• DOLAR 32.334
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2285.658
  • ...
İstanbul`da cuma selası geleneği yeniden başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine perşembe akşamı verilen sela geleneğini İstanbul'da yeniden hayata geçirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla, kentteki tüm selatin ve merkez camilerde, cumayı haber veren sela okunması geleneği yeniden başlatıldı.

Sultanahmet, Fatih, Süleymaniye, Şehzade, Eyüp ve Mihrimah Sultan Camisi gibi İstanbul'un büyük camilerinde yatsı ezanından önce okunan selayı, vatandaşlar merakla dinledi. Bazı vatandaşlar ise yıllar sonra başlayan bu geleneğe şahitlik etmek için cami avlularında bekledi.

"SELA, ANADOLU'NUN KUTLU NEFESİDİR"

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, yaptığı açıklamada, cuma selalarının "Anadolu'nun kutlu nefesi" olduğunu söyledi.

Memlük Sultanı Nasır Muhammed bin Kalavun zamanında cuma ezanından önce, Salih bin Eşref Zeynüddin 2. Hacci döneminde ise akşam ezanı dışında bütün ezanların ardından sela verme usulü konulduğunu aktaran Sezikli, şöyle konuştu:

"Bu topraklar Hz. Muhammed'e saygının bir sonucunda 'cihan imparatorluğu' namı ile anılır olmuşlar. Ona gösterdikleri saygı, bizim irfanımızdan kaynaklanmış. Sadece dinin salt kuralları değil aynı zamanda kalbi boyutunu yaşayan Anadolu Müslümanları bu boyutu yüzyıllar boyunca oluşturdukları medeniyetle İslamın irfan boyutunu da yaşamaktadırlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."

DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerine, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in talimatıyla, tarihimizin kadim bir geleneği olan sala, bugünden itibaren İstanbul'daki tüm selatin ve merkez camilerde her perşembe akşamı verilecektir" denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir