Ahani, bir tek Allah`a, bir tek Kur`an`a be bir Peygambere inanların arasından ayrım olmadığını, dış güçlerin komplosuyla Müslümanların ayrı düşürülmek istendiğini belirterek, bu komplolara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Program yapılan dua ile son buldu.

Paris İran Büyükelcisi Ali Ahani, programdan sonra İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) kısa bir konuşma yaptı.

Ahani, “Bugün İran devriminin 37`nci yıl dönümü, biz her sene buraya gelerek hem devrimi hem de İmam Humeyni`nin burada kaldığı kısa süreyi anmak için toplanıyoruz. Bugün bizim için çok önemli bir gün, İmam`ın yolu ve düşünceleri günümüzde canlı tutuluyor.” diye konuştu.

“İslam ümmeti bir olmalı”

İslam ümmetinin birlik olması gerektiğini dile getiren Ahani, “Yaşadığımız bölgede bazı güçler Müslümanları birbirine kırdırmak, savaş çıkartmak, islamofobinin yükselmesi, şii ve sunnilerin arasında ayrımcılık çıkartmak istiyorlar. Çünkü onlar istiyorlar ki Müslümanlar birleşmesin. Bunlar komplodan ibarettir. Şii ve Sunni kardeştir. Çünkü aynı Allah`a, aynı Peygambere ve aynı Kur`an`a inanıyorlar. İslam dünyası ve müslümanlar birleşmek ve ümmet olmak için çok çalışmalıdır. Müslümanlar bir olarak, bu dönemde onlara karşı yapılan propagandaları silmelidir. Dünyaya İslam dinin barışa, adalete, sevgiye ve kardeşliğe önem verdiğini ve kesinilkle şiddete, aşırıcılığa ve terörizme karşı olduğunu göstermelidir.” dedi. (Enes Suiçer-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir