• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Türkiye`de her yıl 100 bin kişi sigaradan ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle açıklama yaptı. Türkiye`de 15 milyon kişinin sigara içtiğini ifade eden Yavuz, sadece ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Sigaranın içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilediğine dikkat çeken Yavuz, “Dünya Sağlık Örgütü`nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu ‘Pasif sigara dumanının` zararlarından korumak önemli bir halk sağlığı konusudur. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planındaki amaçlardan biride sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması, tütün bağımlılığı tedavisinde ve tekrar başlamayı önlemede başarı yüzdesinin yükseltilmesidir.” dedi.

“Dünyanın en gelişmiş teknolojileri kullanılarak sigara ile mücadele çalışmalarımız kararlı bir şekilde devam etmektedir.” diyen Yavuz, “Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi sigaranın zararlarından korumak amacıyla, tablet bilgisayarlı ve kolluk kuvvetleri desteği bulunan ekipler ile il merkezi ve ilçelerde sigara ile ilgili denetimler etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız vardır. Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın ‘184` numaralı telefonuna ihbarda bulunmalarını rica ediyoruz. Sigara içen bireylerin ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü` sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç olarak kabul etmeleri, toplumun tütün ürünlerinin zararlarından korunması için önemli bir adım olacaktır.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir