• DOLAR 32.583
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2501.793
  • ...

Bölgede Turizmin bittiğini ve tüm tur organizasyonlarının iptal olduğunu belirten  TÜRSAB  Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van'daki otellerin 7 ay içerisinde yüzde 100 doluluktan, yüzde 5 doluluk oranlarına kadar düştüğünü söyledi.

"Birçok otelimizin elektriği ve doğalgazları kesildi"

Haziran ortalarından bu yana bölgede adeta bacasız fabrikanın tütmediğini ifade  Özgökçe, "Turizm bitti. Tüm turlarımız ve  organizasyonlarımız iptal oldu. Otellerimiz yüzde 100 doluluktan, yüzde 5- 10 doluluk oranlarına kadar düştü. Birçok otelimizin elektriği ve doğalgazları kesildi. Maddi sıkıntılar yaşıyoruz. 3 ay kadar öncesinde İran'a açılan tek kapımız olan Kapıköy Sınır Kapımız kapandı. Malumunuz oradaki memurların kaçırılması sonrasında BU kapı yaklaşık 2 ay kapalı kaldı.  Defalarca bu konuyu yetkililerimizle ve mülki amirlerimize görüştük. Hükümet kanalında da, kapının açılması için TÜRSAP olarak elimizden geleni yaptık. Hamdolsun 2 ay sonra kapımız açıldı. Ancak kapımız istediğimiz gibi hizmet veremiyor." dedi.

"Van sakin olmasına rağmen işler kesat"

Üç ay önce Trabzon'a bir geziye gittiklerini ve Batum tarafına 400 kişilik ekiple yarım saatte geçiş yaptıklarını aktaran Özgökçe, "Özellikle ilimiz için konuştuğumuzda; 'Van sakindir, televizyonlarda gördüklerinize inanmayın' dememize rağmen işler kesat. İster istemez insanlar bölge genelindeki çatışmalardan dolayı buralardan uzak duruyor." şeklinde konuştu.

"Van İran'ın Avrupa'ya açılan penceresidir"

İran'a uygulanan ambargonun kaldırıldığını hatırlatan Özgökçe, bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "İran bizim hemen yanı başımızda. Malum İran'a uygulanan ambargo kaldırıldı. Van İran'ın Avrupa'ya açılan penceresidir. İran ise bizim için Ortadoğu`ya açılan penceremiz hükmündendir. Bizim bunu çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekir. Bizler bir girişimde bulunduk. Urumiye'den Van'a özel bir uçak kiralamak suretiyle Urmiye-Van, Van-Urmiye karşılıklı seferlerini haftanın üç günü olmak üzere başlattık. Şu anda da Tahran ve Tebriz'e seferler  başlatmak için görüşmelerimiz devam ediyor. İlimizin bir an önce rahata ve huzura kavuşmasını istiyoruz. temennimiz bu yöndedir." diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)