• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Avrupa`dan ‘3 milyar Euro` ziyareti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te Suriyeli sığınmacıların durumunu inceleyen ve kampları da ziyaret eden heyet, Ankara`da da TBMM Bütçe Komisyonu ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile görüştü.

Görüşmelerinin ardından gazetecilerle bir araya gelen heyet, Avrupa Birliği`nin Türkiye`ye Suriyeli mülteciler için aktarmaya karar verdiği 3 milyar Euro`nun ayrıntılarıyla ilgili soruları yanıtladı.

Heyete liderlik eden AP Bütçe Komisyonu Başkanı Jean Arthuis, Türkiye`deki kampların sığınmacıların sadece yüzde 10`una ev sahipliği yaptığını, Türkiye toplumunun Suriyelileri şehirlerde ağırladığını söyledi. Bu sebeple sağlık, eğitim ve iş imkânlarının acil ihtiyaç olduğunu belirtti. “Avrupa Birliği bu önlemlerin alınmasında şeffaflık olmasını çok önemsiyor. Çünkü AB yükü paylaşmak istiyor” dedi.

“15 Şubat`ta Türkiye değerlendirmesini bitirecek”

Arthius, 3 milyar Euro`nun yeterli olup olmayacağı, hangi alanlarda kullanılacağı ve ne zaman aktarılmaya başlayacağı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“İhtiyaçlar için tahmini bir değerlendirme yapıldı. Örneğin şu an Türkiye Suriyeli öğrenciler için kaç okul gerektiğiyle ilgili değerlendirmeyi yapıyor. Tüm bu paranın kullanımıyla ilgili ilk değerlendirmeyi Türkiye yapıyor, 15 Şubat itibariyle tamamlayacak. Hemen ardından Avrupa Birliği kendi değerlendirmesini yapacak. Bunun da tamamlanmasıyla birlikte iki taraf bir araya gelerek finansal araçlar açısından ne yapılması gerektiğini konuşacak ve yol haritası belirlenecek.”

AP`den ‘şeffaflık` vurgusu

Arthius, Türkiye`nin ihtiyaçları belirlerken şeffaf olmasının önemli olduğunun  altını çizdi:

“Tüm bu süreç bir an önce başlamalı ki bir an önce mültecilere yardımcı olalım. Eğitim acil ihtiyaç, Suriyelilerin onda dokuzu kampların dışında yaşıyor, bu sebeple sağlık da öyle. Su temini ve atık su kanalizasyonlarıyla ilgili altyapı sıkıntıları da var. Gaziantep`teki sığınmacıların sayısı, yerel halktan yüzde yüz yirmi daha fazla. Muhataplarımıza özellikle sığınmacıların ihtiyaçlarıyla ilgili şeffaflık ön planda olmalı diyoruz.”

AP 2016 Bütçesi raportörü José Manuel Fernandes de heyetteydi. “AB ülkeleri kenara çekilip Türkiye`yi yalnız bırakmayacak. En büyük önceliğimiz eğitim. Türkiye`ye eğitim, sağlık ve diğer alanlarda önce bir milyar, ardından da iki milyar Euro yardım sağlanacak” dedi.

‘AB bütçesi yeniden düzenlenecek`

2017 bütçe raportörü Jens Geier ise her yıl insani yardımlara ne kadar para harcanabileceği ile ilgili 28 AB ülkesinin bir çerçevesinin olduğunu, bu yıl artan her bir Euro`nun mobilize edilerek Türkiye ve mülteci kriziyle uğraşan üye ülkelere destek olmak üzere kullanıldığını söyledi:

“750 milyon Euro, 2016 bütçesi içinde mülteciler için Türkiye`ye mali destek olarak sağlanacak. Ancak bu büyük siyasi zorluklar da getiriyor çünkü başka alanlardan bu alana para aktarmak gerekiyor. Bununla ilgili görüşmeler yapacağız. AB bütçesi gelecek yıllarda uluslararası insani krizlere yanıt verebilecek şekilde yeniden düzenlenecek.”

Heyetten verilen bilgiye göre, Türkiye`deki Suriyeli mülteciler için hem Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği`ne, hem de sağlık, eğitim, su kanalizasyon altyapısı gibi alanlarda harcanmak üzere Türkiye hükümetine doğrudan bu para aktarılacak. 3 milyar Euro`nun 1 milyarı AB Güven Fonu`ndan sağlanacak. Kalan miktarın ise hangi araçların kullanılarak sağlanacağı henüz görüşülme aşamasında. AB ile Türkiye arasında önümüzdeki aylarda varılacak mutabakat çerçevesinde paranın aktarım sürecine doğrudan devlet kurumları ve başka aktörler de dâhil olabilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir