• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`İmamlar, cemaat ile arasındaki bağları güçlendirmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUHSİN ŞENOL / İSTANBUL / DOĞRUHABER

Camiler olabildiğince şatafatlı ve gösterişli yapılarak insanların camiye çekilmesi sağlanırken, bu noktada imamlar cemaati camiye çekmede ve camiye bağlamada ne kadar etkili ve yeterli oluyor? Cami imamlarının cemaat ile ilişkisini ve cemaate etkisini konuştuğumuz Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul-Ulema) Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik gazetemiz Doğruhaber`e önemli değerlendirmelerde bulundu.

CEMAATLERİN CAMİYE  BAĞLANMASINDA İMAMIN ROLÜ BÜYÜKTÜR
Cami imamlarının cemaat ile arasındaki bağları güçlendirmesi gerektiğini, cemaati camide toparlamanın cami yönetiminin üzerine önemli bir görev olduğuna dikkat çeken Şenlik, “İmam, müezzin ve cami görevlileri toplumun kalbini rahatlatacak mesaj verebiliyorsa, insanları tatmin edebiliyorsa zaten insanlar kendiliğinden camiye giderler. İmamların ibadet yönünden, takva yönünden, ahlaki yönden eksiklikleri varsa bu cemaatin camiden soğumasına sebep olur. Cemaatlerin camiye bağlanmasında imamın rolü büyüktür. İmam düzgün ise cemaat de o yönde olur. Cemaat manevi olarak şeklini imamlardan alır” ifadelerini kullandı.

İMAMLAR SÖYLEDİKLERİ ŞEYLERİ HAYATLARINDA  UYGULAMALIDIR
Cumhuriyet döneminden itibaren uzun bir süre boyunca camilerin işlevsiz hale getirildiğinin altını çizen Şenlik, “Camilere toplumun istediği imamlar değil, laik cumhuriyetin istediği imamlar atanmıştır. Diyanet işlevsiz hale getirilince atanan imamlar da ciddi bir denetime tabi tutulmamıştır. Maaş endeksli bir imam profilinde elbette bir hayır beklenmez. Öncelikle imamlar söyledikleri şeyleri kendi hayatlarında uygulaması gerekir. Zaten ayeti kerime de ‘Yapmadığınız bir şeyi niçin söylüyorsunuz?` diyor. Yapmadığınız bir şeyi söylemeye hakkınız da olmaz denmek isteniyor. Allah katında büyük bir vebaldir. Yapmadığınız bir şeyi söylemeniz Allah`ın öfkelenmesine sebep olur. Aslında o söyleyeceğiniz şeyler doğrudur. Ayettir belki de hadistir. Fakat siz kendi şahsiyetinizden dolayı söylediklerinizin değerini düşürüyorsunuz. Çünkü gereğini yapmıyorsunuz. Bir tabip hastaya reçete yazıyorsa ve şu ilaçlar senin hastalığına iyi gelir diyorsa ve kendisi de o hastalığa yakalanmasına rağmen o ilaçları kullanmıyorsa o reçete hastaya inandırıcı gelmez. Hasta, ‘neden doktor bu ilaçları kullanmıyor da bana tavsiye ediyor?` diye şüphe ile bakar” şeklinde konuştu.

ÂLİM SÖYLEDİKLERİYLE TOPLUMU ETKİLEMELİDİR
İnsanların, birinin söyledikleriyle birlikte amel ettiklerine de baktıklarını belirten Şenlik, “Bazı insanlar vardır belki çok az konuşurlar, fakat söyledikleriyle amel ederler. Az konuşsalar bile bu, insanlar üzerinde etkilidir. Toplum bu tür insanların etkisinde kalır. Ama çok konuşan tipler vardır ki yaşamadığı için pek kaale alınmazlar. Bu tarz insanlar da toplum üzerinde etkili olmaz. İmam olsun, vaiz olsun; isterse âlim olsun bu toplumda etki bırakmaz. Çünkü ilim bir emanettir. Bu emanetin ehil olanların yanında muhafaza edilmesi gerekir. Birileri bunun hakkını vermiyorsa emanetin onların yanında olması bir ihanettir. Başta buna dikkat edilmesi gerekir” dedi.

İSLAM`DA İMAM TOPLUMUN REHBERİDİR
İmamların nasihat diline çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Şenlik, “Bağırarak, çağırarak, kızarak insanlara bir şeyler anlatan insanlar görüyoruz. Bu türden konuşanlar, bir anlık da olsa insanların toparlanmasına sebep olur fakat bir mesaj veremezler. Toplum bu insanın neye dikkat çektiğini, hangi mesajı vermek istediğini anlayamaz. Sadece bir heyecan oluştururlar ve rüzgâr gibi gelir geçerler. Kalıcı bir iz bırakmak için güzel söz ile hikmet ile insanların beynine tane tane yerleştirmek gerekir. Söylediği şeylerin takibini yapmak da önemlidir. Acaba bu insanlar aldığı mesajı yerine getiriyor mu? Yoksa getirmiyor mu? diye toplumun içinde bulunmak gerekir. Camiden çıkıldığı zaman imam kendi işine, cemaat kendi işine diye bir şeyin olmaması gerekir. İslam`da imam toplumun rehberidir. Toplumun içinde olması gerekir. Cemaat namaz kılarken imam önlerinde olacak fakat toplumsal meselelerinde ortalarında olacak. Maalesef bu zaafımız ve eksikliğimiz vardır” diyerek imamların bu konudaki eksikliğine dikkat çekti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir