• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
Davutoğlu: İpek Yolu yeniden inşa edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hoşgörü ve Barış Sarayı'ndaki Uluslararası Türk Akademisi Konferansı'nda konuştu. Davutoğlu, İpek Yolu'nun tekrar inşa edilmesinin barışı da veraberinde getireceğine vurgu yaptı.

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

İPEK YOLU YENİDEN İNŞA EDİLMELİ

Türkçe'nin birçok lehçelerinin yaygın olduğu noktalarda birçok deprem yaşandı, yeni devletler kuruldu. Bu coğrafyanın risklerini minimize eden bir yol takip etmeliyiz. Biz eski İpek Yolu'nun yeniden inşa edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Çin'den başlayıp Türkiye'ye, Türkiye'den Avrupa'ya kadar ulaşacak orta koridor hattına önem veriyoruz.

Çin ile G20 toplantısı esnasında bu İpek Yolu kuşağı üzerindeki stratejik perspekti üzerine bir anlaşma imzaladık.

BU YOL BARIŞ YOLU OLACAK

Türkiye'de Kars'tan İstanbul'a hızlı tren için çalışıyoruz ve bu hat Londra'ya kadar uzanıyor. Bu hattın doğu tarafını Kazakistan üzerinden Çin'e ulaşmasını istiyoruz. Biz bu yolun bir barış yolu olacağına inanıyoruz.

BARIŞ İNŞA ETMENİN YOLU ÜLKELERİ BİRBİRİNE BAĞLAMAKTAN GEÇER

Yeni proje ile Karadeniz'i karayolu ile çevrelemeyi düşünüyoruz. Bunun yanında petrol hatlarına önem veriyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına Kazakistan'ın bağlanmasıyla Ortaasya'yı Akdeniz'e bağlamak istiyoruz.

Bu yeni dönemde barış inşa etmenin yolu ülkeleri birbirine bağlamaktan geçmektedir. Türkiye'nin limanları Kazakistan'ın limanlarıdır.

RUHUM HOCA AHMET YESEVİ'NİN YANINDA

Ben Atayurduma Başbakan olarak geldim. Birçok zor günler yaşadık. Dilimizi ve kardeşlerimizi unutmadık. Dışişleri Bakanı olarak Hoca Ahmet Yesevi'nin huzuruna çıktığımda oradan daha dün ayrılmış gibi oldum.

Şimdi bedenim Anadolu'da olsa bile ruhum Hoca Ahmet Yesevi'nin yanındadır. Burada bir arkadaşımızın ayağına bir diken batsa, biz Anadolu'da hançer yemiş gibi oluruz. Kazakistan ve dost ülkelerimiz bağımsız olduğunda ilk kalbimizle sonra bunu mührümüzle tanıdık.

İPEK YOLU ÜZERİNE KİTAP YAZMA SÜRECİNDEYİM

Yeni bir kitap yazma sürecindeyim. İpek Yolu üzerine. Siyasi rekabet bu coğrafyayı böldü. Tarih modern dönemde de buralardan aktı. Coğrafyanın doğallığının kaybolduğu dönemde. Soğuk Savaşın ortaya çıkardığı sınırlar önümüzde bariyerler oluşturdu.

Etkileşim kesildi. Soğuk Savaşın ardından yeni dezavantajlar, yeni imkanlarla gündeme geldi. Eski İpek Yolu'nun şekillenmesi bizim elimizde. Daha yoğun, ekonomik, enerji, halkları bağlayan ilişkiler üzerine kuracağız.

Bizim amacımız Avrasya coğrafyasında barış ve istikrarın egemen olmasını istiyoruz. Buranın çatışma ortamından çıkması için elimden gelen tüm gayreti gösterdik. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir