• DOLAR 32.548
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2427.683
  • ...
İnsanlık ölmemiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ ENES DURMAZ / DOĞRUHABER /  İSTANBUL

Diyarbakır`da İslâmî Sivil Toplum Kuruluşları, çatışmalar sonucu Sur ilçesini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara yardım etmek amacıyla bir süre önce başlattıkları ‘Sur`a Ensar Olalım` kampanyası ile insanlığın ölmediğini bir kez daha göstermiş oldular. Diyarbakır`da bulunan yüzün üzerindeki İslâmî STK, Sur bölgesinde yaşanan çatışmalar dolayısıyla evini, işini, terk ederek kaçmak zorunda kalan on binlerce aileye yardım ulaştırmak için kolları sıvadı. Gece gündüz demeden yirmi dört saat boyunca büyük bir gayretle mağdur ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmaya çalışan İslâmî STK`lar başlatılan bu kampanyaya Türkiye`nin birçok noktasından destek mesajları alıyor. Sur`a Ensar Olalım Platformu Koordinatörü Hüseyin Solmuş Sur bölgesinden 27 binin üzerinde insanın kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekerek bu kampanya ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

SUR`DAN 27 BİN İNSAN KAÇMAK ZORUNDA KALDI

Sur bölgesi içerisinde eski Diyarbakır`ın yer aldığını ve burada 15 mahalle bulunduğunu söyleyen Solmuş, “Özellikle son bir ayı aşkındır süren çatışmalarda sivil yerleşimcilerin kalmadığı altı mahalle bulunuyor. Bu mahallede yaklaşık 28 bin insan kalıyordu. Bu insanların 27 binden fazlası o bölgeyi çatışmalardan dolayı terk etmiş durumdadır. İnsanların çoğu kaçmak zorunda kalmış, geride kalanlar ise gidecek bir yerleri olmayan mazlum insanlardır. Yine bölgede bulunan 3 bini aşkın esnaf da kepenk kapatmak zorunda kalmış ve iflasın eşiğine gelmiştir. Burayı terk etmek zorunda kalan insanların bir kısmı akrabasına giderken kimisi de 3-4 aile birleşerek bir ev tutup Diyarbakır`ın faklı yerlerinde yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Aileler parçalanmış ve insanlar maddi/manevi zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Maalesef bu yaşananlar çok büyük dramlara sebep oluyor” dedi.

TELEFONLARIMIZ 24 SAAT BOYUNCA MAĞDURLAR TARAFINDAN ARANIYOR

İslâmî STK`lar olarak bu yaşananlara daha fazla duyarsız kalamadıklarının altını çizen Solmuş, “Yaşananlardan sonra mağdur insanlara yardım ulaştırmak için böyle bir platform kurarak mağdurlara ulaşmaya ve bir nebze de olsa dertlerine derman olmaya çalıştık. Kampanyamız çerçevesinde bu insanlara barınma, gıda, ısıtıcı, battaniye, kıyafet, çocuk maması, çocuk bezi gibi ihtiyaç malzemelerini bu platform sayesinde temin ederek insanlara ulaştırmaya çalıştık. Platform olarak telefon numaralarımızın olduğu broşürleri dağıttık, pankartlar astık. İnsanlar o kadar muhtaç ve mağdur ki emin olun bu telefonlarımız 24 saat boyunca susmak bilmiyor. Gecenin bir vaktinde veya sabahın ilk saatlerinde insanlar bize ulaşarak yardım talep ediyorlar” diyerek yaşanan mağduriyetlerin boyutunu gözler önüne serdi.       

BİNLERCE MAĞDUR AİLEYİ TESPİT EDEREK YARDIM ULAŞTIRDIK

Platform çatısı altında İslâmî STK`ların vahdet çerçevesinde birlikte hareket ettiklerini ifade eden Solmuş, “Bu kampanyayı başlatırken batıdaki kardeşlerimize, STK`lara işin hem insani hem de İslâmî boyutu noktasında sesimizi yüksek bir perdeden dile getirmeye çalışıyoruz. Kampanyamız Diyarbakır`daki hemen hemen tüm İslâmî STK`ları kapsıyor. Bu kampanyaya özellikle Diyarbakır`da bedel ödeyen ve yıllardır yardım çalışmaları yürüten STK`lardan büyük destek var. Daha önce Diyarbakır`da 72 İslâmî STK ismi ile yardımları ulaştırıyorduk. Lakîn bu kampanyada Diyarbakır`daki tüm İslâmî STK`lar birlik içinde bu işi üstlendiği için bu sayıyı da çoktan geçtik ve bu işi Diyarbakır İslâmî Sivil Toplum Kuruluşları olarak yürütüyoruz. Yüzün üzerinde STK`yı bünyemizde bulunduruyoruz. Bu STK`ların ortaya koydukları gayretler neticesinde elimize yardım edilecek 4 bin ailenin listesi ulaştı. Bu çalışmalar emin olun ki devlet kurumlarında dahi olmayan bir titizlik ve ayrıntılı bir incelemedir. Bu 4 bin ailenin iletişim bilgileri, isim soy isimleri ve adresleri tek tek kayıt altına alınarak bizlere ulaştırılmış. Elimize ulaşan yardımları vakit kaybetmeden bu ailelere ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.

YARDIMLARI ‘MAZLUMUN DİNİ SORULMAZ` İLKESİYLE TÜM MAĞDURLARA DAĞITIYORUZ

Platform çatısı altındaki Müslümanların gecesini gündüzüne katarak gelen yardımları ailelere ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Solmuş, “Türkiye`nin birçok noktasından, Urfa, Van, Gaziantep, Konya, Ankara, İstanbul, Uşak, Trabzon gibi yerlerden telefonlarımıza ulaşan STK`lar bu kampanyaya destek olacaklarını ve hazırlamak üzere oldukları yardımları bize ulaştıracaklarını söylüyorlar. Bizler de gelen tüm bu yardımları ‘mazlumun dini sorulmaz` ilkesiyle hareket ederek mağdur durumdaki tüm vatandaşlarımıza ulaştırmaya gayret edeceğiz. Rabbim İnşallah bizleri mahcup etmez” ifadelerini kullandı.   

TÜM MÜSLÜMANLAR BÖLGEDEKİ KARDEŞLERİNE SAHİP ÇIKSIN

Son olarak yardım gönderen kişi ve STK`lara da seslenen Solmuş, “Buraya yardım gönderen kardeşlerimiz şunu bilsin ki buraya gönderdikleri şey sadece bir yardım kolisi değildir. Aslında olan şey buradaki kardeşlerine yüreklerini, kardeşliklerini gönderiyorlar. Meseleye bir de bu gözden bakmak gerekiyor. Bölge üzerinde çok ciddi hesaplar var. Özellikle Müslümanlar arasında olan kardeşlik bağını koparmaya, onu geri plana atmaya çalışmaya yönelik bazı hesaplar vardır. Bu anlamda Müslümanlar bu cihetle olaya yaklaşıp bu bölgeye sahip çıksın ve kardeşlerine yardımlarını göndersinler” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir