• DOLAR 32.58
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2437.96
  • ...
Batman Çayı`nın kirletilmesine SAĞ-ÇEV`den tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`da faaliyet yürüten Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV), Batman Çayı`na kanalizasyon suyunun arıtılmadan akıtıldığı haberleri üzerine incelemelerde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan SAĞ-ÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak basından duydukları ‘2. İluh Deresi`nden akan kanalizasyon suyunun hiçbir arıtma yapılmadan Batman Çayı`na akıtılması haberleri üzerine bölgeye giderek incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Güneş, “Kanalizasyon suyunun arıtılmadan Batman Çayı`na akıtılmasından dolayı hastalıklara davetiye çıkarılarak çayda mikropların üremesine sebep olunuyor. Burada ekolojik denge bozuluyor. Batman Çayında yaşayan hayvanların ölümüne sebep olunuyor. Bizler Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Burada akıtılan mikropların etrafa yayılmaması için bir an evvel ‘2. İluh Deresi`ne artma yapılarak ıslah edilmesi gerekir.” dedi.  

Ayrıca Batman Çayı çeviresindeki köylerin bu su ile tarımsal alanları suladıklarını hatırlatan Güneş,  “Batman Çayı kenarında olan birçok köy tarım işleriyle uğraşıyor ve bu tarım işleriyle uğraşan köylülerimiz sebze ve meyveler yetiştiriyor. Tarlalarını bu su ile suladıklarından dolayı hastalıklara davetiye çıkarılıyor. Çiftiler bu su ile yetiştirdikleri meyve ve sebzeler piyasaya sunuyor. Bundan dolayı kanalizasyon suyunun bir an evvel arıtılması lazım ve buna bir çözüm bulunması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Derenin kent merkezinden geçen kısmına bariyer yapılması veya üzerinin kapatılması gerektiğini ifade eden Güneş, son olarak şunları söyledi: “Özellikle Hilal Mahallesi`nde geçen 2. İluh Deresinin üstü kapatılması veya bariyer yapılması gerekir. Burada can güvenliğinin sağlanması lazımdır. Geçen günlerde 16 yaşlarındaki bir çocuk düşüp hayatını kaybetmişti. Bu olay bizleri derinden üzmüştü. Başka insanların da ölmemesi için acilen bir çare bulunması gerekir.” (M. Sait Çelik – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir