• DOLAR 32.538
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2425.09
  • ...
Kişisel verilerle ilgili tasarı komisyondan geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta özel hayatın gizliliği olmak üzere, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini koruyan tasarı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan komisyon, Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı'nı alt komisyon metni üzerinden görüştü. 

Tasarı komisyonda, yapılan bazı değişiklerle kabul edildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı ile yaygın olarak kullanılan kişisel veriler için evrensel kurallara uygun koruma getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Kamuoyunda bazı çevreler tarafından art niyetli olarak 'fişleme yasası' diye nitelenen tasarı, iddia edildiğinin tam aksine fişlemenin önlenmesi tasarısıdır, fişlemenin panzehiridir" dedi.

YENİ KANUN NELER GETİRECEK?

AB standartlarında koruma getiren düzenlemenin getirdiği yeniliklerin satırbaşları şöyle:

VERİ KORUMA KURULU

Kişisel verilerle ilgili olarak kanunun uygulanmasını denetleyecek 7 kişilik “Kişisel Verileri Koruma Kurumu” oluşturulacak.

KİŞİSEL VERİ İŞLENEMEYECEK

Tasarı, kişisel verilerin işlenmesi konusuna düzen getiriyor. Kişisel veriler kişilerin açıkça rızası olmaksızın işlenmeyecek.

ÖZEL VERİLER

 Kişisel verilerin, toplandıkları amaçla bağlantılı, yeterli ve doğru olması esas alınacak. Tasarı ile kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasî düşüncesi, felsefî inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbiri ile biyometrik verileri özel nitelikli kişisel veri kabul edilecek.

YURT DIŞINA AKTARMA

Kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına güvenceler getiriliyor.

ŞİKAYET EDİLEBİLECEK

Kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedildiğini iddia edilen kişiler Kurul`a şikayette bulunabilecek.

3 YILA KADAR CEZA

TCK`nın 135. maddesindeki hukuka aykırı kişisel verileri kaydeden kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis verilmesine yönelik düzenleme korunuyor. Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüş, ırki kökeni; ahlaki eğilimleri, cinsel yaşam, sağlık durumu veya sendikal bağlantılarına ilişkin öze nitelikli verileri kaydedenlere verilecek cezaların yarı oranında arttırılacağına ilişkin düzenleme yapılıyor.

VERİ SORUMLUSUNA ÖNLEM

Yasa ile veri sorumlularına, ilgili kişilere bilgi verme yükümlülüğü getirilirken, verileri işlenen kişilere ise bilgi edinme, düzeltme gibi bir takım haklar getiriyor.

SORUMLU TEDBİR ALACAK

Veri sorumlusu, verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini ve verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek, ayrıca verilerin muhafazasını sağlamak için uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli her türlü almakla yükümlü tutulacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir