• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...
Âlimlerden yılbaşı ve ‘milli piyango` uyarısı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER/HABER MERKEZİ

Yaklaşan yılbaşı ve bu münasebetle yapılan haramlara dikkat çeken âlimler, İslam`a ters olan bu tür kutlama ve haramlardan Müslümanların kesinlikle uzak durması uyarısında bulundu. Âlimler ve Medreseler Birliği İttihad`ul Ulema üyelerinden Molla Beşir Şimşek, Müslümanların yılbaşı kutlamalarından uzak durup, o geceyi bir muhasebe gecesi yapması gerektiğini söyledi. Allah`ın razı olmadığı bir şekilde toplumda yılbaşı hazırlığının yapıldığını söyleyen Şimşek, “Yılbaşı kutlamasının kesinlikle Müslümanlıkla hiçbir alakası yoktur. Bu tamamen Hıristiyanlığın bir geleneğidir. Hatta yılbaşı kutlamasının Hıristiyanlıkta da yeri yoktur. Yılbaşında yapılan bütün günahlar, sözde Hz. İsa`nın doğumu için yapılmaktadır, bu bir çelişkidir. Bizim yılbaşımız, hicri yılbaşıdır. Peygamberimizin Mekke`den, Medine`ye hicret ettiği tarihtir. Dolayısıyla bizimle alakalı olmayan böyle bir geceyi bizim ihya etmemiz asla inancımız bağdaşmaz. Peygamberimiz, ‘her kim ki kendisini bir kavme benzetirse o, onlardandır` diyor.” şeklinde konuştu.


BİR MÜSLÜMAN`IN YILBAŞINDA YAPMASI GEREKENLER
Müslümanların yılbaşını nasıl geçirmesi gerektiğiyle ilgili tavsiyelerde bulunan Şimşek, şu açıklamalara yer verdi: “Eğer ki, yılbaşı Hz. İsa`nın doğum yıldönümü ise o geceyi bir Peygambere yakışır şekilde ibadetle geçirmemiz gerekir. Bu geceyi kumarla, içkiyle, zinayla kutlayanlara inat, bir Müslüman yılbaşı gecesini bir muhasebe gecesi yapmalıdır. Bir yılda yaptığı günahları gözünün önüne geçirip, tövbe etmelidir. Yapması gereken salih amelleri yapmaya çalışmalı. Yeni bir yıla girerken, o hataları yapmamak için kendisine bir program çıkarmalıdır. Yılbaşı gecesini ibadetle, zikirle, tefekkürle, tövbeyle ihya etmemiz lazım. Diğer insanlar gibi haram bir şekilde bir peygamberin doğumunu kutlamak, inancımızla hiçbir şekilde bağdaşmıyor. Bundan uzak durmamız ve nefis muhasebesini yapıp, kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Adeta haramda yarışan televizyonlarımızı yılbaşında kapatalım ve o geceyi Müslüman`a yakışır bir şekilde değerlendirelim.”


KUMAR DEVLET ELİYLE   OYNATILINCA HELAL OLMUYOR

Âlimler ve Medreseler Birliğinin (İttihad`ul Ulema) üyesi Molla Vahdettin Kaya ise yılbaşı kutlamaları ve Milli Piyango`nun sakıncaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Milli Piyango`nun, başına konan ‘milli` ibaresiyle helal olamayacağını belirten Molla Kaya, “Şans oyunları haramdır. Halkı uyutmak, yozlaştırmak için oluşturulmuşlardır. Ayrıca ülkemizde Milli Piyango adı altında kumar oynatılıyor. Sanki kişiye Milli Piyango çıkınca helal bir uygulama oluyormuş gibi lanse ediliyor. Oysa öyle değildir. Cenab-ı Allah kesinlikle bu tür şeyleri yasaklamıştır. Başkasının malına el koyup da kibarca yutmak kesinlikle haramdır. Kumar, devlet eliyle oynatılınca helal olmuyor. Allah`ın kanunları değişmez. Devlet olsun, fert olsun herkesi bağlar. Müslümanların buna tepki göstermeleri lazım. İnsanların ondan vazgeçmesi lazım.” ifadelerini kullandı.


MÜSLÜMANLAR YENİ YILA MUHASEBELERİNİ YAPARAK GİRMELİ

Hıristiyan âdeti olan yılbaşı kutlamalarından Müslümanların kendilerini muhafaza etmeleri gerektiğini söyleyen Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi Başkanı M. Ali Ortaç da Müslümanların yeni yıla günah ve hayır muhasebesini yaparak girmeleri gerektiğini söyledi. Müslümanların Hz. Muhammed`i takip etmeleri gerektiğini belirten Ortaç, “Kesinlikle Hıristiyan ve Yahudileri taklit etmememiz lazım. Resulullah, bu durumdan bizi ‘Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.` hadisi ile men ediyor. Ey Müslümanlar! İlle de biz birilerine benzeyeceksek, Hz. Peygamber bize en büyük örnektir. O`nun sünnetini, ahlakını, gözde sahabelerini taklit edelim.


İÇKİ, KUMAR VE ŞANS OYUNLARI ŞEYTANIN BİRER PİSLİĞİDİR

Elazığ Yeni İhya Eğitim, Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği (Yeni İHYA DER) Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise içki kumar ve şans oyunlarının şeytanın birer pisliği olduğu belirterek Müslümanların bu oyuna gelmemesi konusunda uyarılarda bulunuldu. Müslümanların milli piyango adı altında kumara teşvik edildiğinin altını çizen Yeni İHYA DER Başkan Yardımcısı Mehmet Zülfü Öztürk, “Allah-u Teâlâ, Kur`an`da, ‘Ey iman edenler içki kumar ve fal okları şüphesiz şeytan işi ve pislikleridir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranızda düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah`ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?` diye buyuruyor. Rabbimiz, içkinin, kumarın, şans oyunlarının şeytan işi birer pislik olduğunu ve bu fillerle şeytanın insanlık arasına kin ve nefret tohumları ektiğini, düşmanlıklar getirdiğini açıklayarak insanlığı uyarmaktadır. İçinde yaşadığımız bu zamanda ilahi buyrukları dikkate almayıp bu şeytani fiilleri üsleyenlerin geldiği son nokta da herkesin malumudur. Hemen her gün haber sayfalarında içkiye müptela olmuş, kumara ve şans oyunlarına bağlanmış insanların nasıl da en yakın arkadaşlarını, eşini ve çocuklarını katlettiğini, aile hayatlarını yıktıklarını görmekteyiz.” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir