• DOLAR 32.352
  • EURO 35.106
  • ALTIN 2317.635
  • ...
Mehmet Şimşek`in köyündeki caminin hali içler acısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek`in, Batman`ın Gercüş ilçesine bağlı 65 haneden oluşan yaklaşık 400 nüfuslu Arıca (Kefre) köyündeki cami yıkılmaya yüz tutmuşken, tek bir Süryani`nin olmadığı aynı köydeki kilise inşa edildi.

Arıca köyü sakinleri iki camileri olduğunu, birinin tamamen kullanılmaz halde diğerinin ise hem küçük hem de dökülmeye başladığını dile getirdiler. Maddi imkânlarının yetersiz oluşundan dolayı camiyi onaramadıklarını belirten köylüler, yetkililerden camilerinin yenilenip eksiklerinin giderilmesini istediler.

Aynı zamanda Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek`in de köyü olan 400 nüfus Arıca`da bir tek Süryani olmamasına rağmen ise kilise inşa edildi. Mor Aho Manastırı`nın (Derika Baviya) yıkık kalıntıları üzerine inşa edilen kiliseyi her ne kadar Avrupa`da yaşayan Süryaniler finanse etse de çevre düzenlemesi için gereken yardımın yapıldığı görüldü.  

Bölgede halen bazı köy yollarının bozuk olmasından dolayı ulaşımda zorluk çekilen köyler varken, Arıca köyünden yaklaşık 500 metre uzaklıkta, bir tepenin üzerindeki kiliseye giden yolun asfaltlı olması dikkat çekti.

Baştepe köyünde bulunan Mor Yakup kilisesinde kalan Rahip Daniel Savcı, Arıca köyünde inşa edilen kiliseye fırsat buldukça gelerek, burada yapılan çalışmaları takip ediyor.

Rahip Daniel, Mehmet Şimşek`e teşekkür etti

Köyde şu an hiçbir Süryani`nin olmadığını ve genellikle Süryani`lerin Avrupa ülkelerinde yaşadıklarını vurgulayan Rahip Daniel, İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşarak, bir Süryani`nin gelip burada kalması için kilisenin onarılmasının önemli olduğunu ve bunun için de ayrıca kiliseye verilen destekten ötürü Mehmet Şimşek`e teşekkürlerini iletti.

Arıca köyü sakinlerinden Kenan Turan, köyde bulunan camilerin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğunu dile getirerek yetkililerden, 400 nüfuslu köylerindeki atıl durumdaki caminin onarılmasını istedi.

Köy içerisindeki camiye gereken önem gösterilmiyor

Turan, “Köyümüzde bir Süryani bile yok. Yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan Mor Aho Manastırı`nın kalıntıları üzerine yeni bir kilise yapıldı. Ama köy içinde bulunan camiye hiçbir önemin verilmemesi aklımızda soru işaretleri bırakmaktadır. Neden Müslümanların topraklarında kiliselere bu kadar önem verilmektedir. Avrupa`da Gayr-i Müslimler camilerimizi yakıp yıkarken, Türkiye`de ve özellikle Doğu, Güneydoğu`da kilise inşa etmeleri sizi hiç düşündürmüyor mu?” diye sordu.

“Bölgemizde kiliselere verilen önem camilere verilmiyor”

Camilere kilise kadar önem verilmemesine tepki gösteren Nasrullah Avcı ise “Burada kiliseye giden yol asfalttan yapılmış, ama çevremizdeki birçok köye bakıyoruz, maalesef yolları içler acısıdır. Birçok köy yolu bozuk, yolları yok. Kiliseye giden yollar ise yepyeni. Bizim bölgemizde kiliselere verilen önem tarihi camilere verilmiyor. Kilise yapımı için devlet destekli milyonlarca lira ödenek veriliyor ama camiler halk tarafından yapılıyor.” dedi.

Avcı, “Köyde bir tane dahi Süryani`nin olmamasına rağmen burada kilisenin yapılması akıllarda soru işareti bırakıyor. Neden bölgemizde kiliselere verilen önem camilere verilmiyor? Bölgemizde camiler yakılıp yıkılıyor ama kiliselere ve başka dinlerin mabetlerine dokunulmuyor. Köyün camisi de baya bir eskidir ama herhangi bir iyileştirme yok.” diye konuştu.  (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir