• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
Rusya ve Esed güçleri bölge halkını göçe zorluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya ve Esed güçleri, Halep'in kuzeyinde bulunan köyler başta olmak üzere kasaba ve mahallelere yönelik yoğun saldırıları ile bölge halkını göçe zorlayarak bir insanlık dramının yaşanmasına sebep oluyor.

Kilis`in Öncüpınar sınır kapısının karşısında bulunan Babul Selam sınırında bir insanlık dramı yaşanıyor. Esed güçlerinin Halep`in kuzeyinde bulunan bazı köyleri ele geçirmesinin ardından on binlerce kişi Rusya ve Esed güçlerinin saldırılarından kaçarak Kilis Öncüpınar sınır kapısına akın etti.

Rusya ve Esed rejimi güçlerinin Suriye`nin Halep kentine saldırmasının ardından bölgeden kaçışlar ise devam ediyor.

Günlerdir Kilis sınırında bekleyen Suriyeli sığınmacılar çaresiz bir şekilde Türkiye`nin kapıları açmasını beklerken, yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye`nin sınırında günlerdir aileleri ile birlikte bekleyen Suriyelilerin Türkiye`ye alınmayacağı iddiası konuşuluyor.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı sınırda, Suriyelilerin hafif yüklerini sırtlarında taşıyarak getirdikleri görüldü. Suriyeli sığınmacılara ait araçlar ile eşyalar Türkiye ile Suriye arasında kurulan çadırlarda bekletiliyor. Yürüyemeyecek kadar yaşlı birçok insanın battaniyelerde veya el arabalarıyla sınır boyuna geldikleri görüldü.

Babul Selam sınırı ile Azez ilçesi yakınlarına kurulan çadırlarda bekletilen yaklaşık 40 bin Suriyeli sığınmacı, adeta kaderlerine terk edilmiş bir şekilde çaresizlik içerisinde. Kurulan çadırların yanı sıra bazı sığınmacılar kendilerine göre güvenli olarak gördükleri cami ve okullara sığınıyor.

Yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla can havliyle evlerini terk ederek aileleri ile birlikte yola düştüklerini belirten Suriyeliler, Türkiye sınırına yakın daha güvenli bölgelere geliyor.

Kendileriyle görüştüğümüz sığınmacıların bazıları, Esed güçlerinin köylerine doğru ilerlediğini kendilerinin de canlarını kurtarmak için evlerini terk ettiğini söyledi.

Geçen Eylül'den bu yana fiili olarak Esed`e destek olan Rusya'nın, Halep ve çevresine yönelik bombardımanları nedeniyle evlerini terk ettiklerini belirten Suriyeliler, tek çare olarak Türkiye'ye doğru umut yolculuğuna çıktıklarını, ancak günlerdir sınırda bekletildiklerini dile getiriyorlar. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir