• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hükümet  kurmayı da düşünüyoruz…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber / Analiz

Mısır`da darbeci rejime bağlı meclisin toplandığı gün, darbeyle iktidardan indirilen Müslüman Kardeşler öncülüğündeki milletvekilleri de aynı gün İstanbul`da ‘‘Sürgünde Mısır Parlamentosu` oturumu düzenledi. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan sürgünde Meclis Başkanı Dr. Cemal Haşmet, darbe rejimini meşru görmedikleri gibi kurulan meclisi de tanımadıklarını dile getirdi.

Mısır`da gayrimeşru Sisi yönetimine bağlı meclis 3 yıl aradan sonra ilk oturumunu yaparken, eşzamanlı olarak Müslüman Kardeşler`in öncülüğünde 34 Mısırlı milletvekili de İstanbul`da  ‘Sürgünde Mısır Parlamentosu` adıyla oturum düzenledi. Mısır`da Muhammed Mursi döneminde seçilmiş olan milletvekilleri, ‘Sürgünde Mısır Parlamentosu`nda yaptıkları konuşmada, Sisi rejiminin kanunsuz uygulamalarının kabul edilemez olduğunu ve Mısır`da devam eden askeri faşizmin bitmesi gerektiğini ifade etti. Sisi rejimi tarafından sürgün edilen Milletvekilleri, yedi maddelik bildiri yayınlayarak, cunta rejimi devrilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı. Toplantıya Mısır`da yasaklı olan Müslüman Kardeşler`in siyasi kanadı ‘Hürriyet ve Adalet Partisi` başta olmak üzere ABD`den Sudan`a kadar farklı ülkelerde yaşayan Mısırlı siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

MECLİS BAŞKANI CEMAL HAŞMET, GAZETEMİZE KONUŞTU

Oturum sonrası gazetemize özel açıklamalarda bulunan ‘Sürgünde Mısır Parlamentosu` Meclis Başkanı Dr. Cemal Haşmet, darbe rejimini meşru görmedikleri gibi üç yıl aradan sonra kurulan meclisi de tanımadıklarını dile getirdi. Dr. Haşmet, Mursi döneminde de Mısır meclis başkanlığı görevini yürütüyordu.

Mısır`daki meclisin tüm Mısırlıları temsil etmediğini ifade eden Dr. Cemal Haşmet, çalışmalarını İstanbul gibi sürgünde bulundukları her yerde sürdüreceklerini ifade ederek, “Mısır`daki darbe meclisini kabul etmiyoruz. Sonuçta bu meclis darbenin bir ürünüdür ve darbe üzerine bina edilen her şey bizce geçersizdir, batıldır, hiçbir hükmü yoktur. Mısır`ın meşru ve yasal parlamentosu Mısır`da değil, burada toplanan parlamentodur. Amacımız, askeri darbe tarafından Mısır halkının elinden alınan haklarının ve isteklerinin yeniden elde edilmesidir. Mısır`da devrimden sonra düzenlenen özgür seçimler sonucunda 32 milyon insan bu parlamentoyu seçmişti. Dolayısıyla biz Mısır`daki Meclisi kabul etmiyoruz. Çalışmalarımızı İstanbul`da ya da dışarıda sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Mısır`da üç yıl aradan sonra açılan meclisin canlı yayın yapmamasını da değerlendiren Dr. Haşmet, “Zaten dün sözde Mısır Meclisi`nde nasıl trajikomik şeyler yaşandığını bütün dünya gördü. Orada alay konusu oldular. Mecliste canlı yayın yapamadılar. Düşünebiliyor musunuz bir meclis açılışında bile bir canlı yayın olmadı.” dedi.

HÜKÜMET KURMAYI DA DÜŞÜNÜYORUZ AMA

Sürgünde kurdukları Meclis`in ardından yine sürgünde bir hükümet de kurup kurmayacakları konusunda neler düşündüklerini sorduğumuz Meclis Başkanı Dr. Haşmet, “Hükümet kurma fikrini de düşünüyoruz. Ama bunun olabilmesi için bütün siyasi grupların onayı gerekiyor. Yoksa faydasından çok zarar getirir ve bir de zayıf görünümlü bir yapı, bir hükümet, ciddiyeti zedeler. O bakımdan biz böyle bir adımı zaman ve şartlar oluşmadan atmak istemiyoruz” dedi.

‘TÜM DÜNYAYA MESAJIMIZDIR`

Tüm dünyaya şu mesajı vermek istediklerini belirten Meclis Başkanı Dr. Cemal Haşmet şöyle konuştu; “Halk iradesine dayanan gerçek meclis biziz. Mısır`daki meclis, darbeye hiçbir zaman meşruiyet kazandıramaz, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Ne olursa olsun biz bunun mücadelesini vereceğiz, sonuna kadar devam edeceğiz. Bunların, bütün ilkelerini, değerlerini ayaklar altına alarak uluslararası bazı devletlerden aldıkları desteğe rağmen biz onları meşru görmüyoruz. İnşallah onlara karşı yine biz başaracağız.”

ASKERİ VESAYET BİR AN ÖNCE KALKMALI

Mısır`da hukuksuz kanunların egemen olduğunu dile getiren Dr. Haşmet, askeri siyasetin bir an önce Mısır üzerinden kalkması gerektiğini belirterek, “Askeri siyaset, Mısır halkına ekonomik ve sosyal yönden büyük zararlar verdi. Darbe meclisinden çıkan kanunlar halk iradesini ortadan kaldırıyor. Biz büyük hedefler ile yürüyeceğiz. Parlamento milletvekilleri olarak oturumlar düzenleyerek, Sisi kanunlarının geçersiz olduğunu, askeri faşizmin kaldırılması gerektiğini anlatacağız” diyerek Sisi hükümetini kabul etmediklerini, kendileri için ‘yok` hükmünde olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir