• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2310.411
  • ...
Gaziantep'in kültürel değerlerini anlatan belgesel çekildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in kültürel değerlerinin anlatıldığı belgeselde, Gaziantep’in Mutfağından dokuma üretimine kadar bakırcılıktan diğer zanaat ürünlerine kadar geniş yelpazede hazırlanan belgesel Türkiye'de az bilinen alanları ile yeni keşfedilen arkeolojik kalıntılar ilk defa televizyon ekranlarına gelecek.

Özellikle İslam dönemine ait tarihi yapıların yer aldığı  belgeselde, önemli eser ve objeler ile kentin geçmişten günümüze etnoarkeolojik ve kültürel zenginlik  öne çıkıyor.

Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla çekilen belgesel, Fırat nehrinin batı kıyısındaki Barak Ovası’ndan İslahiye’ye kadar olan geniş düzlüklerde uygarlık tarihini değiştiren 4 önemli süreç konu ediniyor.

Merkezinde Gaziantep'in yer aldığı kadim coğrafyada önce Paleolitik Döneme tarihlenen ören yerleri ve kalıntılar hakkında bilgi verilen belgeselde, bu bölgede, Romalıların benimseyip dünyaya yaydığı iki ayrı yerel dinin tapınım alanları bulunuyor.

Dünyanın ilk fabrikası

İlk bölümde, Dülük Köyünde bulunan ve 'dünyanın ilk fabrikası' olarak nitelenen Şarklı Mağara ile Hristiyanlığa karşı alternatif bir din olan Mitraizmin en büyük yeraltı mağarası tanıtılacak. Romalı askerlerin benimsediği bir yerel tanrının dünyaya yayılım merkezi olan Dülük, bu yönüyle de ilk defa televizyonlara konuk oluyor. Dülük Baba Tepesi'nde keşfedilen Jupiter Dolikhienus Tapınağı'nın benzerleri Cezayir'den İngiltere'ye dünyanın değişik yerlerinde Roma lejyonları tarafından inşa edilmişti.

Karkamış’ta özel çekimler

İkinci bölümde ise Milattan Önce 11’inci yüzyıldan itibaren Anadolu'yu istila eden Deniz Kavimleri'nin yol açtığı tahribat anlatılıyor. Bu yıkım nedeniyle çivi yazısı başta olmak üzere pek çok kültürel değer kaybolurken, Anadolu'nun ilk merkezi devleti ve imparatorluğu Hititler de tarih sahnesinden çekilmişlerdi. Bu bölümde, uygarlığın yeniden ayağa kalktığı bölge olarak Gaziantep ve çevresi ele alınıyor. "Geç Hitit Devletleri" adıyla bilinen Karkamış, Zincirli (Sam'al), Sakçagözü ile diğer ören yerlerinden Tilmen Höyük ve dünyanın en büyük ve en eski açık hava heykel atölyesi Yesemek'in tarihi değerleri bu bölümde anlatılıyor.

Karkamış'ta özel izinle çekilen yeni keşifler de ikinci bölümün öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Gaziantep'in son yıllarda en büyük kazanımı Zeugma ve bölgedeki Roma Dönemi izlerinin anlatıldığı üçüncü bölümde ise Zeugma'nın mozaikleri ile birlikte kentin 1000 yıla yaklaşan öyküsü Roma yapıları üzerinden anlatılıyor. Ayrıca, Araban ve Yavuzeli civarındaki Roma mezar anıtları ile Hristiyanlık tarihinde büyük önemi bulunan Rumkale az bilinen yönleriyle ekrana geliyor.

Gaziantep’in altındaki kent

Belgesel serinin son bölümünde ise, Gaziantep Kale'sinden başlayarak kentin merkezi yerleşim alanında bulunan tarihi eserler konu ediliyor. Özellikle İslam dönemine tarihlenen yapılar, eser ve objeler ile kentin geçmişten günümüze etnoarkeolojik zenginliği, kültür zenginliği bu bölümde öne çıkıyor. Mutfağından dokuma üretimine, bakırcılıktan diğer zanaat ürünlerine kadar geniş yelpazede Gaziantep'in kültürel değerleri ekrana taşınıyor. Kentin az bilinen yeraltı su kanalları, kasteller ve benzer nitelikli yapılar da bu bölümün diğer önemli konu başlıkları arasında. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir