• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Et stokçuları artışa sebep"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, ithal et tartışmaları hakkında konuştu. Et fiyatlarındaki artış sebebinin stokçular olduğunu söyleyen Aydemir, bu sorunun da etin ithal edilerek çözülebileceğini söyledi.

Sınır komşusu olan İran'ın üzerinden ambargonun kaldırılmasının da bu konuda avantaja çevrilebileceğini söyleyen Aydemir, çiftçinin artışlardan gerektiği gibi faydalanamadığını belirterek, “Et fiyatları baya artmış durumda. Bu eğer çiftçime yaramış olsaydı benim için sevindirici bir durumdu. Ama çiftçimize yaramıyor, zira çiftçimiz kombinaya 21-22 liradan et veriyor. Ama ne oluyorsa bu halka 40-50 liradan satılıyor. Haliyle vatandaşımız bu durumdan rahatsız. Yani çiftçi bir kazanıyor, aracılar 10 kazanıyor. Çiftçi örgütü olarak bu durumdan rahatsızız.” dedi.

İthal etin stokçuları zor durumda bırakacağına inandığının altını çizen Aydemir, "Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımızın bir açıklaması oldu konu hakkında. Bunu yerinde buluyorum. Stok tüccarları, en azından stoklarındakini biraz daha ucuza verirse ve halk bundan faydalanır. 3 yıl öce Ağrı'da saman sorunu vardı, samanın tonu bin 500 TL idi. Stokçular kendi depolarında samanı tutmuşlardı, onların yüzünden fiyat bu hale gelmişti. Biz yurtdışından bin ton saman getirince stokçular yarı yarıya fiyat düşürmek zorunda kalmışlardı. Bu zalim insanların yüzünden halk hep sıkıntı çekiyor. O yüzden Bakanımızın ithal et hususundaki açıklamalarını destekliyorum. Çünkü bir defa et geldi mi uygun fiyattan iç piyasaya o stokçularda elindeki ürünleri daha uygun fiyata piyasaya arz edebilir. Burada kazanan vatandaş ve çiftçi olur. Çiftçi 38 liraya satmıyor ki etin kilosunu halk 40 liraya alsın.” şeklinde konuştu.

İran'a uygulanan ambargoya son verilmesini olumlu bulduğunu söyleyen Yavuz Aydemir sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yıllarca süren ambargo nedeni ile İran ile düzgün bir ticaret gerçekleştirememiştik. Bu ambargoların kalkması bize her anlamda fayda sağlayacaktır. Hayvancılık da bu ticaretlerden biridir. Bu işler resmiyete döndükten sonra Ağrı Ziraat Odası olarak heyet oluşturup İran'a gideceğiz. Bize maliyeti, buraya göre uygunsa oradan canlı hayvan getirmeyi düşünüyoruz. Tabi çiftçilerimizin olumsuz etkilenmeyeceği şekilde hareket edeceğiz.”  (Ömer Adıgüzel- İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir