• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Batman`da 5 akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi`nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle Prof. Dr. İsmail Şiriner, Yrd. Doç. Dr. Makbule Şiriner, Yrd. Doç. Dr. Düzgün Çakırca, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kanbak ve Doç. Dr. Seçkin Aydın hakkında savcılık tarafından soruşturma açıldığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, “Akademisyenler bildirisi olarak deklare edilen ve sosyal medyada geniş yankı bulan, tüm Türkiye`de çalkantılara neden olan bu bildiride maalesef bizden de 5 öğretim üyesi var. Biz duyum alır almaz hiçbir ön başvuruya gerek kalmadan anında bir inceleme başlattık. Bu sırada bunlarla ilgili soruşturma yapılması konusunda yükseköğretim kurumundan da bir yazı geldi. Zaten biz inceleme başlatmıştık. Aynı zamanda Batman Cumhuriyet Başsavcılığı da bunlarla ilgili bir inceleme başlattı.” dedi.

Hem adli, hem idari yönden YÖK başkanlığının bildiriminden önce gerekli işlemleri başlattıklarını belirten Uluçam, “Bu arkadaşların beyanı ne derece doğrudur bunu araştırmak üzere de bir rektör yardımcısının başkanlığında iki dekanın katıldığı üç kişilik bir inceleme komisyonu oluşturduk. Bunların şifahi ifadeleri de alınarak bu imzanın kendilerine ait olup olmadığı öğrenilmeye çalışılacak. Eğer, imza kendilerine ait değilse, bu listeden isimlerini çıkarıp, çıkarmadıkları incelenecek. Eğer ki, gerçekten bunlar tespit edilmişse gerekli işlem yapılacaktır.” diye konuştu.

“Ateşin yandığı ortamda, tek taraflı bildiri bizleri üzdü”

Bildirinin tek taraflı olduğu için kendilerini üzdüğünü dile getiren Uluçam, şu ifadeleri kullandı: “Aslında bu demokratik hak olarak görülüyor. Elbette bir öğretim üyesinin bağımsız olarak bilimsel çalışmaların yanında kendi vicdanına dayalı, kendi birikimini memleket ölçeğinde katkı sağlamak amacı ile mutlaka beyan etmeli, beyan edebilir. Ancak ateşin yandığı, kan gölüne çevrilen bir ortamda, bu denli tek taraflı olarak hükümete yönelen veya devlete yönelen bir bildirinin içinde bulunmak doğrusu bizleri üzdü, bunu açıkça belirtmek istiyorum. Çünkü topyekûn biz bir üniversiteyiz ve maalesef olayların cereyan ettiği bir bölgenin içinde bulunuyoruz. Mutlaka kan dursun, mutlaka gözyaşı dinsin, mutlaka vatandaşımız mağdur olmasın, mahzun olmasın ve birlik beraberlik olsun ama bu tür yaklaşımlarla bunun olmayacağını, olamayacağını görmek ve bilmek lazım diyorum.”

Batman Üniversitesi Rektörlüğü`nün inceleme başlatmasının ardından savcılık, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi`nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle 5 akademisyen hakkında soruşturma başlattı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir