• DOLAR 32.331
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2282.613
  • ...
Pembe Metrobüs projesi gerçekleşmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUHSİN ŞENOL / DOĞRUHABER / İSTANBUL

Dünyanın en büyük metropolleri arasında gösterilen İstanbul`da toplu taşıma çilesi bitmek bilmiyor. İslami ve insani hassasiyeti olan herkesin şikâyet ettiği konuların başında ise toplu ulaşım araçlarında oluşan mahremiyet problemi var. Erkek veya kadınlar için büyük sıkıntı oluşturan sıkışıklık çoğu zaman halkı canından bezdiriyor. Sadece kadınların binebileceği ‘pembe metrobüs` talebi zaman zaman gündeme geliyor, imza kampanyaları düzenleniyor ve İstanbul Belediyesi`ne bu konuyla ilgili çalışma yapmaları için talepler iletiliyor. Ama şu ana kadar bu noktada bir adım atılamadı maalesef. Özgecan Aslan`ın katledilmesinin ardından da dile getirilen bu talep, bazı kesimler tarafından eleştirilere maruz kalıyor. Ancak “pembe metrobüs”le neyin amaçlandığı incelenirse, yalnız kadınlar için değil erkekler için de hayırlı olacağı görülmüş olacak.

GENÇ MEMUR SEN`DEN ‘PEMBE METROBÜS` KAMPANYASI

Geçtiğimiz günlerde Genç Memur Sen de ‘Pembe Metrobüs` kampanyası başlattı. Sadece kadınların binebileceği ve kadınlara pozitif ayrımcılık getiren uygulamaya halktan destek büyük ama yetkililerden bu yönde bir ses yok. Projeyle ilgili gazetemiz Doğruhaber`e açıklamalarda bulunan Genç Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Mustafa Yılmaz; ‘Bu proje daha önce Saadet Partisi tarafından gündeme getirilmişti. İstanbul gibi metropol bir şehirde insanlar toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde çok ciddi bir yoğunluk görülüyor. İstanbul`da metrobüsü kullananlar iyi bilirler ki ne mahremiyet kalıyor ne de huzur. Öyle bir sıkışıklık, üst üste yığılmalar oluyor ki sadece kadınların rahatsızlığı değil erkeklerin de rahatsız olması söz konusu oluyor` şeklinde konuştu.

PROJE HEM İSLÂMİ HEM DE İNSANİDİR

Pembe Metrobüs projesi taleplerini İstanbul Büyük Şehir Belediyesine yazdıklarını ifade eden Yılmaz, “Bu soruna bir çözüm bulmaları için bir talepte bulunduk. Biz bunu sosyal medyada paylaştık. Fakat bunu ideolojik anlamda farklı taraflara çekenlerin sayısı da az değil. Kadınları ötekileştiriyorsunuz diye haksız bir eleştiri geliyor. Bu İslâmi bir proje olduğu gibi gayet insani bir projedir. Çünkü İslâm her zaman insanı merkeze alır. Özellikle İslâmi hassasiyeti olan hanımlar farklı durumlara maruz kalıyor. Biz bunun için pembe metrobüs olsun ve normal metrobüs olsun istiyoruz.` diye belirtti. İnsanların ücret karşılığında bindiği toplu taşıma araçları halka hizmet için vardır. Eğer İnsanlar toplu taşıma araçlarına bindiklerinde gayr-ı ahlâki ve gayr-ı insani durumlar ile karşılaşıyorsa bunun adı hizmet değil, eziyettir” dedi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA GAYRET EDECEĞİZ

Kadınlara pozitif bir ayrımcılık getirecek projenin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, ‘İsteyen hanımlar pembe metrobüsü kullansın, isteyenler de normal metrobüse binsin. Kamu vicdanının sesi olmak için böyle bir proje sunduk. İstanbul Genç Memur-Sen olarak projenin gerçekleştirilmesi için bütün platformlardan, gazetecilerden ve duyarlı vatandaşlardan destek aldık. Bunun için elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz` ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir