• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.584
  • ...

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerinde görüşmeler başladı. Bakanlığının bütçe sunumunu yapan Enerji Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile yaşanan krizden sonra durduğu iddialarıyla gündeme gelen Akkuyu nükleer santralinde inşaatın başlayacağı mesajını verdi: 

"Akkuyu Nükleer Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Çed olumlu kararı ve EPDK'dan 3 yıl süreli ön lisans alınmış olup, İmar Planı çalışmaları tamamlandığında inşaat faaliyetleri bütün yönleriyle başlayacaktır. Santralin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlanması planlanmaktadır."

Bakan Albayrak, Sinop nükleer santrali için de çalışmaların devam ettiğini belirtti.

"Talep 10 yılda iki katına çıkacak"

Enerji Bakanı Berat Albayrak,  önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de enerji talebinin iki katına çıkacağını söyledi. 2015 yılında elektrik tüketiminin 263 milyar kilovat saate, üretimin ise 259 milyar kilovat saate ulaştığını belirtti. Bu üretimin yüzde 37.9'u doğalgazdan, yüzde 28'i kömürden, yüzde 25.8'i hidrolikten, yüzde 4.4'ü rüzgar ve yüzde 3.9'u ise diğer kaynaklardan sağlandı.

Ardından da arz güvenliğinin sağlanması için orta ve uzun vadede atılması planlanan adımları sıraladı:

" - 2023 yılında elektrik enerjisi kurulu güç kapasitesinin 110 bin MW'ın üzerine elektrik enerjisi üretimi ise 414 milyar kWh seviyesine yükseltilecek.

- 2023 yılına kadar nükleer santrallerden elektrik üretimine geçilecek, üçüncü nükleer santral için de çalışmalar başlatılacak.

- Linyit ve taşkömürü kaynaklarının önemli bir bölümü 2023 yılına kadar elektrik enerjisi üretimi amacıyla değerlendirilecek.

- 2019 yılı sonuna kadar elektrik enerjisi üretimi portföyünde yerli kömürün payı artırılacak.

- 2019 yılı sonuna kadar toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 5.3 milyar SM3'e ve toplam geri üretim kapasitesinin 115 milyon Sm3/gün'e çıkarılması hedeflenmektedir."

Depolama kapasitesi artırılacak

Arz güvenliğinin sağlanması için atılacak bir diğer adım da Türkiye'nin doğalgaz depolama kapasitesinin artırılması. Sunumunda Kuzey Marmara ve Değirmenköy sahalarındaki depolama tesislerinin kapasite artırma projelerine devam edildiğini belirten Enerji Bakanı, çalışmaları uzun zamandır devam eden Tuz Gölü Depolama tesisine ilişkin de bilgi verdi:

"Proje kapsamında hali hazırda 12 kuyu açılmış olup, 6 kuyuda çözeltimde işlemi sürdürülmektedir. Proje tamamlandığında toplam 12 kuyu depo olarak kullanılacaktır. 12 deponun tamamlanması ile toplamda yaklaşık 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak ve depolama tesislerinden günlük maksimum doğalgaz şebekesine 40 milyon m3 gaz verilebilecektir."

Bakan Albayrak, Türkiye'nin bölgedeki sıkıntılara rağmen bölgede güvenli bir enerji oyuncusu olma siyasetini devam ettireceğini de sözlerine ekledi.

Al Jazeera