• DOLAR 32.421
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2441.32
  • ...
Bu çağda KİTAP TOPLATMAK ilkelliktir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Başlıktaki ifade Zaman Gazetesine ait ve ben de bu cümleye katılıyor, altına imzamı atıyorum.

Ama cümlenin sarf ediliş gerekçesini okuduğumda biraz temkinli olmam gerektiği kanaatine vardım.

Mesele, Kayyım (ya da Kayyum) atanan NT yayın grubunun F. Gülen`e ait kitapları raftan indirmesi. Zaman Gazetesi kitabın raftan indirilmesine tepki gösteriyor ve tepkisini “Bu çağda kitap toplatmak ilkelliktir” sözüyle ifade ediyor. Yanlış anlaşılmasın F. Gülen`in kitaplarına toplatma kararı verilmemiş, kitaplar sadece raftan indirilmiş. Yani “Hür teşebbüs” kitapların basım, yayın ve dağıtımını yapabilir.

Şimdi siz Zaman Gazetesinin şikayetine bakıp “polis ve yargı gücü Gülen grubunun elinde olduğunda hukuka uygun ve müsamahakâr davrandığını” düşünebilirsiniz; ama yanılıyorsunuz.

Biraz geriye gidelim.

2011`de İslami STK`lar ve basın-yayın kuruluşlarına yönelik bir operasyon yapıldı.

Zaman Gazetesinin 29 Ocak 2011 tarihli haberinde hukuksuz operasyon nasıl verilmiş:

“Terör örgütü Hizbullah`a yönelik soruşturma kapsamında Doğru Haber Gazetesi`nin İstanbul Temsilciliği ile 2 derginin faaliyet gösterdiği Esenler`deki binada arama yapıldı.

Polis, Fikret G. ve Doğru Haber Gazetesi`nin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali G. isimli kişileri gözaltına aldı.” Olayın nasıl kriminalize edildiğini görüyorsunuz değil mi?

Operasyondan söz ederken “Terör örgütü Hizbullah`a yönelik soruşturma” diye başlıyor ve açık isimleriyle gazetede yazı yazan kişilerin soyadlarını bir harfle vererek “suçlu-sanık” algısının oluşmasına gayret ediyor.

Operasyon kararı veren savcı Muammer Akkaş açığa alındı, operasyonu yöneten TEM müdürü ve sahada operasyonu yapan polis amiri “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

Operasyonun bir ayağı da Dua Yayıncılık`a yapılan baskındı.

Sabahın erken saatlerinde yayınevinin kapısı kırılmış, tutanağa “kapı usulüne uygun olarak açılmış” yazısı yazılmış ve “imaj alma” gerekçesiyle bilgisayarlar kullanılamaz hale getirilmişti.

Daha ilginci ise yayınevinden “yasak olabilir” diye götürülen yedi yüze yakın kitap…

“Bu çağda kitap toplatmak ilkelliktir” elbette; ama “Toplatma kararı olmadan” kitap toplatmanın tanımını da yapabilir mi Zaman Gazetesi.

Evet, hakkında hiçbir toplatma kararı olmadan, CEMALİM VE HİZBULLAH ANA DAVASI SAVUNMALAR isimli kitaplar 2011`de toplatıldı, suç delili diye tek tek numara yazılıp imza atıldı ve emniyete götürüldü. Bir süre sonra avukatların başvurusu ile kitapların iade edilmesi paspas edilen hukukun ayağa kalkmasına sebep olmaz bunu biliyoruz.

Ama bu hukuksuzluklara bile kimse şaşırmıyor değil mi?

Bu memlekette daha basılmamış bir kitap için bile operasyon yapıldı ve savcı gözetiminde kitap olarak hazırlanan belge bilgisayardan silindi.

Tüm bunlar bir yana ilginç ve ibretlik bir anekdotla yazıyı noktalayalım.

Dua Yayıncılık`ta “yasak yayın” arayarak 5 saatini geçiren polise yayınevi personeli aynen şöyle söylemişti: “İletişimin bu kadar geliştiği bir çağda yasak yayın aramak ve kitap toplatmak ilkelliktir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir