• DOLAR 32.576
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2423.941
  • ...
`PKK`nin çatışmaları yoğunlaştırması doğru değildir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürdistan Özgürlük Partisi`nin (Partîya Azadîya Kurdistanê / PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, partisinin Batman`daki il binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Çatışmaların sadece Kürtlere zarar verdiğini belirten Özçelik, “Çatışmalar, savaş Kürdistan`da siyasal yollarla çözümün önünü kesmektedir. Bu anlamda PKK`nin de yanlış yaklaşımla şehir içinde hendek ve barikatlarla çatışmaları yoğunlaştırması doğru bir siyaset değildir. Kürdistan meselesi 90 yıldır Türkiye`de devam eden bir meseledir. Yaşanan çatışmalarda oluşan ortam da bu meseledeki devletin çözümsüzlüğünün ürünüdür. Devlet bu konuda bir çözüm programı geliştirmediği için 10 yılda bir ya çatışma olur ya darbeler olur. Artık ölmeyle, öldürmeyle, yakıp yıkmakla bu meselenin çözülmeyeceğini görmek gerekiyor. Çok net bir şekilde hükümete çağrı yapıyoruz. 90`lı yıllarda faili meçhuller, köy boşaltmalar, daha sonraki süreçler, 12 Eylül gibi bütün bunlardan ders çıkarmak lazım. On binlerce insan öldürüldü, binlerce köy boşaltıldı, milyonlarca insan yerinden, yurdundan edildi.” diye konuştu.

Özçelik, “PKK`nin de çok net bir şekilde siyasetini değiştirmesi lazım. Şu anda sivil kitlesel mücadeleyle Kürtler elde edebilecekleri potansiyelin azami noktasına ulaşmış durumdadırlar. Bunu daha da büyütmek lazımdır. Daha önümüzde ciddi bir süreç var. Böylesi bir durumda şiddete yönelmek Kürtlerin çıkarına değildir. Siyasette ve sivil çözümlerde kesinlikle diretmek lazımdır.” dedi.

“Kürt meselesi bütün Kürtleri ilgilendiren bir meseledir”

Çözüm sürecinin bir oyalama süreci olduğunu vurgulayan Özçelik, her kesimin içinde olacağı yeni bir sürecin başlatılması gerektiğine vurgu yaptı. Özçelik, “Yeni bir çözüm süreci başlatılmalıdır. Adına çözüm süreci denilen önceki süreçte silahların susmuş olmasını, kan dökülmemiş olmasını ciddi bir şekilde destekledik, bugünde destekliyoruz. Ama açıkçası o süreç ne yazık ki çözülme sürecinden çok bir oyalama sürecine döndü. Bu oyalama süreci boyunca da Kürt ve Kürdistan meselesiyle ilgili ne bir program belirlendi ne de bir adım atıldı ve bu mesele sadece Devlet ile PKK arasında sürdü. Oysa bu mesele bütün Kürtleri ilgilendiren bir meseledir. Bugün çatışmalara son verilsin, silahlar sussun diyoruz. Bütün Kürt partilerin ve etkili toplumsal kesimleriyle beraber yeni bir çözüm süreci başlatılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Özçelik, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetiminin bağımsızlık talebini desteklediklerini de sözlerine ekledi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir