• DOLAR 32.48
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2477.7
  • ...
IKBY referandum için toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin talimatı üzerine bölgedeki siyasi krizin çözülmesi, bağımsızlık referandumunun ele alınması ve parlamentonun yeniden etkinleştirilmesi amacıyla oluşturulan komisyonun üyeleri Erbil'de bir araya geldi.

Komisyonun Fuat Hüseyin başkanlığında Erbil'in Salahaddin kasabasında gerçekleşen toplantısına Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Roj Nuri Şaveys ve Başkanlık Konseyi Üyesi Mahmut Muhammet, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Sadi Ahmet Pire ve Rizgar Ali, Kürdistan İslami Birlik Partisi'nden (Yekgirtu) ise Politbüro Üyesi Ömer Muhammet ve Muhammet Ahmet katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık iki saat devam eden toplantının ardından KYB Politbüro Üyesi Pire görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantının olumlu geçtiğini aktaran Pire şunları kaydetti:

"Kürdistan parlamentosunun tekrar etkinleştirilmesi için KDP, KYB ve Yekgirtu arasında yapılan üç taraflı toplantı olumluydu. Önümüzdeki toplantılarda artık bu krizlerin ortadan kaldırılması konusunda ümitliyiz. Her şeyden önce halkımızın çektiği maddi sıkıntılar ve yaşadığı zorlu sürecin göz önünde bulundurulması gerekiyor."

Bölgedeki partilerin, siyasi kriz ve bağımsızlık referandumunu ele almak için yarın ikinci kez Barzani ile bir araya gelmesi bekleniyor ancak Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi'nin (Komela) bu görüşmeye katılıp katılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

IKBY Başkanı Barzani 26 Ocak'ta bölgedeki siyasi krizin çözülmesi ve bağımsızlık referandumunun görüşülmesi için siyasi partiler ile bir araya gelmiş ancak Goran Hareketi ve Komela ise bu toplantıya katılmayı reddetmişti. Bunun üzerine partiler arası diyaloğun güçlendirilmesi ve parlamentonun etkinleştirilmesi için KDP, KYB ve Yekgirtu'dan oluşan bir komisyonun kurulmasına karar verilmişti.

(AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir