• DOLAR 32.593
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2501.442
  • ...

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında Bingöl’de 87 çiftçiye birer adet damızlık boğa dağıtımı yapıldı.

Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Düzağaç Kampüsünde gerçekleşen 87 adet damızlık boğa dağıtım törenine, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve müracaatta bulunan hayvan yetiştiricileri katıldı.

Damızlık boğa dağıtımı töreninde konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bingöl devletin sağladığı desteği kullanma kapsamında hem sayısal olarak hem oransal olarak birinci sırada. Bu önemli bir gelişmedir. Ben, Bingöllü hemşerilerimin hepsinin ufkunun açık olduğunu, hepsinin üretken, gayretli olduklarını biliyorum. Bu oranlar da bunun bir göstergesi. Bu bakımdan da sizleri tebrik ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.”dedi.

‘Ülkemiz maalesef eti ve sütü pahalı olarak yiyor’

Vali Köşger, ülkenin maalesef eti ve sütü pahalı olarak yediğini belirterek, “Bunda temel sebep yeterli üretimin yapılmaması ve geleneksel üretim modelimizden,  yani köyde, yaylada serbest hayvancılıktan çiftlik hayvancılığına geçiş sürecini iyi yönetememiş olmamızdır. Bunun giderilmesi babında, hayvan ıslahının, ırk ıslahının daha iyi et ve süt veren hayvanların üretilmesi bağlamında bu erkek hayvan dağıtımı çok önemlidir. Sizler bu bilinç ile hareket ettiğiniz için çok isabetli bir iş yapıyorsunuz. İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemiz hem üretimi, hem kaliteyi arttırır. Devletimiz yemden ve gübreden KDV’yi de kaldırdı. Yani sizlerin üretiminizi teşvik etmek için ne gerekiyorsa yapılıyor. Sizlerin istikrarlı bir alıma kavuşmanız için özel sektörü de teşvik ediyoruz. Biz burada büyük bir alıcının sizlerin hizmetinde olmasını arzu ediyoruz. Bu yatırımların da gerçekleşmesi ile Bingöl bölgenin parlayan yıldızı ve ülkemizin medar-ı iftiharı olacak. Bunu da siz Bingöllü hemşerilerimiz sayesinde gerçekleştireceğiz. Şimdiden alacağınız bu damızlık boğaların hayırlı, uğurlu, bol bereketli olmasını diliyorum. Sizler üretin, memleketimiz kalkınsın, hep birlikte daha ileri gidelim.” ifadelerini kullandı.

‘Bingöl’de damızlık boğaya verilen devlet katkısı 10 Milyon TL’yi geçti’

“87 tane boğa  dağıtımın yüzde 80’i hibe şeklinde gerçekleşiyor. Bugüne kadar Bingöl’de dağıtımı yapılmış olan damızlık boğaya verilen devlet katkısı 10 Milyon TL’yi geçmiş durumdadır.” Diyen Vali Köşger, “Bingöl, bölgedeki diğer iller arasında bu katkıdan yararlanan en yüksek il oldu. Hayvancılığın Bingöl’de geçmişi çok eskiye dayanıyor. Bingöllü hemşerilerimizin hayvancılık konusunda kadimden beri kabiliyetleri var. Bingöllü hemşerilerimizin gayretinin göstergesi olarak, yine Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve diğer hayvan yetiştiricileri birliklerin organize olmasının da katkısı sayesinde bundan en çok yararlanan il odu. Bundan dolayı hem üreticilerimizi hem de üretici birliklerimizi tebrik ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.”diye konuştu.

‘Bingöl Damızlık Boğa ve diğer materyallerin dağıtımı noktasında birinci sırada’

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım ise, şunları dile getirdi:

“Bu proje 2014-2018 yılları arasında bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan bir proje. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz illerinde 35 ilde uygulanmaktadır. Bu 35 il içerisinde şu anda Bingöl Damızlık Boğa ve diğer materyallerin dağıtımı noktasında birinci sırada bulunmaktadır. Dağıtım ve gerçekleşme oranı ile de birinci sıradadır. 11 ilde hala dağıtım yapılmamış durumdadır. Bu projenin 3 tane amacı var. Birincisi, mevcut küçük ve büyük baş hayvancılık tesislerinin modernizasyonunu sağlamaktır. İkincisi, bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik etçi ve kombine ırklarının bölgede yaygınlaştırılmasıdır. Üçüncü amacı ise bu bölgede büyükbaş, küçükbaş ve diğer hayvani tesislerini günün şartlarına uygun hale getirmektir. Bu proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 17 Milyon 800 Bin TL destek sağlanmıştır. Bunun hibe bedeli damızlık materyalde  yüzde 80, inşaatta ise  yüzde 50 hibe ile 10 Milyon 600 Bin TL para ödenecektir. Bir kısmı ödenmiş olup, projelerin hayata geçmesi ile ödemeler devam edecektir. Bu gerçekleşme oranlarında boğa dağıtımında bölge bazında  yüzde 75 gerçekleşmiş, koyun keçi yetiştiricileri birliğinin de katkılarıyla koç dağıtımı  yüzde 46, teke  yüzde 42 ve inşaat oranı ise  yüzde 36’lardadır. Bölge bazında bu oranlar Bingöl için iyi bir orandır. Üreticilerimize verdikleri destekten dolayı hepsine tebrik ediyorum.”

‘Bingöl’de 455 tane damızlık boğa dağıtımı yapıldı’

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç da yaptığı konuşmada,  “Bu karlı günde sizlerin zamanınızı fazla almamak üzere 3 konu hakkında konuşmak istiyorum. Birincisi, Bingöl’de 455 tane damızlık boğa dağıtımı yapıldı. Hiç dağıtım yapılmamış iller var. Üreticilerimizin katma değeri yüksek olan damızlık boğaları alması için çok önemli bir proje bu. Tabi tohumlama yapan üreticilerimiz devletten ayrıca 350 TL daha destek alıyor. Suni tohumlamanın yapılmadığı yerlerde devletimizin yaptığı bu tabi tohumlama ile yapılan proje gerçekten takdire şayandır. İkincisi süt konusu; Bingöl’de süt 500 lira iken şimdi bin 150 liraya süt satılıyor. Doğu Anadolu’da tek süt toplayan birlik biz Bingöl’üz. Üçüncü konu da birliğimizin yer konusu; Bu konuda sizlerden yer istirham ediyoruz. Buraya gelen herkese başta Sayın Valimiz, Sayın Vali Yardımcımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz, Stk başkanları ve siz üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu işte çalışan her personele de teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

Program, yapılan konuşmaların ardından Vali Yavuz Selim Köşger ve Vali yardımcısı Numan Tahir Şimşek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve müracaatta bulunan hayvan yetiştiricileri huzurunda boğaların kulak küpe numaralarının kuraları  çekilerek 87 damızlık boğanın, 87 hak sahibine dağıtmasıyla sona erdi. (Nihat Kanat-İLKHA)